آمار هولناک چاقی در دانش‌آموزان

به گزارش آرمان زنان، همشهری‌آنلاین نوشت: آمارهای رسمی کشور حاکی از این است که از هر ۳ دانش آموز، یک دانش‌آموز اضافه وزن دارد یا چاق است. یعنی از حدود ۱۶ میلیون دانش‌آموز ایرانی، نزدیک به ۵ میلیون نفر دچار اضافه وزن و چاقی هستند. این آخرین آماری است که معاون فرهنگی و توسعه ورزش همگانی وزارت ورزش و جوانان سال گذشته مطرح کرد و درباره آن هشدار داد.

در حال حاضر ۳۴ درصد دختران و ۳۱ درصد پسران دانش‌آموز در ایران با چالش چاقی روبه‌رو هستند. این در حالی است که آموزش و پرورش با کمبود شدید معلم ورزش روبرو است. سال گذشته صادق ستاری‌فرد، معاون تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد: «ما فقط برای نیمی از دانش‌آموزان، معلم ورزش داریم و کمبود نیروی انسانی به ویژه در حوزه تربیت بدنی از چالش‌های جدی ما است.»

شیوع پاندمی کرونا در اواخر سال ۱۳۹۸ آمار چاقی کودکان ایران را حدود ۸ درصد افزایش داد. علاوه بر کرونا که بیش از ۲ سال کودکان را خانه‌نشین کرد، زندگی در آپارتمان‌های کوچک، تغذیه نامناسب و دیجیتال‌محور شدن کودکان از دیگر عوامل چاقی آنها است. کودکان چاق به احتمال زیاد در آینده، بزرگسالان چاقی خواهند بود که در معرض خطر ابتلا به بیماری‌هایی مانند دیابت نوع ۲، چاقی، سکته مغزی و بعضی سرطان‌ها مثل سرطان روده بزرگ خواهند بود.

کارشناسان می‌گویند با شروع سال تحصیلی معمولا به آمار کودکان چاق یا دارای اضافه وزن افزوده می‌شود. چراکه خیلی از کودکان تغذیه و خواب مناسب ندارند، در بوفه‌های مدارس خوراکی‌های پرکالری به فروش می‌رسد، والدین میان‌وعده‌های کم‌ارزش برای مدرسه کودکان خود آماده می‌کنند، مدارس، برنامه درستی برای زنگ ورزش ندارند و نیمی از دانش‌آموزان کشور معلم ورزش ندارند، تعدادی از کودکان نیز دچار اضطراب هستند و همین‌ها از عوامل مهم چاق شدن آنها است.

کاهش سن بیماری‌های مخصوصِ دوران بزرگسالی

بسیاری از والدین، تُپل بودن و چاقی کودک را نشانه سلامتی و زیبایی او می‌دانند و در برابرِ دادن رژیم غذایی مناسب به او مقاومت می‌کنند. این در حالی است که کارشناسان معتقدند چاقی نه تنها نماد سلامت نیست، بلکه موجب بلوغ زودرس می‌شود، بیماری‌های مختلفی ازجمله دیابت و بیماری‌های قلبی و عروقی و سکته را در بزرگسالی به دنبال دارد و اگر کودک با چاقی وارد دوره بزرگسالی شود، امکان این که دیگر هیچ وقت رنگ لاغری را نبیند، کم نیست.

دکتر مریم مظاهریون، دکترای تخصصی تغذیه و رژیم‌درمانی و عضو انجمن علمی تغذیه ایران به نکته مهم دیگری هم اشاره می‌کند و می‌گوید: «چاقی کودکان تا حدی در کشور شایع شده که متاسفانه برخی از بیماری‌ها که مخصوص دوره بزرگسالی و سالمندی است، به گروه سنی کودکان و نوجوانان رسیده است.»

به گفته این پزشک «کبد چرب، افزایش کلسترول و تری‌گلیسیرین و افزایش مقاومت به انسولین از جمله این عوارض و بیماری‌ها هستند که به سنین کودکی رسیده‌اند و اینها چیزهای جالبی نیست که یک بچه بخواهد در سن کم، آنها را تجربه کند.»

چرا بعضی‌ها آب هم می‌خورند، چاق می‌شوند؟

نکته‌ای که خیلی از مردم نمی‌دانند، این است که اگر کودک با چاقی یا اضافه وزن وارد دوره بزرگسالی شود، ممکن است دیگر هرگز نتواند لاغریِ باثباتی را تجربه کند. چراکه سلول‌های چربی دارای خاصیت ارتجاعی بسیار زیادی هستند. این ناآگاهی موجب می‌شود که افراد وقتی به سن بزرگسالی رسیدند، تازه به دنبال رژیم‌های لاغری می‌روند و تصمیم به حفظ سلامت خود می‌گیرند. زمانی که ممکن است دیگر خیلی دیر باشد.

عضو انجمن علمی تغذیه ایران در این باره می‌گوید: «یک موضوع مهم که درباره چاقی و لاغری کودکان باید مورد توجه قرار بگیرد، اهمیت دادن به دو گروه سنی است؛ یکی ۴ تا ۵ سالگی و دیگری سن بلوغ که بین ۱۴ تا ۱۵ سالگی اتفاق می‌افتد. در این دو سن، بدن دچار یک جهش رشدی می‌شود. بنابراین کنترل وزن در زیر این سنین برای ما بسیار بسیار مهم است. چون بعد از گذشت این سنین، دیگر افزایش تعداد رشد سلول‌ها در فرد صورت نمی‌گیرد.»

دکتر مظاهریون توضیح بیشتری می‌دهد و می‌گوید: «کودکی که با وزن طبیعی وارد دوران جهش رشد می‌شود، مثلا اگر ۱۰ سلول چربی داشته باشد، بعد از دوران جهش رشد تعداد این سلول‌ها می‌شود ۲۰ عدد. اما اگر کودک با چاقی وارد دوران جهش رشد شود، اگر مثلا تعداد سلول‌های چربی در بدنش ۵۰ عدد باشد، می‌شود ۱۰۰ سلول چربی.»

این دکترای تخصصی تغذیه و رژیم‌درمانی تاکید می‌کند: «ما در دوران بزرگسالی دیگر افزایش تعداد سلول نداریم و فقط حجم سلول‌ها بزرگ و کوچک می‌شود. در نتیجه فردی که ۱۰۰ سلول چربی دارد، نسبت به کسی که تعداد سلول‌های چربی‌اش ۲۰ عدد است، چاق محسوب می‌شود و چنین افرادی تبدیل می‌شوند به بزرگسالانِ همیشه چاق.»

دکتر مظاهریون می‌گوید: «سلول‌های چربی دارای خاصیت ارتجاعی بسیار زیادی هستند. شاید بارها شنیده باشید که بعضی‌ها می‌گویند «ما آب هم می‌خوریم، چاق می‌شویم»، یا «چاقی ما ارثی و ژنتیک است.» این درواقع برمی‌گردد به موضوع افزایش تعداد سلول‌های چربی که قبل از دوران جهش رشد رخ داده و همان موقع کنترل نشده است. بنابراین اولین کار مهم، کنترل چاقی قبل از دوران جهش رشد است.»

دلیل چاقی کودکان چیست؟/ کودک را به‌موقع به رختخواب بفرستید

میزان شیوع چاقی ایرانی‌ها در ۱۰ سال گذشته بیشتر شده و این آمار بیشتر به افراد بین ۷ تا ۱۸ سال اختصاص دارد. شیوع اضافه وزن و چاقی در میان کودکان و نوجوانان ایرانی به دلایل مختلف رو به افزایش است که مهم‌ترین آنها به گفته پزشکان کم‌تحرکی، تغذیه نامناسب، خواب ناکافی و اضطراب است.

دکتر مظاهریون می‌گوید: «کم‌تحرکی، یکی از مهم‌ترین عوامل چاقی و اضافه وزن کودکان است. اغلب والدین شاغل هستند و وقت زیادی برای تحرک خودشان و کودک‌شان در نظر نمی‌گیرند. اکثر آنها برای این که کودک را ساکت کنند که یک‌ جا بنشیند، تبلت و موبایل و ps۴ می‌دهند دست او تا سرش گرم شود و اذیت نکند. چنین کودکانی به مرور زمان تحرک و انگیزه خود را برای تحرک از دست می‌دهند.»

این دکترای تغذیه ادامه می‌دهد: «علت دیگر چاقی کودکان، اضطراب در آنها است. خیلی از مراجعین ما کودکانی هستند که والدین‌شان طلاق گرفته‌اند و کودک از استرس و اضطراب زیاد، به پرخوری مبتلا شده است. پرخوری هم قاعدتا منجر به چاقی کودک می‌شود. البته اضطراب کودک، دلایل متعددی دارد.»

تغذیه نامناسب، یکی دیگر از دلایل چاقی کودکان است و دکتر مظاهریون درباره آن توضیح می‌دهد: «خیلی از والدین چون وقت کمی دارند، با دادن خوراکی‌های پرکالری و کم‌ارزش به کودک مثل فست‌فودها، بستنی، شیرینی و تنقلاتی مثل پفک و چیپس و … به او باج می‌دهند. آنها حتی برای میان‌وعده کودک در مدرسه، خوراکی سالمی در نظر نمی‌گیرند و مثلا به جای ساندویچ مرغ و تخم مرغ و نان و پنیر و مغزی‌جات و میوه‌ و شیر، انواع کیک و کلوچه و شکلات در کوله او می‌گذارند. بعضی از بچه‌ها هم صبحانه نخورده به مدرسه می‌روند و صد درصد این موضوع بر چاق شدن آنها موثر است. از طرف دیگر، خوراکی‌هایی که در بوفه‌های مدارس هم به فروش می‌رسند، ارزش غذایی پایینی دارند؛ این غذاها دارای چربی بالا و پروتئین پایین هستند. ما مراجعین زیادی از بین کودکان داریم که با شروع فصل مدرسه چاق می‌شوند.»

به گفته عضو انجمن علمی تغذیه ایران، «خواب نامناسب هم از دلایل اصلی چاقی کودکان است. کودک در سنین رشد باید حتما رأس ساعت ۸:۳۰ تا ۹ شب به خواب عمیق فرو برود. چون ترشح هورمون‌های رشد بین ساعت‌های ۱۰، ۱۲ و ۲ صبح اتفاق می‌افتد. بنابراین کودک یک ساعت قبل باید در خواب عمیق فرو رفته باشد تا هورمون رشد فرصت پیدا کند که بر روی رشد کودک اثر بگذارد. کودکی که بعد از ساعت ۱۲ شب می‌خوابد، هم چاق می‌شود و هم این مساله می‌تواند موجب اختلال در هورمون رشد کودک شود. متاسفانه برخی والدین به خصوص در تابستان اجازه می‌دهند که کودک تا هر ساعتی که خواست، بیدار بماند و از عواقب آن اطلاعی ندارند.»

کودکان چاق زودتر به بلوغ می‌رسند/ دخترها بیشتر چاقند یا پسرها؟

اگر والدین بدانند که چاقی کودک‌شان عاقبت دردناکی مثل بلوغ زودرس در پی دارد، حتما مراقبت بیشتری از آنها خواهند داشت تا در وزن نرمال بماند.

دکتر مظاهریون در این رابطه به همشهری می‌گوید: «یکی از مهم‌ترین تبعات چاقی کودک، بلوغ زودرس در او است. بعضی از والدین فکر می‌کنند که چاقی، نشانه سلامت کودک آنها است. در حالی که باعث جلو افتادن زمان بلوغ در آنها می‌شود. همچنین کودک چاق در مقایسه با کودک عادی که تغذیه صحیح و وزن مناسب دارد، می‌تواند رشد قدیِ کمتری داشته باشد. همچنین اگر کودک چاق، سابقه بیماری‌هایی که وابسته به تغذیه هستند را داشته باشد – مثل بیماری‌های قلبی و عروقی، مثل دیابت، – این بیماری‌ها هم در او تشدید می‌شوند.»

این دکترای تغذیه می‌گوید: «رویکرد ما به عنوان کارشناس برای کنترل وزن کودکان، دادن رژیم سخت به آنها نیست. فقط با اصلاح شیوه‌های زندگی و رژیم غذایی سالم‌تر چه در خانه و چه در مدرسه، و با تشویق والدین به انجام فعالیت‌های ورزشی و نیز تنظیم خواب کودکان کمک می‌کنیم هم کودک به وزن نرمالش برسد، هم رشد قدی‌اش افزایش پیدا کند و هم بلوغ را در او به تاخیر می‌اندازیم.»

عضو انجمن علمی تغذیه ایران به این نکته هم اشاره می‌کند که «چاقی بین دخترها و پسرها فرق مشهود و زیادی ندارد و هر دو جنس را درگیر می‌کند. البته چند کیلوگرم اضافه‌ وزن، نشان‌دهنده چاقی نیست اما ممکن است نشان‌دهنده میل بدن به افزایش وزن باشد.»

بعضی‌ها هفته‌ای ۳ بطری نوشابه خانواده مصرف می‌کنند اما شیر نه

دکتر مظاهریون چند توصیه به خانواده‌ها می‌کند و همچنین درباره عواقب چاق ماندن کودکان در دوره بزرگسالی توضیحاتی می‌دهد.

این دکترای تغذیه می‌گوید: «والدین باید برای تحرک کودکان خود برنامه داشته باشند. ساده‌ترین و کم‌هزینه‌ترین کار این است که آنها را به پارک ببرند تا بازی کنند. اگر امکان هزینه کردن برای کودک ندارند، از برنامه‌های ورزشی آنلاین استفاده کنند و البته خودشان هم با بچه‌ها همراه شوند. نه این که خودشان بنشیننند و از کودک انتظار داشته باشند که خودش ورزش کند. شما تا خودتان تحرکی نداشته باشید، کودک‌تان هم یاد نمی‌گیرد.»

او می‌گوید: «توصیه دیگر ما این است که هزینه‌ای که خانواده‌ها برای خرید چیپس و پفک و نوشابه و … می‌کنند، برای خرید شیر و حبوبات و گوشت هزینه کنند. بعضی از خانواده‌ها در هفته ۳ بطری نوشابه خانواده مصرف می‌کنند اما مصرف شیر ندارند. در حالی که مصرف شیر نه تنها باعث می‌شود که کودک چاق نشود، بلکه منجر به این می‌شود که از یک سری بیماری‌ها هم در امان بماند. بعضی از خانواده‌ها هم هستند که متاسفانه گوشت از سبد غذایی‌شان حذف شده و می‌توانند به جای آن حبوبات را در سبد غذایی خود بگذارند.»

لطفاامتیاز دهید
دیابت

یافته محققان هلندی: شب زنده‌داری با افزایش خطر دیابت نوع ۲ مرتبط است

یافته محققان هلندی: شب زنده‌داری با افزایش خطر دیابت نوع ۲ مرتبط است محققان هلندی دریافتند که افرادی که شب‌ها دیر به رختخواب می‌روند، تقریباً ۵۰ درصد بیشتر از کسانی که زودتر می‌خوابند، در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از مدیسن نت، این مطالعه نشان می‌دهد که افزایش خطر دیابت نوع ۲ در شب زنده‌دارها حتی پس از در نظر گرفتن عوامل سبک زندگی ناسالم مانند رژیم غذایی نامناسب، کم‌تحرکی، مصرف الکل، سیگار کشیدن و خواب ناکافی همچنان وجود دارد.
جرون ون درولد، محقق ارشد از مرکز پزشکی دانشگاه لیدن در هلند، توضیح داد: «یکی از دلایل ممکن این است که ریتم شبانه‌روزی بدن در افرادی که دیر به رختخواب می‌روند، با برنامه‌های کاری و اجتماعی جامعه هماهنگ نیست. این ناهماهنگی می‌تواند به اختلالات متابولیک و در نهایت دیابت نوع ۲ منجر شود.»
در این مطالعه، محققان داده‌های سلامتی بیش از ۵۰۰۰ نفر که در تحقیق در حال انجامی درباره تأثیر چربی بدن بر بیماری‌ها شرکت کرده بودند، مورد بررسی قرار دادند. این داده‌ها شامل زمان‌های خواب و بیداری معمول هر فرد و عوامل سبک زندگی مرتبط با خطر دیابت بود.
ون درولد افزود: «مطالعات قبلی نشان داده‌اند که افراد با کرونوتیپ دیرهنگام، که دیر به رختخواب می‌روند و دیرتر بیدار می‌شوند، بیشتر به سبک زندگی ناسالم تمایل دارند. این افراد بیشتر در معرض سیگار کشیدن یا داشتن رژیم غذایی ناسالم هستند که خطر ابتلا به چاقی و اختلالات متابولیک از جمله دیابت نوع ۲ را افزایش می‌دهد.»
در طول حدود شش سال پیگیری، ۲۲۵ نفر از شرکت‌کنندگان به دیابت نوع ۲ مبتلا شدند. نتایج نشان داد که شب زنده‌دارها ۴۶ درصد بیشتر از دیگران در معرض دیابت نوع ۲ هستند.
محققان تأکید کردند که خطر ابتلا به دیابت در افرادی که سحرخیز هستند یا الگوهای خواب متوسط دارند، افزایش نمی‌یابد. همچنین، شب زنده‌دارها دارای شاخص توده بدنی بالاتر، دور کمر بزرگ‌تر و چربی پنهان‌تر در بدن هستند. به عنوان مثال، آن‌ها ۱۴ درصد چربی کبد بیشتری نسبت به افرادی با الگوهای خواب متوسط دارند.
ون درولد گفت: «افرادی که کرونوتیپ دیرهنگام دارند، به دلیل چربی بدن بالاتر و چربی احشایی بیشتر، در معرض خطر بیشتری برای دیابت نوع ۲ هستند. گام بعدی بررسی این است که آیا تغییر در زمان‌بندی عادات سبک زندگی این افراد می‌تواند بهبود سلامت متابولیک آن‌ها را به همراه داشته باشد یا خیر.»

اطلاعات بیشتر
دیابت

خطر بالای ابتلا به آسم در مبتلایان به دیابت نوع ۲

خطر بالای ابتلا به آسم در مبتلایان به دیابت نوع ۲ مطالعات جدید نشان می‌دهد که افراد مبتلا به دیابت نوع ۲، نزدیک به دو برابر بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به آسم هستند. همچنین، آسمی‌ها نیز به میزان قابل توجهی در خطر دیابت نوع ۲ قرار دارند.
به گزارش هلث دی نیوز، تحقیقات جدید حاکی از آن است که افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ نسبت به افراد عادی، ۸۳ درصد بیشتر در معرض ابتلا به آسم قرار دارند. این پژوهش همچنین نشان می‌دهد که افراد مبتلا به آسم نیز با افزایش ۲۸ درصدی احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ مواجه هستند.
دکتر “نام نگوین”، محقق ارشد از دانشگاه پزشکی تایپه در تایوان، تأکید می‌کند که این ارتباط دوسویه بین دیابت نوع ۲ و آسم، اهمیت آگاهی بیشتر در میان بیماران و ارائه‌دهندگان خدمات بهداشتی را نشان می‌دهد.
این یافته‌ها بر اساس تجزیه و تحلیل داده‌های ۱۷ میلیون نفر از ۱۴ مطالعه پیشین به‌دست آمده است. نکته جالب این است که هرچه شدت آسم بیشتر باشد، احتمال بروز دیابت نوع ۲ نیز افزایش می‌یابد. نگوین افزود که مطالعات آینده باید به بررسی ارتباطات احتمالی بین این دو بیماری بپردازد و راهبردهای پیشگیرانه را برای کاهش خطر دیابت نوع ۲ در افراد مبتلا به آسم پیشنهاد کند.
او همچنین به اهمیت مدیریت دقیق استفاده از کورتیکواستروئیدها اشاره کرد که می‌تواند نه تنها باعث افزایش موقت قند خون شود، بلکه خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را نیز افزایش دهد.

اطلاعات بیشتر
دیابت

راهکارهایی طلایی برای تغذیه سالم دیابتی ها

راهکارهایی طلایی برای تغذیه سالم دیابتی ها تکنیک های ساده زیر به شما کمک می کند که قند خون خود را کنترل کنید و سالم تر زندگی کنید.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از وب ام دی، اگر دیابت دارید بهتر است که غذاهای مناسب را برای کنترل دیابت خود انتخاب کنید و سعی کنید به جای بیرون غذا خوردن در خانه آشپزی کنید. وقتی خودتان غذا درست می کنید، پیگیری آنچه می خورید آسان تر می شود.
نکات زیر را قبل از آشپزی کردن در نظر بگیرید:
1. کلی فکر کنید از برنج قهوه ای و ماکارونی سبوس دار استفاده کنید. به دنبال آرد و نان 100% گندم کامل و سایر غلات کامل مانند جو باشید.
انتخاب را ساده نگه دارید. به عنوان مثال، اگر وقتتان کم است، یک بسته برنج قهوه ای منجمد از قبل پخته شده را در مایکروویو گرم کنید.
2. فیبر بیشتر مصرف کنید حداقل 8 گرم فیبر در هر وعده غذایی را هدف قرار دهید، به خصوص زمانی که غذاهای غنی از کربوهیدرات می خورید. اینکار به مدیریت قند خون، حفظ احساس سیری و برای سلامت قلب شما کمک می کند. این تکنیک بسیار مهم است زیرا دیابت احتمال بیماری قلبی را بیشتر می کند و اگر فیبر بیشتری مصرف کنید می توانید از آن پیشگیری کنید.
سعی کنید موارد زیر را امتحان کنید:
نخود فرنگی لوبیا جو دوسر جو میوه هایی مانند سیب، گلابی، توت و مرکبات سبزیجاتی مانند سیب زمینی شیرین، کلم بروکسل، کلم بروکلی، هویج و چغندر 3. برخی از کربوهیدرات ها را با چربی خوب جایگزین کنید چربی های تک غیراشباع مانند آجیل، آووکادو، روغن زیتون و روغن کانولا می توانند به کاهش قند خون شما کمک کنند. فقط از مصرف وعده های زیاد خودداری کنید تا کالری زیادی دریافت نکنید.
آجیل و آووکادو را به سالاد و خوراکی های مختلف اضافه کنید. به دنبال سس های سالاد، مارینادها و سس های تهیه شده با روغن کانولا یا زیتون باشید. می توانید با این دو روغن هم غذای خود را به خوبی بپزید.
4. غذاهایی بخورید که قند خون را افزایش نمی دهند گزینه های خوبی که به احتمال زیاد باعث افزایش سطح قند خون شما نمی شوند عبارتند از: گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، آووکادو، سالاد سبزیجات، تخم مرغ و پنیر. این موارد را به بشقاب خود اضافه کنید تا به تعادل غذاهایی که کربوهیدرات می خورید کمک کنید.
5. چربی اشباع کمتری مصرف کنید غذاهایی با چربی اشباع کمتر انتخاب کنید. برای مثال بهتر است از سس خامه ای صرف نظر کنید و به دنبال تکه های گوشتی بدون چربی، لبنیات بدون چربی یا کم چرب و منابع گیاهی پروتئین مانند لوبیا، عدس یا آجیل باشید.
6. به اندازه وعده غذایی پایبند باشید آیا دستور غذای شما بیان می کند که کالری، کربوهیدرات، فیبر و چربی موجود در غذای شما چقدر است؟ این اطلاعات مفید است. پس تنها کاری که باید انجام دهید این است که به اندازه وعده پیشنهادی پایبند باشید.
7. به چربی گیاهی فکر کنید روغن کانولا یا روغن زیتون را به مواد اولیه خود برای پخت و آماده سازی غذا تبدیل کنید. هر دو غنی از چربی تک غیراشباع هستند. روغن کانولا همچنین دارای اسیدهای چرب امگا 3 برای سلامت قلب است.
8. سالاد آماده داشته باشید یک سالاد بزرگ اسفناج یا سالاد کاهوی رومی پر از سبزیجات را در یک ظرف در بسته بدون سس نگهداری کنید. می‌توانید آن را همراه با شام یا به عنوان میان‌وعده برای چند روز آینده میل کنید.
9. دسر میوه ای آماده کنید با چند تکه چاقو می توانید چند تکه میوه را به یک سالاد میوه زیبا تبدیل کنید. روی آن آب لیمو بریزید. ویتامین C موجود در آب لیمو از قهوه ای شدن میوه ها جلوگیری می کند.
10. نوشیدنی سالم انتخ..

اطلاعات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *