به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، خیلی ها هر روز انواع و اقسام لوازم آرایشی و بهداشتی را استفاده میکنند، اما خبر ندارند که بسیاری از این لوازم بهدلیل مواد و ترکیبات شیمیایی بهکاررفته در آنها میتوانند روی سلامت شان تأثیر بگذارند و منجر به بروز عارضهها و بیماریهای مختلفی شود. این موضوع زمانی نگرانکنندهتر میشود که بدانیم استفاده از این لوازم در سنین کودکی و نوجوانی میتواند حتی موجب «بلوغ زودرس» در دخترها شود. پژوهشها نشان میدهند دخترانی که مادرانشان در دوران بارداری از محصولات بهداشتی و آرایشی به میزان زیاد استفاده کردهاند، بیشتر در معرض بلوغ زودرس قرار گرفتهاند!
وجود 200نوع ماده شیمیایی در لوازم آرایشی
مطالعات متعددی نشان میدهند که مصرف خیلی از محصولات آرایشی و بهداشتی مثل عطرها، کرمهای دست، لوسیونهای بدن، دئودورانتها، صابونها، اسپریهای مو و… میتواند زمینهساز بلوغ زودرس در دختران شود؛ موضوعی که دکتر علیرضا استقامتی، فوقتخصص غدد درونریز و متابولیسم، رئیس بخش غدد بیمارستان امامخمینی(ره) و استاد دانشگاه هم آن را تأیید میکند. او در این زمینه میگوید: مطالعات متعددی روی تأثیر لوازم آرایشی بر بروز بلوغ زودرس در دخترها انجام شده که کاملا اثباتشده است؛ فقط هم لوازم آرایشی نیستند که این اثر را دارند؛ بعضی صابونها، لاکهای ناخن، عطرها، خوشبوکنندههای زیر بغل، رنگ مو و… حاوی 200نوع ماده شیمیایی هستند که این مواد در بههمزدن کارکرد غدد درونریز و ایجاد اختلال در هورمونهای جنسی بیتأثیر نیستند.
جابهجایی هورمونها
دکتر استقامتی میگوید: این مواد میتوانند روی هیپوفیز، تخمدانها، تیروئید، هیپوتالاموس، غدد لوزالمعده و غدد فوقکلیوی اثر سوء بگذارند و هورمونها را جابهجا کنند که این موضوع میتواند در بعضی از دخترها منجر به بلوغ زودرس شود.
اثرات سوء لوازم آرایشی
صنعت مواد آرایشی، بسیار بزرگ و پرطرفدار است، اما باید دانست که در تولید لوازم آرایشی، ترکیبات و مواد شیمیایی مختلفی ازجمله فتالاتها، پارابنها، فلزات سنگین، فرمالدهید، سولفاتها، رنگها و… استفاده میشود که هر یک از اینها کاربردهای متفاوتی در لوازم آرایشی و بهداشتی مختلف دارند، اما همگی میتوانند روی دستگاههای بدن اثرات سوء بر جا بگذارند.
از اختلالات هورمونی تا بلوغ زودرس
دکتر استقامتی میگوید: در بعضی از لوازم آرایشی فلزات سنگینی مثل جیوه و سرب وجود دارد، در بعضی از آنها فرمالدهید موجود است که بهعنوان نگهدارنده در بعضی محصولات آرایشی و بهداشتی مثل صافکنندههای مو و صابونها استفاده میشود و تماس طولانیمدت با آن میتواند باعث تحریک پوست، مشکلات تنفسی و حتی سرطان شود. در بعضی از مواد آرایشی فتالات و در برخی دیاتیلن گلایکل بهکار رفته که همه اینها برای سلامت خطرناک هستند و در طولانیمدت میتوانند عوارض زیادی ازجمله اختلالات هورمونی و… ایجاد کنند. بعضی از اینها میتوانند در بروز بلوغ زودرس دخترها تاثیر داشته باشند.
حتی در پسرها هم اختلال ایجاد میکند
عضو هیأت علمی دانشگاه علومپزشکی تهران میگوید: این مواد شیمیایی در مواردی حتی در پسرها هم میتواند اختلال ایجاد کند، اما بیشتر، اختلالات در دخترها مشاهده میشود. موادی که خیلی معروفند، فتالاتها هستند که انواع مختلفی دارند. این مواد بهدلیل تنوعی که دارند و همینطور تعداد مواد شیمیاییای که در آنها هست، میتوانند در بلوغ زودرس نقش داشته باشند. دکتر استقامتی میگوید: فتالاتها نه رنگ دارند و نه بو و به شکل مایع هستند و در تولید کیسههای پلاستیکی هم استفاده میشوند و بهعنوان ترکیبی که غدد درونریز را به هم میزنند و هورمونهای جنسی را مختل میکنند، کاملا در علم پزشکی مطرح هستند.
بزرگسالان هم در معرض خطرند
بهگفته دکتر استقامتی، مواد شیمیایی به کاررفته در لوازم آرایشی و بهداشتی روی بزرگسالان هم اثرات ناگوار خود را میگذارد. مواد شیمیایی به هر حال سمی هستند و از آنها با عنوان«Endocrine Sisrupting Substance» یا «مختلکننده فعالیت غددی» نام برده میشود. این مواد میتوانند انواع اختلالات را در غدد ایجاد کنند و عارضههای مختلفی را موجب شوند؛ پس فقط غدد مربوط به بلوغ را دچار اختلال نمیکنند. بلکه همه غدد شامل غدد کلیوی، غدد لوزالمعده، هیپوفیز و… را مختل میکنند.
یک مطالعه مهم
استاد دانشگاه علومپزشکی تهران همچنین میگوید: در مطالعهای که در کشور آمریکا انجام شد، 13نوع فتالات در 2500زن بزرگسال و دختر بالغ از سال 1990تا 2004مورد بررسی قرار گرفت و مشاهده شد که فتالات در خون همه این افراد وجود دارد که بهعنوان یک ماده سمی میتواند همه غدد را به هم بریزد. بهگفته این فوقتخصص بیماریهای غدد، در دنیا تلاش میکنند که بعضی از این مواد شیمیایی مثل فتالاتها را از لوازم آرایشی حذف یا کم کنند، اما مسئله این است که لوازم آرایشی و بهداشتی، انواع مواد شیمیایی را در خود دارند و یکیدو تا نیستند.
نکته
بعضی از مادران، کودکان خود را مدام و به هر بهانهای آرایش میکنند و از این کار لذت میبرند یا لوازم آرایشی را در دسترس کودکان زیر 2سال خود میگذارند و اجازه میدهند آنها از این لوازم استفاده کنند؛ بدون آنکه از عوارض این مسئله که تنها یکی از آنها بلوغ زودرس است، خبر داشته باشند. بلوغ زودرس فقط بهمعنای تغییرات ظاهری در اندامها نیست، این مسئله در دختران میتواند در آینده زمینهساز ابتلای آنها به بیماریهایی مثل سرطان پستان، سرطان تخمدان و رحم، بیماریهای قلبی، اختلالات روانپزشکی، ناهنجاری در قاعدگی، ناباروری و یائسگی زودرس شود
168ماده
شیمیایی در تولید 12نوع لوازم آرایشی رایج که توسط زنان آمریکایی مصرف میشوند، مورد استفاده قرار میگیرد که برخی از آنها سمیاند و روی سیستم غدد اثر میگذارند.