باید ها ونبایدهای تغذیه ای در کودکان بیمار

به گزارش آرمان زنان به نقل از زندگی آنلاین، دیدن بیماری کودکان از سرماخوردگی معمولی گرفته تا اسهال و … صحنه‌ای ناراحت کننده است، مخصوصا برای والدین. سیستم ایمنی کودکان تا زمانی که به سن 7 یا 8 سالگی برسد، به طور کامل بالغ نمی‌شود، بنابراین هنگام شروع مهد کودک یا پیش دبستانی مستعد ابتلا به بیماری‌های زیادی هستند. تغذیه در چنین شرایطی می‌تواند نقش مهم و کلیدی ایفا کند. تغذیه خوب باعث هیدراته ماندن بدن کودک می‌شود و حتی برخی از غذاها سرعت بهبودی را تسریع می‌کنند. در نهایت هدف از تمرکز روی تغذیه مناسب کودکان، انتقال دادن حس بهتر به آنها و دور ماندن نسبی‌شان از برخی بیماری‌ها است. در دوران بیماری کودک، تغذیه نقش مهم‌تری را ایفا می‌کند. غذاهایی که به هنگام بیماری کودکان برای آنها مفید هستند، از طریق تحقیقات دقیق متخصصان مشخص و فهرست می‌شوند.

نکات تغذیه‌ای برای کودک بیمار

ابتدا لازم است که کمی در مورد اصول اولیه تغذیه کودکان بیمار صحبت کنیم. به خاطر داشته باشید که کودکان معمولا در این دوران کم اشتها و بی‌میل می‌شوند. پس بهتر است غذاهایی برای آنها تهیه کنید که قابل هضم آسان باشند. غذاهایی که هم خوشایند کودک باشند و هم خوردن و بلع آنها راحت باشد. استفاده از غذاهای آب‌دار مخصوصا اگر کودک به استفراغ و اسهال دچار باشد، بسیار توصیه می‌شود. این غذاها باعث هیدراته شدن بدن کودک می‌شوند و در ضمن هضم آنها آسان است. وعده‌های غذایی کودک کوچک، ولی پر تکرار باشد. مثلا شش وعده غذایی کوچک به جای سه وعده غذایی بزرگ و اصلی.

بهترین غذاها برای وقتی که کودک به استفراغ و اسهال دچار است

اسهال و استفراغ شایع‌ترین علت کم آبی بدن کودک است. حفظ آب بدن کودک و جایگزینی مایعات از دست رفته از طریق اسهال و استفراغ امری ضروری است. در چنین شرایطی به کودک خود غذاهای چرب و نوشیدنی‌های شیرین ندهید، چرا که احتمالا اسهال را تشدید می‌کنند. در عوض، روی وعده‌های غذایی کوچک و آبمیوه‌های رقیق شده تمرکز کنید. این مواد غذایی ویتامین‌ها و املاح مورد نیاز بدن او را تامین می‌کنند و به راحتی هم هضم می‌شوند. غذاهای زیر را به کودک مبتلا به ناراحتی گوارشی بدهید:

موز

موز سرشار از پتاسیم، نشاسته مقاوم و پکتین (نوعی فیبر پری‌بیوتیک که به بهبود هضم غذا کمک می‌کند) است و می‌تواند به کاهش دفعات اسهال کمک کند.

در یک مطالعه اخیر نشان داده شده است در کودکان 9 ماهه تا 5 ساله که به اسهال شدید دچار هستند، علاوه بر مراقبت‌های ویژه بالینی، موز سبز (نارس) پخته، تاثیر زیادی در روند بهبودی دارد. موز سبز پخته روند بهبودی را بسیار سرعت می‌بخشد.

کراکر

غذاهای شور، اما ساده مانند کراکر و چوب شور برای این وضعیت مفید هستند. این نوع از خوراکی‌ها می‌توانند جایگزین برخی از الکترولیت‌های از دست رفته در اثر استفراغ شوند. نشاسته‌های ساده مانند کراکر یا نان سفید، فیبر دارند و هضم آنها آسان است، بنابراین خوردن آنها راحت می‌باشد.

دانه چیا

چیا سرشار از فیبر محلول است که می‌تواند به کاهش اسهال کمک کند. فیبر محلول در آب به جذب مایع اضافی بدن کمک می‌کند. در نتیجه مدفوع را حجیم می‌کند و قوام آن را بهبود می‌بخشد. اگر کودک شما دانه چیا دوست ندارد، سعی کنید آن را در ماست یا یک اسموتی میوه‌ای ساده و یا غلات ترکیب کنید.

ماست یا کفیر

ماست یا کفیر در شرایطی که کودک به اسهال و استفراغ دچار است، یک انتخاب عالی به شمار می‌رود.محصولات تخمیر شده مانند ماست و کفیر حاوی پروبیوتیک‌هایی هستند که به عنوان «میکروارگانیسم‌های زنده» یا باکتری‌های مفید به طور طبیعی در بدن ما وجود دارند که باعث هضم بهتر غذاها می‌شوند و البته با باکتری‌های مضر نیز مبارزه می‌کنند. طبق تحقیقات به عمل آمده در سال 2021، مصرف پروبیوتیک‌ها با کاهش مدت زمانی که کودک اسهال را تجربه می‌کند، باعث افزایش اثربخشی داروها و کاهش دوران بیماری می‌شود.

سرماخوردگی و آنفلوانزا

وقتی که هوا رو به سردی می‌رود، آبریزش‌ها، گلودردها و سرفه‌های کودکان نیز بیشتر می‌شود. در چنین شرایطی توصیه می‌شود که از این خوراکی‌ها به کودک خود بدهید:

توت‌فرنگی

توت‌فرنگی سرشار از ویتامین C است. تنها یک فنجان توت‌فرنگی، می‌تواند 95 درصد از نیاز روزانه کودک به ویتامین C را تامین کند. دوزهای بالای ویتامین C باعث بهبود عملکرد سیستم دفاعی بدن می‌شود. مکمل‌های ویتامین C نیز به پیشگیری و درمان عفونت‌های تنفسی کمک می‌کنند. علاوه بر ویتامین C، توت‌فرنگی سرشار از پتاسیم، فولات، فیبر و آنتی‌اکسیدان‌های فعال کلیدی مانند پلی‌فنول‌ها و فلاونوئیدها است که همگی به دلیل خواص ارزشمند خود با بیماری مقابله می‌کنند. مکمل‌های فلاونوئیدی به کاهش عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی کمک می‌کنند.

تخم‌مرغ

تخم‌مرغ‌ها منابع ویتامین D و مواد مغذی تقویت‌کننده سیستم دفاعی به شمار می‌روند. مکمل روی می‌تواند در مدت زمان و شدت دوره سرماخوردگی موثر باشد و آن را کوتاه و خفیف کند، البته تخم‌مرغ‌ها به اندازه مکمل‌های روی، حاوی مقادیر کافی روی نیستند، اما همچنان کمک خوبی به بهبودی روند بیماری کودک می‌کنند. تخم‌مرغ غذایی است که به آسانی آماده می‌شود و مواد مغذی زیادی دارد.

کره بادام‌زمینی

اغلب بچه‌ها کره بادام‌زمینی را دوست دارند. بادام‌زمینی سرشار از پروتئین، روی و ویتامین E است. این ویتامین‌ها در ترمیم عضلات، تنظیم متابولیسم بدن و تقویت سیستم دفاعی بسیار موثرند. یک وعده بادام‌زمینی، حدود 10 درصد از نیاز روزانه بدن به روی را تامین می‌کند. به علاوه منبع بسیار خوب ویتامین E می‌باشد.

هندوانه

حدود 91 درصد از میوه‌ها، آب دارند و در دوران بیماری کودکان کمک زیادی به تامین مایعات و آب مورد نیاز بدن کودک می‌کنند، به خصوص اگر کودک دچار تب شده باشد و مایعات بیشتری را از دست بدهد، نیاز به دریافت مایعات بیشتری خواهد داشت. هندوانه سرشار از ویتامین‌های A و C است.

پوره سیب‌زمینی

سیب‌زمینی پخته شده و یا پوره سیب‌زمینی، نرم و آسان هضم است. نسبت به سایر گزینه‌های قبلی، کالری بیشتری دارد و می‌تواند به حفظ انرژی و یا تامین انرژی مورد نیاز کودک کمک کند. سیب‌زمینی منبع عالی کربوهیدرات است و از پتاسیم زیادی برخوردار می‌باشد.

جمله پایانی

تمرکز روی غذاهای مناسب می‌تواند به سرعت بهبود کودک بیمار کمک کند. احتمالا کودکان در دوران بیماری نسبت به غذاها بی‌میل می‌شوند. پس اولویت اصلی این است که بدن آنها را هیدراته نگه دارید و به دنبال غذاهای غنی از مواد مغذی باشید و وعده‌های غذایی بیشتر با حجم کمتر به آنها بدهید. کودک بیمار را نزد پزشک متخصص ببرید تا در کنار درمان دارویی با مراقبت‌های خوراکی شما، سریع‌تر بهبودی حاصل شود.

لطفاامتیاز دهید
دیابت

سونامی هزینه‌های بسیار بالای دیابت در راه است/ اثبات ارتباط بین فقر و بیماری قند

سونامی هزینه‌های بسیار بالای دیابت در راه است/ اثبات ارتباط بین فقر و بیماری قند رئیس انجمن دیابت گابریک ایران می‌گوید: موضوع دیابت ورای وزارت بهداشت و یک بحث ملی است و دولت باید به طور جدی و با حساسیت بالا باید پیگیر آن باشد وگرنه در آینده با سونامی هزینه‌های مالی بسیار بسیار بالای ناشی از این بیماری مواجه خواهیم شد که توان پرداخت آن را نخواهیم داشت.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا – علیرضا استقامتی در گفت و با خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت ایرنا بر این باور است: هزینه‌ای که برای یک فرد دیابتی می‌شود، ۲ تا ۴ برابر یک فرد غیردیابتی است؛ ما با روند فزاینده ابتلا به دیابتی که داریم، قطعا در آینده‌ای نه چندان دور با مشکلات عدیده‌ای در تامین هزینه‌های درمانی و مراقبت از بیماران دیابتی روبرو می‌شویم. چون درمان‌های دیابت در خیلی از مواقع گران قیمت هستند. ضمن این که هزینه عوارض بیماری دیابت هم به آن اضافه می‌شود.
این متخصص غدد می افزاید: فردی که به دیابت مبتلا می‌شود، ممکن است به مشکلات چشمی، قلبی، کلیوی و اندام‌ها هم دچار شود که این‌ها نیاز به بستری شدن در بخش‌ها، آی سی یو، سی سی یو، لیزر درمانی، دیالیز، پیوند عضو و خدایی ناکرده قطع اندام دارد که هزینه‌های بسیار بالایی برای فرد و نظام سلامت خواهد داشت.
متن گفت و گو با این فوق تخصص غدد و استاد دانشگاه تهران در پی می‌آید:
وضعیت دیابت در دنیا و ایران چگونه است؟ بیماری دیابت یک بیماری بسیار شایع است . در دنیا بیش از ۴۶۰ میلیون نفر فرد مبتلا به دیابت وجود دارد که این بر مبنای آمار اطلس دیابت ۲۰۲۱ میلادی است. اکنون یعنی در سال ۲۰۲۴ میلادی قطعا شیوع دیابت در دنیا بیشتر شده است و شاید از نیم میلیارد نفر نیز عبور کرده باشد.
در کشور ما طبق آخرین بررسی ها که مربوط به حدود ۴ سال پیش است، ۷ میلیون دیابتی داشته‌ایم که احتمالا تعدادشان اکنون بیشتر است. البته این روند در تمام دنیا رو به افزایش است. ما نمی‌توانیم این روند را متوقف کنیم بلکه باید تلاش خود را بکنیم که این روند متوقف شود.
ارتباط دیابت با سبک زندگی چیست؟ این بیماری ارتباط خیلی نزدیکی با شیوه و سبک زندگی دارد. برای مثال افرادی که فعالیت فیزیکی ندارند و چاق‌ترند، بیشتر دیابت می‌گیرند. شما در دنیا می‌بینید که شیوع چاقی رو به افزایش و به تبع آن تعداد دیابتی‌ها نیز رو به فزونی گرفته است. متاسفانه شیوه زندگی ما از شیوه زندگی با فعالیت فیزیکی زیاد به شیوه زندگی با فعالیت فیزیکی کم، تبدیل شده است و اغلب به افرادی کم یا بی تحرک تبدیل شده ایم.
در همه دنیا اثبات شده است در مناطقی که فست فودها وجود دارد ، در مقایسه با مناطقی که رستوران‌های معمولی بیشتر است، شیوع دیابت فزونی دارد
تغذیه‌هایمان همه ناسالم است. غذاهایی که خیلی ساده و ارزان در دسترس هستند، به اسم فست فود در سبد تغذیه ما قرار گرفته اند. این غذاها خیلی سریع آماده می‌شوند و بسیار ساده و ارزان در دسترس ما هستند.
در همه دنیا اثبات شده است که در مناطقی که فست فودها وجود دارد در مقایسه با مناطقی که رستوران‌های معمولی بیشتر است، شیوع دیابت فزونی دارد؛ این یک امر مطالعه و اثبات شده است.
در آمریکا در برخی از محلات، اجازه وجود رستوران‌های فست فود را نمی‌دهند. به این دلیل که فست فودها غذاهای بدی هستند چه از نظر مواد اولیه، چه از نظر روغن. طبیعی است که فست فودی که به قیمت ۲ یا ۳ دلار به شما می‌دهند از نظر کیفیت قابل مقایسه با غذای سالم و خوبی که در رستوران ها در قبال پرداخت ۸۰ دلار ارائه می‌شود، نیست.
تغذی..

اطلاعات بیشتر
دیابت

علائم هشدار دهنده قند خون بالا در چهره شما!

علائم هشدار دهنده قند خون بالا در چهره شما! افزایش قند خون نه تنها سلامت داخلی بدن را تهدید می‌کند، بلکه می‌تواند اثرات مشهودی بر چهره داشته باشد. از خشکی و پوسته‌پوسته شدن پوست تا تورم و عفونت‌های پوستی، این علائم هشداردهنده ممکن است نشان‌دهنده مشکلات جدی در کنترل قند خون باشند و نیاز به توجه فوری دارند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از العالم، به گفته دکتر جان کوین عضو کلینیک‌های کوین، علائم آشکار قند خون بالا می‌تواند در صورت شما ظاهر شود.
کوین گفت: پوست بزرگترین عضو بدن است، بنابراین بدیهی است که به ویژه پوست ناحیه صورت تحت تأثیر سطح بالای قند خون قرار گیرد. همانطور که پوسته پوسته شدن پلک‌ها ممکن است نشان دهنده یک عارضه جدی باشد.
او ادامه داد: زانتلاسما نوعی چربی نرم، زرد و چرب است که در زیر پوست شکل می‌گیرد. اغلب این برجستگی‌ها مانند جوش‌ها به نظر می‌رسند، اما تفاوت آن‌ها با جوش‌های معمولی این است که زرد می‌شوند. علاوه بر صورت، این برآمدگی‌ها می‌توانند در باسن، ران، زانو و آرنج نیز ظاهر شوند.
قند خون بالا (هایپرگلیسمی) می‌تواند علائم ظاهری در چهره افراد ایجاد کند. برخی از این علائم هشداردهنده شامل موارد زیر است:
خشکی و پوسته‌پوسته شدن پوست: کم‌آبی بدن ناشی از قند خون بالا ممکن است منجر به خشکی و پوسته‌پوسته شدن پوست صورت شود. تورم صورت: به دلیل عدم تعادل مایعات در بدن، صورت ممکن است متورم و پف‌کرده به نظر برسد. زخم‌های دیر التیام‌یابنده: زخم‌ها و بریدگی‌های کوچک در صورت ممکن است به کندی بهبود یابند، نشانه‌ای از مشکلات در گردش خون و ترمیم بافت‌ها. جوش و عفونت‌های پوستی: قند خون بالا می‌تواند سبب افزایش عفونت‌های پوستی مانند جوش‌ها، آبسه‌ها یا التهاب‌های پوستی شود. پف زیر چشم‌ها: عدم تعادل قند خون می‌تواند باعث پف‌کردگی در ناحیه زیر چشم‌ها شود، که ممکن است با خستگی و بی‌خوابی مرتبط باشد. این علائم هشداردهنده نشانگر نیاز به بررسی قند خون و مدیریت آن برای جلوگیری از عوارض جدی‌تر هستند.
کوین هشدار داد که برچسب‌های پوستی روی پلک‌ها نیز ممکن است نشان دهنده سطح کنترل نشده قند خون باشد. عفونت‌های پوستی، خارش پوست خشک و ناحیه تیره تری از پوست با احساس مخملی از دیگر علائم هشدار دهنده مربوط به پوست است.

اطلاعات بیشتر
دیابت

میوه های ممنوعه برای کودکان مستعد دیابت

میوه های ممنوعه برای کودکان مستعد دیابت کودکانی که مستعد ابتلا به دیابت نوع ۱ هستند و موز، جو و ماست می‌خورند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
در مطالعه‌ای که در موسسه سلامت و رفاه رژیم غذایی فنلاند انجام شده است گندم نیز به عنوان یک عامل خطر برای شکل خودایمنی دیابت تشخیص داده شد. در سوی مقابل سبزیجاتی مانند بروکلی، کلم و گل‌کلم اثر محافظتی دارند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از یورونیوز، پروفسور سووی ویرتانن، محقق در موسسه سلامت و رفاه رژیم غذایی فنلاند که هدایت این تحقیق را بر عهده داشت، در این باره می‌گوید: «این واقعیت که برخی از میوه‌ها حاوی آفت‌کش‌ها هستند ممکن است توضیح دهد که چرا برخی از آن‌ها باعث افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ می‌شوند، اما برخی دیگر احتمال ابتلا به آن را کم می‌کنند.»
در پژوهش انجام شده ۵ هزار و ۶۷۴ کودک فنلاندی که از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به این بیماری بودند، از بدو تولد تا سن شش سالگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها نشان داد ۹۴ نفر از این کودکان تا سن شش سالگی به دیابت نوع ۱ و ۲۰۶ نفر دیگر نیز به خودایمنی جزایری مبتلا شدند.
محققان ۳۴ گروه غذایی مختلف را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند و دریافتند که هر چه کودکان اغذیه‌هایی مانند موز، جو دوسر یا چاودار (گیاهی از خانواده گندمیان که دانه‌اش برای تهیه آرد و نان استفاده می‌شود) بیشتر مصرف کنند، خطر ابتلا به این بیماری در آن‌ها بیشتر می‌شود.
این یافته ممکن است والدین را گیج کند چرا که به گفته خانم ویرتانن «بسیاری از خوراکی‌هایی که ما پیدا کردیم و با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ و روند بیماری مرتبط هستند، بخشی از یک رژیم غذایی سالم محسوب می‌شوند.»
محققان می‌گویند نظر می‌رسد در سوی مقابل، خوردن توت فرنگی، بلوبری (سیاه‌گیله)، تمشک، انگور فرنگی سیاه و سایر انواع توت‌ها از کودکان در برابر این بیماری محافظت کند. در واقع هرچه این مواد غذایی بیشتر مصرف شوند، خطر ابتلا به دیابت در کودکان پایین‌تر می‌آید.
از آن‌جا که توت‌ها غنی از ترکیبات گیاهی به نام پلی فنول‌ها هستند، تصور می‌شود که می‌توانند التهاب مرتبط با ابتلا به دیابت نوع ۱ را کاهش دهند.
از سوی دیگر، میوه‌ها ممکن است حاوی مواد مضری باشند که در توت‌ها وجود ندارد. به عنوان مثال توت‌ها می‌توانند فاقد آفت‌کش‌هایی باشند که در میوه‌های دیگر یافت می‌شوند.
پژوهشگران با این وجود می‌گویند هنوز زود است که بتوان توصیه‌ای غذایی برای نوزادان یا خردسالان در این خصوص داشت.
دکتر ویرتانن می‌گوید: «تصور می‌شود دیابت نوع ۱ به دلیل ترکیبی از ژنتیک و سایر عواملی که هنوز به طور کامل شناخته نشده‌اند ایجاد می‌شود. اما ما بیشتر از این نمی‌دانیم. هیچ چیزی وجود ندارد که نشان دهد سبک زندگی در این امر نقش دارد.»
نتایج پژوهش تازه قرار است به زودی در نشست سالانه انجمن اروپایی مطالعات دیابت در مادرید ارائه شود.

اطلاعات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *