باورهای غلط درباره زردی، جان نوزاد را به خطر می‌اندازد

به گزارش آرمان زنان به نقل از ایسنا،دکتر علیرضا جشنی مطلق اظهار کرد: زردی یک بیماری شایع در نوزادان است که بسته به اینکه نوزاد رسیده و یا نارس باشد ممکن است در روزهای ابتدایی بعد از تولد ظاهر شود. بیشتر اوقات زردی نوزادان به دلیل ناسازگاری خونی بین مادر و نوزاد به وجود می‌آید. از این رو یک بیماری مسری و قابل انتقال نیست که باعث ترس و وحشت شود.

وی افزود: چنانچه در ۷۲ ساعت اولیه پس از تولد نوزاد دچار زردی باشد طبیعتا با یک زمان بحرانی مواجه هستیم که باید سریعا برای درمان اقدام شود. چرا که اگر زمان طلایی را از دست بدهیم، ممکن است زردی به قدری شدت یابد که نتوانیم آن را کنترل کرده و نوزاد دچار عوارض ناشی از آن مثل اختلالات کبدی، مشکلات رشدی و … شود.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز اظهار کرد: در نوع زردی فیزیولوژیک که در بسیاری از نوزادان ممکن است ظاهر شده و بدون درجات بالا و پیشرونده پس از مدتی خودبه خود فروکش کند حداکثر سطح بیلی روبین در روز سوم تولد نوزادان رسیده ۱۲ و در نوزادان نارس حداکثر تا روز پنجم عدد ۱۵ است. متاسفانه درمورد زردی نوزادان، آزمایش زردی انجام نمی‌شود و از روی معاینه ظاهری در خصوص درمان تصمیم‌گیری می‌شود. توصیه‌مان این است که والدین همان روز اول که متوجه زردی نوزاد خود می‌شوند، به مراکز بهداشتی و پزشکی مراجعه کنند تا اگر لازم بود اقدام مناسب صورت گیرد.

فوق تخصص نوزادان در خصوص باورهای نادرست درباره زردی نوزادان خاطرنشان کرد: معمولا در زردی نوزادان، برخی بر این باورند که قسمت اول شیر مادر یا آغوز که زرد رنگ است، اگر به نوزاد داده شود زردی یا خطری را متوجه نوزاد خواهد کرد. این باور غلطی است و ما به هیچ عنوان قطع شیر مادر را توصیه نمی‌کنیم و آغوز اولین شیری که بعد از تولد جاری می‌شود، حاوی مواد ایمنی مختلفی است که باید نوزاد از آن تغذیه شود.

این پزشک ادامه داد: از باورهای نادرست دیگر، این است که وقتی نوزاد زرد شد خانواده بدون اینکه علت زردی را بدانند و یا آزمایشی انجام دهند، نوزاد را زیر نور مهتابی قرار می‌دهند که از نظر ما کاملا غلط است. برای کم کردن زردی نوزاد دستگاه و نوری که استفاده می‌شود با نور مهتابی کاملا متفاوت است. چرا که طول موج نوری که به پوست نوزاد دارای زردی می‌خورد بسیار مهم بوده و در حد ۴۲۰ تا ۴۷۰ نانومتر است. بنابراین این نور آبی متمایل به بنفش می‌شود و با نور سفیدرنگ مهتابی که در منزل داریم متفاوت است.

وی ادامه داد: نکته مهم بعدی فاصله نوزاد تا منبع نور دستگاه است که باید حدود ۲۰ سانتیمتر باشد. بنابراین نوزادی را که زرد شده، لخت می‌کنند و زیر نور مهتابی که به سقف یا دیوار زده شده می‌خوابانند برای اینکه زردی او را پایین بیاورند، عملی کاملا غیر پزشکی و غلط است و ممکن است نوزاد از این بابت و تاخیر در درمان آسیب جدی ببینید.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز یادآور شد: یک باور غلط دیگر این است که به عنوان روش درمانی رایج سنتی در قدیم به نوزاد زردشده شیرخشک و ترنجبین می‌دادند. با توجه به اینکه از نظر علمی ما معتقدیم برای ایجاد زردی نوزاد یک سیکل گردش روده‌ای کبدی برای بیلی روبین که عامل زردی هست وجود دارد. از این جهت این مواد ممکن است در روده به خاطر اینکه ایجاد اسهال شدید می‌کند، باعث شکسته شدن این سیکل و پایین آمدن زردی شوند. اما از آنجایی که با ایجاد این اسهال آب زیادی دفع می‌شود، به هیچ عنوان استفاده از این مواد را توصیه نمی‌کنیم و اگر قرار است دارویی به نوزاد داده شود، باید تحت نظر پزشک معالج و نه بر اساس روش‌های متداول سنتی و خانگی تجویز شوند.

دکتر جشنی مطلق درباره نوع دیگری از زردی گفت: نوع دیگری از زردی نوزادان هست که با عنوان زردی طول کشیده از آن نام می‌بریم. این زردی زمانی است که زردی نوزاد رسیده بیش از دو هفته و نوزاد نارس بیش از سه هفته طول بکشد. این نوع زردی جز مواردی است که حتما باید به عنوان یک بیماری تلقی شود و نیاز به مراجعه و بررسی دارد.

وی در مورد درجه و شدت زردی افزود: معمولا درجه زردی بسته به ساعت و روز تولد متفاوت است. یعنی هرچه قدر به بدو تولد نزدیک‌تر باشیم این عدد پایین‌تر و هر چقدر از بدو تولد دورتر باشیم عددی که به درمان نیاز دارد بالاتر می‌رود. اما در مجموع عدد ثابتی برای همه نوزادان نداریم و حتما باید نسبت به ساعت و روز تولد، رسیده یا نارس بودن نوزاد و وزن نوزاد تعیین و تصمیم گیری شود.

وی درخصوص احتمال شیوع زردی در یک جنس گفت: معمولا دختر یا پسربودن آنچنان تفاوتی در شیوع زردی ایجاد نمی‌کند، فقط ممکن است گاهی نوزادان پسر که ناسازگاری‌های خونی با مادر دارند ریسک بالاتری در ابتلا به زردی داشته باشند. اما جنس، همه علت‌های زردی نیست و دلایل مهمتری در ایجاد آن دخیل است.

دکتر جشنی مطلق با بیان اینکه زردی شیر مادر به دوگروه تقسیم می‌شود، ادامه داد: یک گروه که در روزهای اول و دوم تولد ایجاد می‌شود در واقع به علت کم بودن حجم شیرمادر اتفاق می‌افتد. در واقع درمان این زردی، تکرر شیردهی مادر است و باید آنقدر شیردهی خوب انجام شود که دفع زردی از مدفوع نوزاد بیشتر شده و میزان زردی کاهش یابد.

وی ادامه داد: یک گروه دیگر در رابطه با زردی ناشی از شیر مادر داریم که تحت عنوان زردی طول کشیده از آن نام برده می‌شود و زردی نوزاد به رغم شیردهی کافی بیشتر از دو هفته طول کشیده است. در این گروه به دلیل وجود یک عامل در شیرمادر ممکن است درجه خفیفی از زردی ایجاد شود که اصلا خطرساز نبوده و ضرورتی برای قطع شیرمادر ندارد.

این فوق تخصص نوزادان یادآور شد: در گذشته باوری که وجود داشت این بود که باید شیر مادر در این شرایط قطع شده و از شیرهای مصنوعی استفاده شود. اما امروزه با اعتقاد بر فواید بیشمار شیرمادر وجود زردی مختصر را دلیل خوبی برای قطع شیرمادر نمی دانیم و بر حسب وزن و درجه زردی با استفاده از نور یا فتوتراپی در بیمارستان همزمان با شیردهی به درمان زردی می‌پردازیم.

لطفاامتیاز دهید
دیابت

یافته محققان هلندی: شب زنده‌داری با افزایش خطر دیابت نوع ۲ مرتبط است

یافته محققان هلندی: شب زنده‌داری با افزایش خطر دیابت نوع ۲ مرتبط است محققان هلندی دریافتند که افرادی که شب‌ها دیر به رختخواب می‌روند، تقریباً ۵۰ درصد بیشتر از کسانی که زودتر می‌خوابند، در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از مدیسن نت، این مطالعه نشان می‌دهد که افزایش خطر دیابت نوع ۲ در شب زنده‌دارها حتی پس از در نظر گرفتن عوامل سبک زندگی ناسالم مانند رژیم غذایی نامناسب، کم‌تحرکی، مصرف الکل، سیگار کشیدن و خواب ناکافی همچنان وجود دارد.
جرون ون درولد، محقق ارشد از مرکز پزشکی دانشگاه لیدن در هلند، توضیح داد: «یکی از دلایل ممکن این است که ریتم شبانه‌روزی بدن در افرادی که دیر به رختخواب می‌روند، با برنامه‌های کاری و اجتماعی جامعه هماهنگ نیست. این ناهماهنگی می‌تواند به اختلالات متابولیک و در نهایت دیابت نوع ۲ منجر شود.»
در این مطالعه، محققان داده‌های سلامتی بیش از ۵۰۰۰ نفر که در تحقیق در حال انجامی درباره تأثیر چربی بدن بر بیماری‌ها شرکت کرده بودند، مورد بررسی قرار دادند. این داده‌ها شامل زمان‌های خواب و بیداری معمول هر فرد و عوامل سبک زندگی مرتبط با خطر دیابت بود.
ون درولد افزود: «مطالعات قبلی نشان داده‌اند که افراد با کرونوتیپ دیرهنگام، که دیر به رختخواب می‌روند و دیرتر بیدار می‌شوند، بیشتر به سبک زندگی ناسالم تمایل دارند. این افراد بیشتر در معرض سیگار کشیدن یا داشتن رژیم غذایی ناسالم هستند که خطر ابتلا به چاقی و اختلالات متابولیک از جمله دیابت نوع ۲ را افزایش می‌دهد.»
در طول حدود شش سال پیگیری، ۲۲۵ نفر از شرکت‌کنندگان به دیابت نوع ۲ مبتلا شدند. نتایج نشان داد که شب زنده‌دارها ۴۶ درصد بیشتر از دیگران در معرض دیابت نوع ۲ هستند.
محققان تأکید کردند که خطر ابتلا به دیابت در افرادی که سحرخیز هستند یا الگوهای خواب متوسط دارند، افزایش نمی‌یابد. همچنین، شب زنده‌دارها دارای شاخص توده بدنی بالاتر، دور کمر بزرگ‌تر و چربی پنهان‌تر در بدن هستند. به عنوان مثال، آن‌ها ۱۴ درصد چربی کبد بیشتری نسبت به افرادی با الگوهای خواب متوسط دارند.
ون درولد گفت: «افرادی که کرونوتیپ دیرهنگام دارند، به دلیل چربی بدن بالاتر و چربی احشایی بیشتر، در معرض خطر بیشتری برای دیابت نوع ۲ هستند. گام بعدی بررسی این است که آیا تغییر در زمان‌بندی عادات سبک زندگی این افراد می‌تواند بهبود سلامت متابولیک آن‌ها را به همراه داشته باشد یا خیر.»

اطلاعات بیشتر
دیابت

خطر بالای ابتلا به آسم در مبتلایان به دیابت نوع ۲

خطر بالای ابتلا به آسم در مبتلایان به دیابت نوع ۲ مطالعات جدید نشان می‌دهد که افراد مبتلا به دیابت نوع ۲، نزدیک به دو برابر بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به آسم هستند. همچنین، آسمی‌ها نیز به میزان قابل توجهی در خطر دیابت نوع ۲ قرار دارند.
به گزارش هلث دی نیوز، تحقیقات جدید حاکی از آن است که افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ نسبت به افراد عادی، ۸۳ درصد بیشتر در معرض ابتلا به آسم قرار دارند. این پژوهش همچنین نشان می‌دهد که افراد مبتلا به آسم نیز با افزایش ۲۸ درصدی احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ مواجه هستند.
دکتر “نام نگوین”، محقق ارشد از دانشگاه پزشکی تایپه در تایوان، تأکید می‌کند که این ارتباط دوسویه بین دیابت نوع ۲ و آسم، اهمیت آگاهی بیشتر در میان بیماران و ارائه‌دهندگان خدمات بهداشتی را نشان می‌دهد.
این یافته‌ها بر اساس تجزیه و تحلیل داده‌های ۱۷ میلیون نفر از ۱۴ مطالعه پیشین به‌دست آمده است. نکته جالب این است که هرچه شدت آسم بیشتر باشد، احتمال بروز دیابت نوع ۲ نیز افزایش می‌یابد. نگوین افزود که مطالعات آینده باید به بررسی ارتباطات احتمالی بین این دو بیماری بپردازد و راهبردهای پیشگیرانه را برای کاهش خطر دیابت نوع ۲ در افراد مبتلا به آسم پیشنهاد کند.
او همچنین به اهمیت مدیریت دقیق استفاده از کورتیکواستروئیدها اشاره کرد که می‌تواند نه تنها باعث افزایش موقت قند خون شود، بلکه خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را نیز افزایش دهد.

اطلاعات بیشتر
دیابت

راهکارهایی طلایی برای تغذیه سالم دیابتی ها

راهکارهایی طلایی برای تغذیه سالم دیابتی ها تکنیک های ساده زیر به شما کمک می کند که قند خون خود را کنترل کنید و سالم تر زندگی کنید.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از وب ام دی، اگر دیابت دارید بهتر است که غذاهای مناسب را برای کنترل دیابت خود انتخاب کنید و سعی کنید به جای بیرون غذا خوردن در خانه آشپزی کنید. وقتی خودتان غذا درست می کنید، پیگیری آنچه می خورید آسان تر می شود.
نکات زیر را قبل از آشپزی کردن در نظر بگیرید:
1. کلی فکر کنید از برنج قهوه ای و ماکارونی سبوس دار استفاده کنید. به دنبال آرد و نان 100% گندم کامل و سایر غلات کامل مانند جو باشید.
انتخاب را ساده نگه دارید. به عنوان مثال، اگر وقتتان کم است، یک بسته برنج قهوه ای منجمد از قبل پخته شده را در مایکروویو گرم کنید.
2. فیبر بیشتر مصرف کنید حداقل 8 گرم فیبر در هر وعده غذایی را هدف قرار دهید، به خصوص زمانی که غذاهای غنی از کربوهیدرات می خورید. اینکار به مدیریت قند خون، حفظ احساس سیری و برای سلامت قلب شما کمک می کند. این تکنیک بسیار مهم است زیرا دیابت احتمال بیماری قلبی را بیشتر می کند و اگر فیبر بیشتری مصرف کنید می توانید از آن پیشگیری کنید.
سعی کنید موارد زیر را امتحان کنید:
نخود فرنگی لوبیا جو دوسر جو میوه هایی مانند سیب، گلابی، توت و مرکبات سبزیجاتی مانند سیب زمینی شیرین، کلم بروکسل، کلم بروکلی، هویج و چغندر 3. برخی از کربوهیدرات ها را با چربی خوب جایگزین کنید چربی های تک غیراشباع مانند آجیل، آووکادو، روغن زیتون و روغن کانولا می توانند به کاهش قند خون شما کمک کنند. فقط از مصرف وعده های زیاد خودداری کنید تا کالری زیادی دریافت نکنید.
آجیل و آووکادو را به سالاد و خوراکی های مختلف اضافه کنید. به دنبال سس های سالاد، مارینادها و سس های تهیه شده با روغن کانولا یا زیتون باشید. می توانید با این دو روغن هم غذای خود را به خوبی بپزید.
4. غذاهایی بخورید که قند خون را افزایش نمی دهند گزینه های خوبی که به احتمال زیاد باعث افزایش سطح قند خون شما نمی شوند عبارتند از: گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، آووکادو، سالاد سبزیجات، تخم مرغ و پنیر. این موارد را به بشقاب خود اضافه کنید تا به تعادل غذاهایی که کربوهیدرات می خورید کمک کنید.
5. چربی اشباع کمتری مصرف کنید غذاهایی با چربی اشباع کمتر انتخاب کنید. برای مثال بهتر است از سس خامه ای صرف نظر کنید و به دنبال تکه های گوشتی بدون چربی، لبنیات بدون چربی یا کم چرب و منابع گیاهی پروتئین مانند لوبیا، عدس یا آجیل باشید.
6. به اندازه وعده غذایی پایبند باشید آیا دستور غذای شما بیان می کند که کالری، کربوهیدرات، فیبر و چربی موجود در غذای شما چقدر است؟ این اطلاعات مفید است. پس تنها کاری که باید انجام دهید این است که به اندازه وعده پیشنهادی پایبند باشید.
7. به چربی گیاهی فکر کنید روغن کانولا یا روغن زیتون را به مواد اولیه خود برای پخت و آماده سازی غذا تبدیل کنید. هر دو غنی از چربی تک غیراشباع هستند. روغن کانولا همچنین دارای اسیدهای چرب امگا 3 برای سلامت قلب است.
8. سالاد آماده داشته باشید یک سالاد بزرگ اسفناج یا سالاد کاهوی رومی پر از سبزیجات را در یک ظرف در بسته بدون سس نگهداری کنید. می‌توانید آن را همراه با شام یا به عنوان میان‌وعده برای چند روز آینده میل کنید.
9. دسر میوه ای آماده کنید با چند تکه چاقو می توانید چند تکه میوه را به یک سالاد میوه زیبا تبدیل کنید. روی آن آب لیمو بریزید. ویتامین C موجود در آب لیمو از قهوه ای شدن میوه ها جلوگیری می کند.
10. نوشیدنی سالم انتخ..

اطلاعات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *