نقش تغذیه در حفظ سلامت عمومی دانش آموزان

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه همشهری، تغذیه سالم می‌تواند نقش مهمی در حفظ سلامت عمومی دانش‌آموزان ایفا کند. از همین‌رو متخصصان طب ایرانی در آستانه آغاز فصل مدارس بر اهمیت تغذیه سالم در بهبود سلامت جسمی، تقویت سیستم ایمنی بدن و همچنین تقویت حافظه و افزایش توان یادگیری دانش‌آموزان، تأکید کرده‌اند.

در این‌باره با دکتر روشنک مکبری‌نژاد، متخصص طب سنتی و رئیس انجمن علمی طب سنتی ایران گفت‌وگویی درباره کیفیت و چگونگی لقمه‌ها و میان‌وعده‌ها و غذاهایی که دانش‌آموزان بهتر است در ایام مدرسه صرف کنند، انجام داده‌ایم. نکته‌های این کارشناس طب ایرانی را باهم مرور می‌کنیم.

صبحانه

وعده‌ای مهم که حتما باید خورده شود، اما چون برخی از بچه‌ها مخصوصا در فصل مدارس صبح زود بیدار می‌شوند و سرویس مدارس زود به‌دنبالشان می‌آید و در آن زمان میلی به صبحانه ندارند، بهتر است والدین ساندویچی به‌عنوان لقمه صبحانه درست کنند.

چه لقمه‌ای؟

این لقمه را بهتر است با توجه به آن چیزی که بچه‌ها دوست و میل دارند، درست کنند. اگر این ساندویچ مورد علاقه بچه‌ها نباشد خیلی‌ها آن را در مدرسه دور می‌اندازند.

خلاقیت در لقمه‌ها

لقمه‌های صبحانه مناسب برای بچه‌ها نیز می‌تواند از نان و پنیر و خیار و تخم‌مرغ درست شود یا حتی می‌تواند یک ساندویچ مرغ باشد. والدین می‌توانند برای این لقمه صبحانه از گردو، عسل یا مرباهایی که بچه‌ها دوست دارند، استفاده کنند.

میان‌وعده

ذائقه‌هایی برای میوه‌های خشک

بعضی از خوراکی‌های سالم مانند میوه خشک به‌عنوان میان وعده می‌تواند ازجمله گزینه‌های مناسب باشد. با توجه به اینکه اکنون ذائقه بچه‌ها عوض شده باید تلاش کنیم از موادی در تغذیه آنها استفاده کنیم که حتما مصرف کنند. میوه‌های خشک ازجمله مواردی است که بچه‌ها به آن علاقه دارند، حتی آلبالوی خشک یا بادام و پسته شور که بچه‌ها بیشتر از مغزهای خام به آنها علاقه دارند، می‌توانند به‌عنوان میان‌وعده سالم برای آنان درنظر گرفته شوند.

گاهی هم کشک

کشک را نیز می‌توان با قدری احتیاط در زمره میان‌وعده‌های مناسب قلمداد کرد. البته مصرف زیاد کشک را خیلی برای بچه‌ها توصیه نمی‌کنیم و نباید به‌طور مرتب مصرف شود. اما هر ازگاهی اشکال ندارد به‌عنوان میان‌وعده برای بچه‌ها درنظر گرفته شود، چرا که از چیپس و پفک خیلی بهتر است.

بوفه‌ها

خلاقیت بوفه‌ای
در بعضی مدارس در زمینه تغذیه ابتکاراتی انجام گرفته و در بوفه این مدارس نان، پنیر، خیار، گوجه‌فرنگی و تخم مرغ فروخته می‌شوند. علاوه بر این ارائه یک‌سری از مغزها و لقمه‌های سبک و سالم در بوفه‌ها نیز خیلی خوب است. بهتر است هم در آموزش و پرورش و هم مدیران مدارس و هم والدین دانش‌آموزان به این نکته توجه داشته باشند که می‌توان در بوفه‌ها غذای سالم نیز ارائه داد؛ چرا که کودکان در زمان زنگ تفریح از کلاس گرسنه به بیرون می‌آیند و هرچه در بوفه ارائه شود را می‌خورند.

بوفه‌هایی پرضرر

بچه‌ها به انواع فست فودها، ازجمله ساندویچ‌های سوسیس و کالباس علاقه دارند. به همین دلیل در برخی مدارس بوفه‌هایی اقدام به فروش این محصولات می‌کنند و آمارها هم نشان می‌دهد که فروش بالایی دارند و این خوراکی‌ها را به شکل آماده یا پخت در همان زمان عرضه می‌کنند. چیپس و پفک هم از جمله محصولات خوراکی مضر در این فضاها هستند که  همه از مضرات آن آگاه هستند و باید به دانش‌آموزان هم اطلاع‌رسانی شود.

ناهار

افراط‌نکردن در پخت ماکارونی

برای ناهار با اینکه بچه‌ها خیلی ماکارونی دوست دارند، اما والدین نباید برای هر روز هفته کودکان و دانش‌آموزان ماکارونی درنظر بگیرند. چرا که جزو غذاهای سنگین و دیر هضم است. بنابراین بهتر است که مصرف آن به‌طور مرتب در طول هفته نباشد.

میوه و مغزها

اهمیت میوه در تغذیه

در طول روز و زمان حضور در مدرسه خیلی خوب است که دانش‌آموزان میوه مصرف کنند. میوه‌هایی مانند سیب، گلابی،  هویج، کرفس و میوه‌هایی که بچه‌ها دوست دارند بهتر است خردشده داخل ظرفی گذاشته شوند.

عادت دادن بچه‌ها به مغزها

از میان مغزها اما متأسفانه بچه‌ها مویز و کشمش را خیلی دوست ندارند. اما اگر بچه‌ها عادت کنند از اینها هم استفاده کنند خیلی خوب است. از طرف دیگر بچه‌ها به‌طور ویژه به برگه‌های ترش بیشتر علاقه دارند. از خیلی‌میوه‌ها می‌شود لواشک درست کرد که بچه‌ها آن را خیلی دوست دارند. اگر لواشک در خانه درست شده باشد که خیلی بهتر است. درغیر این‌صورت لواشک باید از جای مطمئنی خریده شود. در این صورت می‌تواند گزینه مناسبی برای میان‌وعده باشد.

شام

اهمیت وعده غذایی شبانه

 بهتر است دانش‌آموزان شب به‌عنوان شام غذاهای سنگینی مانند پیتزا، ‌آش یا ماکارونی مصرف نکنند. وعده غذایی آخر را حذف نکنید، اما  نکته مهم اینکه بین ساعت صرف‌شام و ساعت خواب‌ دانش‌آموزان فاصله باشد؛ با این هدف که بعد از هضم غذا بخوابند. توصیه این است که 2 تا 3 ساعت قبل از زمان خواب، کودکان شام خود را خورده باشند، اما مهم‌تر از همه اینکه حتما قبل از ساعت11 برای خواب به تختخواب بروند.

لطفاامتیاز دهید
دیابت

این رژیم غذایی احتمال ابتلا به دیابت را ۲۰ درصد افزایش می دهد!

این رژیم غذایی احتمال ابتلا به دیابت را ۲۰ درصد افزایش می دهد! یک مطالعه جامع ۱۷ ساله روی ۴۰ هزار استرالیایی حاکی از آن است که رژیم‌های غذایی کم‌کربوهیدرات و پرچرب، احتمال ابتلا به دیابت را تا ۲۰ درصد افزایش می‌دهند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایندیپندنت، یک مطالعه جامع ۱۷ ساله روی ۴۰ هزار استرالیایی حاکی از آن است که رژیم‌های غذایی کم‌کربوهیدرات و پرچرب، احتمال ابتلا به دیابت را تا ۲۰ درصد افزایش می‌دهند. محققان دانشگاه فناوری سلطنتی ملبورن (آرام‌ای‌تی) و دانشگاه موناش، می‌گویند که این اولین مطالعه‌ای است که با استناد به داده‌های موجود در استرالیا، به بررسی آثار طولانی‌مدت رژیم کم‌کربوهیدرات بر بیماری‌های مزمن می‌پردازد.
این پژوهش که سرپرستی آن را پروفسور باربورا دی‌ کورتن و دکتر رابل کابتیمر بر عهده داشتند، در نشریه «دیابت و سندرم متابولیک: تحقیقات بالینی و بررسی‌ها» منتشر شده است. به گفته دی‌ کورتن، از هر ۲۰ استرالیایی، یک نفر به دیابت مبتلا است و احتمال می‌رود که تعداد حتی از این بیشتر باشد و تشخیص داده نشده است.
محققان در این پژوهش از داده‌های حدود ۴۰ هزار فرد اهل ملبورن در گروه سنی ۴۰ تا ۶۹ سال استفاده کردند که در فاصله سال‌های ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۴ در «مطالعه گروهی مشارکتی ملبورن» (MCCS) شرکت کرده بودند و سپس، وضعیت سلامتشان در سال‌های ۱۹۹۵ تا ۱۹۹۸ و ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۷ پیگیری و بررسی گرفته بود. گروه تحقیقاتی دانشگاه فناوری ملبورن و موناش به بررسی درصد کربوهیدرات‌ مصرفی و ارتباط آن با احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ پرداختند.
«امتیاز کربوهیدرات پایین» (LCD) به‌عنوان درصد انرژی حاصل از کربوهیدرات‌ها، چربی‌ها و پروتئین‌ها محاسبه شد و بر این اساس، هر چه امتیاز بالاتر باشد، نشان می‌دهد درصد کربوهیدرات‌ها در میزان انرژی دریافتی کمتر است. طبق نتایج به‌دست‌آمده، افرادی که برنامه غذایی‌شان ۳۸ درصد کربوهیدرات داشت، در مقایسه با افرادی که برنامه غذایی‌شان ۵۵ درصد کربوهیدرات داشت، ۲۰ درصد بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ بودند. به گفته محققان، این افزایش خطر ابتلا به دیابت به‌دلیل افزایش بروز چاقی است.
چرا رژیم ‌کم‌کربوهیدرات ناسالم است و چطور باعث دیابت می‌شود؟ زمانی که فردی از رژیم غذایی کم‌کربوهیدرات پیروی‌ می‌کند، باید کربوهیدرات‌ها را با سایر مواد مغذی جایگزین کند. دی کورتن می‌گوید: «ما در مطالعاتمان متوجه شدیم که افراد کربوهیدرات‌ها را با چربی‌های اشباع‌شده ناسالم جایگزین می‌کنند و همین امر باعث افزایش وزن و ابتلا دیابت نوع ۲ می‌شود.»
مصرف غذاهای حاوی چربی‌های اشباع‌شده می‌تواند افزایش وزن به دنبال داشته باشد، اما می‌دانیم که این غذاها همچنین مقاومت به انسولین را در پی دارند که جدا از افزایش وزن، یکی از دلایل ابتلا به دیابت نوع ۲ است. دی کورتن می‌گوید: «پیروی از رژیم غذایی کم‌کربوهیدرات همراه چربی‌های اشباع‌نشده و پروتئین کافی برای فرد مبتلا به دیابت نوع ۲ مناسب است. اما همواره قبل از هر تغییر در رژیم غذایی باید با پزشک یا متخصص مشورت کنید.»
به گفته دی کورتن، برای افرادی که دیابت ندارند، رژیم غذایی متعادل بهترین انتخاب است. او تاکید می‌کند: «باید به یاد داشته باشیم که همه کربوهیدرات‌ها مثل هم نیستند و باید از قندهای تصفیه‌شده مانند نوشابه، آبمیوه، برنج سفید و نان سفید اجتناب کرد و آن‌ها را با کربوهیدرات‌های فرآوری‌نشده سرشار از فیبر مانند غلات، برنج قهوه‌ای و حبوبات جایگزین کرد. همچنین باید چربی‌های سالم غیراشباع تک و چندگانه، مانند آووکادو، آجیل..

اطلاعات بیشتر
دیابت

دیابت و ارتباط آن با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های لثه

دیابت و ارتباط آن با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های لثه مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد که دیابت می‌تواند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری‌های لثه را افزایش دهد، به ویژه در افرادی که با عوارض ناشی از آسیب عروق خونی کوچک دست و پنجه نرم می‌کنند.
به گزارش سلامت نیوز،نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض ابتلا به بیماری‌های لثه قرار دارند. این مطالعه تأکید می‌کند که دیابت، که به آسیب عروق خونی کوچک منجر می‌شود، می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری‌ها را افزایش دهد.
بر اساس تحقیقاتی که اخیراً انجام شده، افرادی که مبتلا به دیابت و عوارض ناشی از آسیب عروق خونی کوچک هستند، مانند رتینوپاتی دیابتی و نوروپاتی، بیشتر در معرض بیماری‌های لثه قرار دارند. نتایج این مطالعات نشان می‌دهد که افراد مبتلا به رتینوپاتی دیابتی ۲۱ درصد و افرادی که به نوروپاتی دیابتی مبتلا هستند، ۳۶ درصد بیشتر در معرض ابتلا به بیماری شدید لثه قرار دارند.
رتینوپاتی دیابتی که به آسیب شبکیه و ممکن است منجر به نابینایی شود و نوروپاتی دیابتی که به اختلالات عصبی منجر می‌شود، هر دو با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های لثه مرتبط هستند. بیماری لثه، اگر درمان نشود، می‌تواند به از بین رفتن بافت‌هایی که دندان‌ها را در جای خود نگه می‌دارند منجر شود و در نهایت به از دست دادن دندان بینجامد. این موضوع می‌تواند تأثیرات منفی بر عملکردهایی مانند جویدن، تکلم و همچنین بر عزت نفس فرد داشته باشد.
پریودنتیت، که به معنای التهاب لثه است، می‌تواند به طور قابل توجهی کیفیت زندگی را کاهش دهد و مشکلاتی در تغذیه، ارتباط و تعاملات اجتماعی ایجاد کند. برای پیشگیری از این مشکلات، درک افرادی که در معرض خطر بیشتری قرار دارند، از جمله کسانی که با عوارض دیابت مواجه‌اند، بسیار مهم است.
محققان تأکید کردند که ارتباط واضحی بین آسیب عروق خونی کوچک ناشی از دیابت و موارد متوسط یا شدید بیماری لثه وجود دارد. عدم کنترل قند خون بالا می‌تواند منجر به التهاب شود که به مرور زمان می‌تواند به بیماری‌های لثه منجر گردد. همچنین، سطوح بالای کلسترول نیز می‌تواند خطر ابتلا به بیماری شدید لثه را افزایش دهد.
نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که دندانپزشکان باید به سلامت دهان و دندان افراد مبتلا به دیابت، به ویژه دیابت نوع ۲، توجه ویژه‌ای داشته باشند و برنامه‌های پیشگیری و درمانی را برای این گروه از بیماران تنظیم کنند.
منبع: upi

اطلاعات بیشتر
دیابت

بهترین تنقلات برای کنترل قند افراد دیابتی

بهترین تنقلات برای کنترل قند افراد دیابتی دیابت نوع 2 یکی از شایع‌ترین بیماری‌هایی است که ایرانی‌ها با آن زندگی می‌کنند. آخرین آمار نشان می دهد که حدود 11 درصد از جمعیت جهان به دیابت نوع 2 مبتلا هستند. اما افراد دیابتی باید چه تنقلاتی مصرف کنند ؟
به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری آنلاین، دیابت نوع 2 یکی از شایع‌ترین بیماری‌هایی است که ایرانی‌ها با آن زندگی می‌کنند. آخرین آمار نشان می دهد که حدود 11 درصد از جمعیت جهان به دیابت نوع 2 مبتلا هستند.
اگرچه برخی از افراد به دلیل عوامل غیرقابل کنترل (ژنتیک و سابقه خانوادگی) در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 هستند، اما مهم است که مسئولیت خود را از طریق رژیم غذایی و ورزش گردن بگیرید. در حالی که غذای جادویی برای پیشگیری از دیابت وجود ندارد، اما خوردن ترکیبی مناسب از کربوهیدرات‌ها، چربی‌ها و پروتئین‌های سالم می‌تواند در درازمدت به شما کمک کند.
در این مقاله به سیزده خوراکی از بهترین تنقلات برای دیابتی ها اشاره شده است که می‌توانیم با یکدیگر آن‌ها را بررسی کنیم.

نقش تنقلات در رژیم غذایی دیابتی ‌ها اگر دیابت خود را با انسولین یا داروهای خاص دیابت که شما را در معرض خطر هیپوپوست (قند خون پایین) قرار می‌دهند، درمان می‌کنید، ممکن است گاهی اوقات به یک میان وعده بین وعده‌های غذایی نیاز داشته باشید. این میان وعده‌ها باید حاوی مقداری کربوهیدرات نشاسته‌ای باشند. حتی بهترین تنقلات برای دیابتی ها هم می‌تواند حفظ وزن سالم را دشوار کند و در دراز بر مدیریت دیابت شما تأثیر بگذارد. بنابراین باید با احتیاط به سراغ میان‌ وعده‌ها و تنقلات بروید.
دیابت چیست؟ دیابت بیماری است که بدن را برای تبدیل غذا به انرژی با مشکل روبرو می‌کند. مهم‌ترین عامل در هنگام کنترل دیابت این است که باید مکرراً مراقب قند خون خود باشید. شما می‌توانید قند خون خود را برای کاهش علائم و بهبود سلامت خود از طریق انتخاب‌های غذایی خود مدیریت کنید. به همین دلیل تغذیه سالم در مدیریت این بیماری انقدر ضروری است.
همانطور که گفته شد، برنامه‌ریزی وعده‌های غذایی برای مدیریت دیابت ضروری است، اما در مورد میان وعده‌ها چطور؟ میان وعده‌ها نیز نقش بسیار مهمی در زندگی روزمره افراد مبتلا به دیابت دارند. میان وعده‌ها برای حفظ سطح گلوکز خون تا حد ممکن نزدیک به نرمال و کمک به جلوگیری از کاهش قند خون و هیپوگلیسمی (قند خون پایین‌تر از حد استاندارد) ضروری هستند.
بهترین تنقلات برای دیابتی‌ها تغذیه سالم برای دیابتی‌ها نه تنها به مدیریت گلوکز خون (قند خون) کمک می‌کند، بلکه به افراد یاری می‌رساند تا رابطه بهتری با غذا داشته باشند. خوشبختانه هنگامی که بدن را با غذاهای باکیفیت تغذیه می‌کنید، می‌توانید توقع عملکرد بهتر هم داشته باشید.
سبزیجات سبزیجات منابع خوبی از فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند. همه این خواص ممکن است برای کنترل قند خون، منبع معتبری باشند. شما می‌توانید انواع مختلفی از سبزیجات مانند کلم بروکلی، گل کلم، هویج و فلفل دلمه‌ای را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
مطالعات نشان داده‌اند که افرادی که حداقل در یک وعده غذایی، سبزیجات مصرف می‌کنند، سطح قند خون و انسولین آنها کمتر از گروهی است که نان سفید را در یک وعده غذایی خود دارند.
سیب خرد شده با کره بادام زمینی سیب خرد شده همراه با کره بادام زمینی یک میان وعده خوشمزه و سالم، برای افراد مبتلا به دیابت است. سیب سرشار از ویتامین‌های B، ویتامین C و پتاسیم می‌باشد. همینطور کره بادام زمینی، ویتامین E و منیزیم مورد..

اطلاعات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *