آیا هر لکه سفید روی پوست کودکان پیسی است؟

به گزارش سلامت نیوز به نقل از healthhub و American Academy of Dermatology، کودکان خردسال ممکن است مستعد ابتلا به اختلالات پوستی باشند. علل شایع لکه های سفید روی پوست کودکان پیتریازیس آلبا و ویتیلیگو است.

نکاتی از لکه های سفید روی پوست کودکان وجود دارد که باید بدانید:

انواع لکه های سفید روی پوست کودکان

لکه‌های سفید روی پوست کودکان می‌توانند به دلایل مختلفی ظاهر شوند و هرکدام ممکن است نشانه یک وضعیت خاص باشد. در زیر انواع رایج لکه‌های سفید روی پوست کودکان و دلایل احتمالی آن‌ها دسته‌بندی شده است:

1. پی‌تیریازیس آلبا (Pityriasis Alba):

  • توضیح:پیتریازیس آلبا نوعی درماتیت (التهاب پوست) خفیف است و مشخصه این عارضه لکه های صاف و بیضی شکل، با رنگ دانه های کم (که باعث سفیدی آن ناحیه می شود) روی صورت، بازوها و بالاتنه و مرزهای این تکه ها نامشخص است.پیتریازیس آلبا در کودکان بین سه تا 16 سال رخ می دهد و تا 30 درصد از کودکان ممکن است در دوران کودکی خود به این بیماری مبتلا شوند. لکه ها خارش ندارند و پیتریازیس آلبا اغلب با یک عفونت قارچی اشتباه گرفته می شود، اما یک بیماری بی ضرر است و با قرار گرفتن در معرض نور خورشید مشخص تر می شود.این بیماری می تواند ماه ها تا سال ها طول بکشد تا خود به خود بهبود پیدا کند. گاهی اوقات، کرم های استروئیدی ممکن است برای کنترل شرایط کمک کننده باشند.برای کنترل این شرایط، اجتناب از خوددرمانی، کرم های ضد قارچ و شستشوی بیش از حد پوست با صابون ضروری است.
  • علت: علت دقیق آن ناشناخته است، اما با خشکی پوست، اگزما و قرار گرفتن در معرض نور خورشید مرتبط است.
  • درمان: معمولاً نیاز به درمان خاصی ندارد و با استفاده از مرطوب‌کننده‌ها و کرم‌های استروئیدی ملایم کنترل می‌شود.

پتریزیاس

2. ویتیلیگو (Vitiligo):

  • توضیح: ویتیلیگو یک بیماری خودایمنی است که باعث از بین رفتن سلول‌های رنگدانه‌ساز پوست (ملانوسیت‌ها) می‌شود. در نتیجه، لکه‌های سفید و غیرپیگمانته روی پوست ظاهر می‌شود.
  • علت: این بیماری به دلیل عوامل ژنتیکی و خودایمنی ایجاد می‌شود. معمولاً در هر سنی ممکن است ظاهر شود، اما در کودکان نیز دیده می‌شود.
  • درمان: ویتیلیگو به درمان‌های خاص مانند کرم‌های استروئیدی، داروهای ایمونومدولاتور و درمان‌های نوری نیاز دارد، هرچند درمان قطعی برای آن وجود ندارد.

ویتیلیگو

3. مایکوزیس (عفونت قارچی یا تینه‌آ ورسی‌کالر – Tinea Versicolor):

  • توضیح: به گزارش سلامت نیوز به نقل از مام جانکشن، عفونت قارچی سطحی پوست که با لکه‌های سفید یا قهوه‌ای روشن همراه است. این لکه‌ها معمولاً روی سینه، پشت، گردن و بازوها ظاهر می‌شوند.
  • علت: قارچ‌هایی که به‌طور طبیعی روی پوست زندگی می‌کنند ممکن است در اثر عواملی مانند رطوبت، عرق کردن و تغییرات هورمونی تکثیر بیش از حد داشته باشند و باعث این عفونت شوند.
  • درمان: از کرم‌های ضدقارچ یا شامپوهای ضدقارچ موضعی استفاده می‌شود.

کچلی پوست

4. لکه‌های آفتابی (Hypopigmentation due to Sun Exposure):

  • توضیح: قرار گرفتن در معرض بیش از حد نور خورشید ممکن است باعث ایجاد لکه‌های سفید روی پوست کودکان شود. این لکه‌ها معمولاً روی پوست‌هایی که بیشتر در معرض آفتاب هستند (مانند صورت، گردن، دست‌ها) دیده می‌شود.
  • علت: آسیب به ملانوسیت‌ها به دلیل اشعه ماوراءبنفش خورشید.
  • درمان: استفاده از کرم‌های ضدآفتاب و اجتناب از قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید می‌تواند به جلوگیری از این لکه‌ها کمک کند.

لکه‌های آفتابی

5. هیپوپیگمانتاسیون پس از التهاب (Post-Inflammatory Hypopigmentation):

  • توضیح: این نوع لکه‌های سفید ممکن است پس از التهاب یا آسیب پوستی (مانند سوختگی، زخم، عفونت یا اگزما) ایجاد شوند.
  • علت: کاهش موقت تولید ملانین در منطقه‌ای که التهاب یا آسیب دیده است.
  • درمان: معمولاً با گذشت زمان پوست به رنگ طبیعی خود باز می‌گردد، اما می‌توان از مرطوب‌کننده‌ها و کرم‌های استروئیدی استفاده کرد.

هیپوپیگمانتاسیون پس از التهاب

6. لکه‌های مادرزادی (Nevus Depigmentosus):

  • توضیح: این لکه‌های سفید از زمان تولد وجود دارند و به دلیل کاهش تعداد ملانوسیت‌ها در یک منطقه خاص از پوست ایجاد می‌شوند.
  • علت: این وضعیت یک نوع ناهنجاری در توزیع ملانوسیت‌ها است.
  • درمان: درمان خاصی برای این لکه‌ها وجود ندارد و معمولاً به مرور زمان تغییر نمی‌کنند.

لکه‌های مادرزادی

7. آلبینیسم (Albinism):

  • توضیح: آلبینیسم یک اختلال ژنتیکی است که باعث می‌شود ملانین (رنگدانه) در پوست، مو و چشم تولید نشود. کودکان مبتلا به آلبینیسم دارای پوست بسیار سفید و موی روشن هستند.
  • علت: اختلالات ژنتیکی که تولید ملانین را مهار می‌کنند.
  • درمان: هیچ درمانی برای آلبینیسم وجود ندارد، اما محافظت از پوست در برابر آفتاب بسیار مهم است.

زالی

8. اگزما (Atopic Dermatitis) و لکه‌های سفید مرتبط با آن:

  • توضیح: در برخی کودکان با اگزما، ممکن است بعد از بهبود التهاب، لکه‌های سفید روی پوست باقی بماند.
  • علت: این لکه‌ها به دلیل آسیب به پوست در اثر خشکی و التهاب مرتبط با اگزما ظاهر می‌شوند.
  • درمان: استفاده از مرطوب‌کننده‌ها و درمان‌های ضدالتهابی می‌تواند به بهبود کمک کند.

اگزما

9. لکه‌های ناشی از کمبود ویتامین‌ها (Nutritional Deficiencies):

  • توضیح: کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی، به ویژه ویتامین D، ویتامین B12 و کلسیم، ممکن است باعث ایجاد لکه‌های سفید روی پوست کودکان شود.
  • علت: عدم مصرف کافی مواد مغذی که به عملکرد طبیعی سلول‌های پوستی کمک می‌کنند.
  • درمان: تغییر رژیم غذایی و مصرف مکمل‌های ویتامینی ممکن است به بهبود این لکه‌ها کمک کند.

لکه‌های ناشی از کمبود ویتامین‌ها

لکه های کمرنگ در صورت کودکان و اگزمای سفید

دکتر محمد رضوانی در گفت و گو با خبرنگار سلامت نیوز، گفت:« لکه های پوستی ممکن است کمرنگ باشند و یا ممکن است فاقد رنگدانه های پوستی باشند.برخی در نتیجه خشکی روی پوست بروز می کنند و پوسته هایی در محل تشکیل می شود که زمانی که به بقیه پوست نور آفتاب می خورد تیره تر می شوند و آن نواحی دچار اگزمای سفید کمرنگ تر می شود. زمانی که کودک را به نزد ما می آورند مشخص می شود که لکه های پوستی فاقد رنگدانه نیستند بلکه دچار کمرنگی هستند که به آن اگزمای سفید گویند که برای این بیماران کرم مرطوب کننده تجویز می کنیم و مشکل کودک برطرف می شود.»

وی در ادامه گفت:« برخی از لکه های پوستی فاقد رنگدانه هستند که همان بیماری ویتیلیگو و یا لک و پیس است. در این بیماری سیستم ایمنی بدن به سلول های رنگدانه ساز بدن حمله می کند و باعث مرگ این سلول ها می شود. دور دهان یکی از شایع ترین محل های بروز لک و پیس در بدن می باشد. بیماری لک و پیس در دو نقطه از بدن بیشتر ظاهر می شوند یکی در اطراف سوراخ های بدن مثل دور چشم، دور دهان یا دور مقعد یا دور نوک پستان. از دیگر محل هایی که لک و پیش بیشتر بروز می کند بر روی برجستگی های استخوان است مثل آرنج و دست و مانند آن.»

نوزاد

این متخصص بیماری های پوست و مو با بیان اینکه لک و پیس بیشتر در دو دهه اول زندگی رخ می دهد و ۵۰ درصد کیس های لک و پیس کودکان هستند، گفت:« این بیماری زمینه خانوادگی دارد اما بیماری ای نیست که از طریق یک ژن به ارث برسد و ارثی نیست اما استعداد فامیلی در بروز آن دخیل است و حدود ۷۰ درصد موارد مبتلایان در آنها زمینه بیماری های خودایمنی مثل دیابت، ریزش موی سکه ای، رماتیسم مفصلی وجود دارند.»

دکتر رضوانی با تاکید بر اینکه بیماری لک و پیس درمان پذیر است و نگاهمان به این بیماری این نیست که این بیماری غیرقابل درمان است، گفت:« لک و پیس سه مرحله درمانی دارد. درمان های طبی از طریق داروها، درمان های تابشی که از نوردرمانی و لیزر اگزایمر و سلول درمانی که در موسسه رویان انجام می شود.

بسیاری از بیماران با این سه روش درمانی، درمان می شوند و حتی ما در مواردی بهبود خود به خودی بیمار را شاهد هستیم که بیماری وی پسرفت می کند و ۲۰ درصد بیماران بدون هیچگونه درمانی، بهبود پیدا می کنند.»

وی افزود:«عده ای اندکی از بیماران مبتلا به لک و پیس هستند که با این سه نوع درمان، درمان نمی شوند ولی با این روش ها بیماری آنها پیشرفت نمی کند و عده ای بسیار کمی هم هستند که بیماری آنها با این سه درمان ، بهبود نیافته و حتی بیماری آنها پیشرفت نیز می کند.»

جمع‌بندی

لکه‌های سفید روی پوست کودکان ممکن است ناشی از عوامل مختلفی باشند، از مشکلات پوستی شایع مانند پی‌تیریازیس آلبا تا شرایط ژنتیکی نادرتر مانند ویتیلیگو یا آلبینیسم. تشخیص صحیح این لکه‌ها توسط پزشک متخصص پوست اهمیت زیادی دارد تا بتوان بهترین روش درمان یا مدیریت را اتخاذ کرد.

لطفاامتیاز دهید
دیابت

این رژیم غذایی احتمال ابتلا به دیابت را ۲۰ درصد افزایش می دهد!

این رژیم غذایی احتمال ابتلا به دیابت را ۲۰ درصد افزایش می دهد! یک مطالعه جامع ۱۷ ساله روی ۴۰ هزار استرالیایی حاکی از آن است که رژیم‌های غذایی کم‌کربوهیدرات و پرچرب، احتمال ابتلا به دیابت را تا ۲۰ درصد افزایش می‌دهند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایندیپندنت، یک مطالعه جامع ۱۷ ساله روی ۴۰ هزار استرالیایی حاکی از آن است که رژیم‌های غذایی کم‌کربوهیدرات و پرچرب، احتمال ابتلا به دیابت را تا ۲۰ درصد افزایش می‌دهند. محققان دانشگاه فناوری سلطنتی ملبورن (آرام‌ای‌تی) و دانشگاه موناش، می‌گویند که این اولین مطالعه‌ای است که با استناد به داده‌های موجود در استرالیا، به بررسی آثار طولانی‌مدت رژیم کم‌کربوهیدرات بر بیماری‌های مزمن می‌پردازد.
این پژوهش که سرپرستی آن را پروفسور باربورا دی‌ کورتن و دکتر رابل کابتیمر بر عهده داشتند، در نشریه «دیابت و سندرم متابولیک: تحقیقات بالینی و بررسی‌ها» منتشر شده است. به گفته دی‌ کورتن، از هر ۲۰ استرالیایی، یک نفر به دیابت مبتلا است و احتمال می‌رود که تعداد حتی از این بیشتر باشد و تشخیص داده نشده است.
محققان در این پژوهش از داده‌های حدود ۴۰ هزار فرد اهل ملبورن در گروه سنی ۴۰ تا ۶۹ سال استفاده کردند که در فاصله سال‌های ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۴ در «مطالعه گروهی مشارکتی ملبورن» (MCCS) شرکت کرده بودند و سپس، وضعیت سلامتشان در سال‌های ۱۹۹۵ تا ۱۹۹۸ و ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۷ پیگیری و بررسی گرفته بود. گروه تحقیقاتی دانشگاه فناوری ملبورن و موناش به بررسی درصد کربوهیدرات‌ مصرفی و ارتباط آن با احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ پرداختند.
«امتیاز کربوهیدرات پایین» (LCD) به‌عنوان درصد انرژی حاصل از کربوهیدرات‌ها، چربی‌ها و پروتئین‌ها محاسبه شد و بر این اساس، هر چه امتیاز بالاتر باشد، نشان می‌دهد درصد کربوهیدرات‌ها در میزان انرژی دریافتی کمتر است. طبق نتایج به‌دست‌آمده، افرادی که برنامه غذایی‌شان ۳۸ درصد کربوهیدرات داشت، در مقایسه با افرادی که برنامه غذایی‌شان ۵۵ درصد کربوهیدرات داشت، ۲۰ درصد بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ بودند. به گفته محققان، این افزایش خطر ابتلا به دیابت به‌دلیل افزایش بروز چاقی است.
چرا رژیم ‌کم‌کربوهیدرات ناسالم است و چطور باعث دیابت می‌شود؟ زمانی که فردی از رژیم غذایی کم‌کربوهیدرات پیروی‌ می‌کند، باید کربوهیدرات‌ها را با سایر مواد مغذی جایگزین کند. دی کورتن می‌گوید: «ما در مطالعاتمان متوجه شدیم که افراد کربوهیدرات‌ها را با چربی‌های اشباع‌شده ناسالم جایگزین می‌کنند و همین امر باعث افزایش وزن و ابتلا دیابت نوع ۲ می‌شود.»
مصرف غذاهای حاوی چربی‌های اشباع‌شده می‌تواند افزایش وزن به دنبال داشته باشد، اما می‌دانیم که این غذاها همچنین مقاومت به انسولین را در پی دارند که جدا از افزایش وزن، یکی از دلایل ابتلا به دیابت نوع ۲ است. دی کورتن می‌گوید: «پیروی از رژیم غذایی کم‌کربوهیدرات همراه چربی‌های اشباع‌نشده و پروتئین کافی برای فرد مبتلا به دیابت نوع ۲ مناسب است. اما همواره قبل از هر تغییر در رژیم غذایی باید با پزشک یا متخصص مشورت کنید.»
به گفته دی کورتن، برای افرادی که دیابت ندارند، رژیم غذایی متعادل بهترین انتخاب است. او تاکید می‌کند: «باید به یاد داشته باشیم که همه کربوهیدرات‌ها مثل هم نیستند و باید از قندهای تصفیه‌شده مانند نوشابه، آبمیوه، برنج سفید و نان سفید اجتناب کرد و آن‌ها را با کربوهیدرات‌های فرآوری‌نشده سرشار از فیبر مانند غلات، برنج قهوه‌ای و حبوبات جایگزین کرد. همچنین باید چربی‌های سالم غیراشباع تک و چندگانه، مانند آووکادو، آجیل..

اطلاعات بیشتر
دیابت

دیابت و ارتباط آن با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های لثه

دیابت و ارتباط آن با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های لثه مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد که دیابت می‌تواند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری‌های لثه را افزایش دهد، به ویژه در افرادی که با عوارض ناشی از آسیب عروق خونی کوچک دست و پنجه نرم می‌کنند.
به گزارش سلامت نیوز،نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض ابتلا به بیماری‌های لثه قرار دارند. این مطالعه تأکید می‌کند که دیابت، که به آسیب عروق خونی کوچک منجر می‌شود، می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری‌ها را افزایش دهد.
بر اساس تحقیقاتی که اخیراً انجام شده، افرادی که مبتلا به دیابت و عوارض ناشی از آسیب عروق خونی کوچک هستند، مانند رتینوپاتی دیابتی و نوروپاتی، بیشتر در معرض بیماری‌های لثه قرار دارند. نتایج این مطالعات نشان می‌دهد که افراد مبتلا به رتینوپاتی دیابتی ۲۱ درصد و افرادی که به نوروپاتی دیابتی مبتلا هستند، ۳۶ درصد بیشتر در معرض ابتلا به بیماری شدید لثه قرار دارند.
رتینوپاتی دیابتی که به آسیب شبکیه و ممکن است منجر به نابینایی شود و نوروپاتی دیابتی که به اختلالات عصبی منجر می‌شود، هر دو با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های لثه مرتبط هستند. بیماری لثه، اگر درمان نشود، می‌تواند به از بین رفتن بافت‌هایی که دندان‌ها را در جای خود نگه می‌دارند منجر شود و در نهایت به از دست دادن دندان بینجامد. این موضوع می‌تواند تأثیرات منفی بر عملکردهایی مانند جویدن، تکلم و همچنین بر عزت نفس فرد داشته باشد.
پریودنتیت، که به معنای التهاب لثه است، می‌تواند به طور قابل توجهی کیفیت زندگی را کاهش دهد و مشکلاتی در تغذیه، ارتباط و تعاملات اجتماعی ایجاد کند. برای پیشگیری از این مشکلات، درک افرادی که در معرض خطر بیشتری قرار دارند، از جمله کسانی که با عوارض دیابت مواجه‌اند، بسیار مهم است.
محققان تأکید کردند که ارتباط واضحی بین آسیب عروق خونی کوچک ناشی از دیابت و موارد متوسط یا شدید بیماری لثه وجود دارد. عدم کنترل قند خون بالا می‌تواند منجر به التهاب شود که به مرور زمان می‌تواند به بیماری‌های لثه منجر گردد. همچنین، سطوح بالای کلسترول نیز می‌تواند خطر ابتلا به بیماری شدید لثه را افزایش دهد.
نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که دندانپزشکان باید به سلامت دهان و دندان افراد مبتلا به دیابت، به ویژه دیابت نوع ۲، توجه ویژه‌ای داشته باشند و برنامه‌های پیشگیری و درمانی را برای این گروه از بیماران تنظیم کنند.
منبع: upi

اطلاعات بیشتر
دیابت

بهترین تنقلات برای کنترل قند افراد دیابتی

بهترین تنقلات برای کنترل قند افراد دیابتی دیابت نوع 2 یکی از شایع‌ترین بیماری‌هایی است که ایرانی‌ها با آن زندگی می‌کنند. آخرین آمار نشان می دهد که حدود 11 درصد از جمعیت جهان به دیابت نوع 2 مبتلا هستند. اما افراد دیابتی باید چه تنقلاتی مصرف کنند ؟
به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری آنلاین، دیابت نوع 2 یکی از شایع‌ترین بیماری‌هایی است که ایرانی‌ها با آن زندگی می‌کنند. آخرین آمار نشان می دهد که حدود 11 درصد از جمعیت جهان به دیابت نوع 2 مبتلا هستند.
اگرچه برخی از افراد به دلیل عوامل غیرقابل کنترل (ژنتیک و سابقه خانوادگی) در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 هستند، اما مهم است که مسئولیت خود را از طریق رژیم غذایی و ورزش گردن بگیرید. در حالی که غذای جادویی برای پیشگیری از دیابت وجود ندارد، اما خوردن ترکیبی مناسب از کربوهیدرات‌ها، چربی‌ها و پروتئین‌های سالم می‌تواند در درازمدت به شما کمک کند.
در این مقاله به سیزده خوراکی از بهترین تنقلات برای دیابتی ها اشاره شده است که می‌توانیم با یکدیگر آن‌ها را بررسی کنیم.

نقش تنقلات در رژیم غذایی دیابتی ‌ها اگر دیابت خود را با انسولین یا داروهای خاص دیابت که شما را در معرض خطر هیپوپوست (قند خون پایین) قرار می‌دهند، درمان می‌کنید، ممکن است گاهی اوقات به یک میان وعده بین وعده‌های غذایی نیاز داشته باشید. این میان وعده‌ها باید حاوی مقداری کربوهیدرات نشاسته‌ای باشند. حتی بهترین تنقلات برای دیابتی ها هم می‌تواند حفظ وزن سالم را دشوار کند و در دراز بر مدیریت دیابت شما تأثیر بگذارد. بنابراین باید با احتیاط به سراغ میان‌ وعده‌ها و تنقلات بروید.
دیابت چیست؟ دیابت بیماری است که بدن را برای تبدیل غذا به انرژی با مشکل روبرو می‌کند. مهم‌ترین عامل در هنگام کنترل دیابت این است که باید مکرراً مراقب قند خون خود باشید. شما می‌توانید قند خون خود را برای کاهش علائم و بهبود سلامت خود از طریق انتخاب‌های غذایی خود مدیریت کنید. به همین دلیل تغذیه سالم در مدیریت این بیماری انقدر ضروری است.
همانطور که گفته شد، برنامه‌ریزی وعده‌های غذایی برای مدیریت دیابت ضروری است، اما در مورد میان وعده‌ها چطور؟ میان وعده‌ها نیز نقش بسیار مهمی در زندگی روزمره افراد مبتلا به دیابت دارند. میان وعده‌ها برای حفظ سطح گلوکز خون تا حد ممکن نزدیک به نرمال و کمک به جلوگیری از کاهش قند خون و هیپوگلیسمی (قند خون پایین‌تر از حد استاندارد) ضروری هستند.
بهترین تنقلات برای دیابتی‌ها تغذیه سالم برای دیابتی‌ها نه تنها به مدیریت گلوکز خون (قند خون) کمک می‌کند، بلکه به افراد یاری می‌رساند تا رابطه بهتری با غذا داشته باشند. خوشبختانه هنگامی که بدن را با غذاهای باکیفیت تغذیه می‌کنید، می‌توانید توقع عملکرد بهتر هم داشته باشید.
سبزیجات سبزیجات منابع خوبی از فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند. همه این خواص ممکن است برای کنترل قند خون، منبع معتبری باشند. شما می‌توانید انواع مختلفی از سبزیجات مانند کلم بروکلی، گل کلم، هویج و فلفل دلمه‌ای را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
مطالعات نشان داده‌اند که افرادی که حداقل در یک وعده غذایی، سبزیجات مصرف می‌کنند، سطح قند خون و انسولین آنها کمتر از گروهی است که نان سفید را در یک وعده غذایی خود دارند.
سیب خرد شده با کره بادام زمینی سیب خرد شده همراه با کره بادام زمینی یک میان وعده خوشمزه و سالم، برای افراد مبتلا به دیابت است. سیب سرشار از ویتامین‌های B، ویتامین C و پتاسیم می‌باشد. همینطور کره بادام زمینی، ویتامین E و منیزیم مورد..

اطلاعات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *