زوفا؛ همه چیز درباره فواید سلامت یک گیاه

به گزارش آرمان زنان به نقل از عصر ایران، زوفا با نام علمی Hyssopus officinalis گیاهی است از تیره نعناعیان که به صورت خودرو رشد می کند. این گیاه از دیرباز به طور سنتی برای درمان ناخوشی های مختلف کاربرد داشته است و ادعا می شود که در راستای درمان انواع زخم، تبخال و حتی سرطان نیز مفید است!

زوفا بومی جنوب اروپا و آسیای مرکزی است، اما می توان آن را در باغ های سراسر آمریکای شمالی نیز یافت. از آن جایی که این گیاه خواص دارویی مفیدی به همراه دارد، توسط شرکت های داروسازی مختلف به منظور تولید فرآورده های دارویی مورد استفاده قرار می گیرد و محصولات حاوی آن از جمله شربت زوفا از طریق داروخانه ها قابل تهیه هستند. علاوه بر این خود گیاه نیز توسط عطاری ها به فروش می رسد و علاقه مندان می توانند آن را تهیه کنند.

تمامی نکاتی که در ادامه بررسی می شوند، با استناد به مطالعات منتشر شده توسط مجله بررسی های فیتوشیمی جمع آوری شده اند:

موارد مصرف زوفا

گفتنی است که استفاده از مکمل ها باید تحت نظر یک متخصص مراقبت های بهداشتی، مانند متخصص تغذیه، داروساز یا پزشک انجام شود. همچنین هیچ مکملی برای درمان یا پیشگیری از بیماری ها کاربرد تایید شده ندارد.

– خواص ضد سرطانی

یک مطالعه معتبر در سال 2014 نشان داد که گیاهان متعلق به خانواده نعناعیان یا لب‌ گشادگان از جمله زوفا، ممکن است مجهز به پروفایل ضد سرطانی قوی و قادر به تخریب این دسته از سلول های مهاجم باشند.

در پژوهش دیگری مربوط به سال 2017، محققان به این نتیجه رسیدند که روغن‌ و عصاره‌ زوفا پتانسیل انهدام سلول‌ های سرطانی دهانه رحم را در اختیار دارد. با این حال مطالعه مذکور در شرایط آزمایشگاهی انجام شده بود و نمونه های انسانی در نتایج آن دخیل نبودند. در حالی که این یافته ها امیدوارکننده هستند، به منظور تایید قطعی آنها تکرار پژوهش به صورت بالینی ضروری خواهد بود.

– کمک به درمان زخم معده

بسیاری از کاربردهای سنتی زوفا شامل هدف گیری اندام مهمی همچون معده هستند. در همین راستا یک مطالعه آزمایشگاهی انجام شد و محققان دریافتند که زوفا علیه دو ماده شیمیایی در بدن عمل می کند که در ایجاد زخم معده نقش دارند.

هرچند چنین عملکردی به صورت محلی از گیاهی مانند زوفا انتظار می رود و شماری از مطالعات آزمایشگاهی نیز مهر تاییدی بر آن بوده اند، لزوم طراحی و اجرای بررسی های انسانی همچنان احساس می شود.

– فعالیت آنتی اکسیدانی

به گفته دانشمندان زوفا دارای خواص آنتی اکسیدانی مهمی است که می توانند فواید زیادی برای بدن داشته باشند. آنتی اکسیدان ها ترکیبات قدرتمندی محسوب می شوند که با مواد مضر و رادیکال های آزاد در بدن ما مبارزه می کنند.

تیمی از محققان در رومانی مقاله‌ ای منتشر کرده اند که در آن فعالیت آنتی‌ اکسیدانی زوفا بررسی شده است. این مقاله سطوح بالایی از پلی‌ فنل ‌ها؛ نوعی آنتی‌ اکسیدان که در روغن‌ و عصاره‌ زوفا یافت می‌ شود را نشان داد. مشخص شده پلی فنل های مذکور دارای سطوح متوسطی از فعالیت آنتی اکسیدانی در زوفا هستند.

با این حال، نتایج نام برده در یک محیط آزمایشگاهی با شرایط کنترل شده به دست آمده اند و قطعا به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است.

– خواص ضد ویروسی

تعداد محدودی از ویروس ها به اندازه هرپس سیمپلکس 1 و 2 برای عموم مردم شناخته شده یا مرسوم هستند. زوفا ممکن است در راستای جلوگیری از انتشار این ویروس ها و همچنین شماری از ویروس های دیگر کاربرد داشته باشد.

مطالعه ای مروری بر داروهای گیاهی ایرانی اثرگذار بر ویروس‌ های هرپس سیمپلکس (HSVs) در سال 2016 از تاثیر قابل ملاحظه زوفا پرده برداری کرد. بر اساس نتایج این مطالعه، عصاره زوفا می‌ تواند شروع عفونت HSV-1 را تا بیش از 50 درصد در موش‌ ها کند کرده و کاهش دهد.

در بررسی دیگری در سال 2018 روی گیاهان خانواده نعناعیان علیه رتروویروس HIV، نتایج اولیه امیدوار کننده ‌ای به دست آمد. به گفته محققان، این دسته از گیاهان از جمله زوفا ساختارهایی را هدف قرار می دهند که به ویروس اجازه آلوده سازی سلول ها را خواهند داد. زوفا همچنین ممکن است آنزیم های کلیدی را که HIV برای چرخه زندگی خود به آنها متکی است، از بین ببرد.

سایر مزایای احتمالی

زوفا برای قرن ها به روش های مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. از دیگر کاربردهای سنتی زوفا می توان به درمان موارد زیر اشاره کرد:

– گردش خون ضعیف

– بیماری های تنفسی فوقانی

– آسم

– سرفه

– گلو درد

– عفونت های روده ای

– ناراحتی معده

– بیماری کیسه صفرا

– اشتهای ضعیف

– عفونت های دستگاه ادراری (UTI)

عوارض جانبی

برخی از عوارض جانبی مرتبط با مصرف زوفا رایج تر از سایرین است. عوارض جانبی معمول این گیاه عبارت اند از:

– واکنش آلرژیک

– ناراحتی معده

– اضطراب

– لرزش

این عوارض تاکنون به صورت خفیف گزارش شده اند. با این حال با مشاهده هر یک از علائم فوق مصرف را متوقف کنید و نظر پزشک یا داروساز خود را جویا شوید.

همچنین توصیه می شود که بانوان باردار یا شیرده نیز از مصرف زوفا خودداری کنند. دیده شده که این گیاه می تواند منجر به سقط جنین شود. علاوه بر این ایمنی زوفا در دوران شیردهی به تایید دانشمندان و متخصصین نرسیده است و از این رو بهتر است از مصرف آن پرهیز شود.

زوفا؛ همه چیز درباره فواید سلامت یک گیاه (+عکس)

لطفاامتیاز دهید
دیابت

سونامی هزینه‌های بسیار بالای دیابت در راه است/ اثبات ارتباط بین فقر و بیماری قند

سونامی هزینه‌های بسیار بالای دیابت در راه است/ اثبات ارتباط بین فقر و بیماری قند رئیس انجمن دیابت گابریک ایران می‌گوید: موضوع دیابت ورای وزارت بهداشت و یک بحث ملی است و دولت باید به طور جدی و با حساسیت بالا باید پیگیر آن باشد وگرنه در آینده با سونامی هزینه‌های مالی بسیار بسیار بالای ناشی از این بیماری مواجه خواهیم شد که توان پرداخت آن را نخواهیم داشت.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا – علیرضا استقامتی در گفت و با خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت ایرنا بر این باور است: هزینه‌ای که برای یک فرد دیابتی می‌شود، ۲ تا ۴ برابر یک فرد غیردیابتی است؛ ما با روند فزاینده ابتلا به دیابتی که داریم، قطعا در آینده‌ای نه چندان دور با مشکلات عدیده‌ای در تامین هزینه‌های درمانی و مراقبت از بیماران دیابتی روبرو می‌شویم. چون درمان‌های دیابت در خیلی از مواقع گران قیمت هستند. ضمن این که هزینه عوارض بیماری دیابت هم به آن اضافه می‌شود.
این متخصص غدد می افزاید: فردی که به دیابت مبتلا می‌شود، ممکن است به مشکلات چشمی، قلبی، کلیوی و اندام‌ها هم دچار شود که این‌ها نیاز به بستری شدن در بخش‌ها، آی سی یو، سی سی یو، لیزر درمانی، دیالیز، پیوند عضو و خدایی ناکرده قطع اندام دارد که هزینه‌های بسیار بالایی برای فرد و نظام سلامت خواهد داشت.
متن گفت و گو با این فوق تخصص غدد و استاد دانشگاه تهران در پی می‌آید:
وضعیت دیابت در دنیا و ایران چگونه است؟ بیماری دیابت یک بیماری بسیار شایع است . در دنیا بیش از ۴۶۰ میلیون نفر فرد مبتلا به دیابت وجود دارد که این بر مبنای آمار اطلس دیابت ۲۰۲۱ میلادی است. اکنون یعنی در سال ۲۰۲۴ میلادی قطعا شیوع دیابت در دنیا بیشتر شده است و شاید از نیم میلیارد نفر نیز عبور کرده باشد.
در کشور ما طبق آخرین بررسی ها که مربوط به حدود ۴ سال پیش است، ۷ میلیون دیابتی داشته‌ایم که احتمالا تعدادشان اکنون بیشتر است. البته این روند در تمام دنیا رو به افزایش است. ما نمی‌توانیم این روند را متوقف کنیم بلکه باید تلاش خود را بکنیم که این روند متوقف شود.
ارتباط دیابت با سبک زندگی چیست؟ این بیماری ارتباط خیلی نزدیکی با شیوه و سبک زندگی دارد. برای مثال افرادی که فعالیت فیزیکی ندارند و چاق‌ترند، بیشتر دیابت می‌گیرند. شما در دنیا می‌بینید که شیوع چاقی رو به افزایش و به تبع آن تعداد دیابتی‌ها نیز رو به فزونی گرفته است. متاسفانه شیوه زندگی ما از شیوه زندگی با فعالیت فیزیکی زیاد به شیوه زندگی با فعالیت فیزیکی کم، تبدیل شده است و اغلب به افرادی کم یا بی تحرک تبدیل شده ایم.
در همه دنیا اثبات شده است در مناطقی که فست فودها وجود دارد ، در مقایسه با مناطقی که رستوران‌های معمولی بیشتر است، شیوع دیابت فزونی دارد
تغذیه‌هایمان همه ناسالم است. غذاهایی که خیلی ساده و ارزان در دسترس هستند، به اسم فست فود در سبد تغذیه ما قرار گرفته اند. این غذاها خیلی سریع آماده می‌شوند و بسیار ساده و ارزان در دسترس ما هستند.
در همه دنیا اثبات شده است که در مناطقی که فست فودها وجود دارد در مقایسه با مناطقی که رستوران‌های معمولی بیشتر است، شیوع دیابت فزونی دارد؛ این یک امر مطالعه و اثبات شده است.
در آمریکا در برخی از محلات، اجازه وجود رستوران‌های فست فود را نمی‌دهند. به این دلیل که فست فودها غذاهای بدی هستند چه از نظر مواد اولیه، چه از نظر روغن. طبیعی است که فست فودی که به قیمت ۲ یا ۳ دلار به شما می‌دهند از نظر کیفیت قابل مقایسه با غذای سالم و خوبی که در رستوران ها در قبال پرداخت ۸۰ دلار ارائه می‌شود، نیست.
تغذی..

اطلاعات بیشتر
دیابت

علائم هشدار دهنده قند خون بالا در چهره شما!

علائم هشدار دهنده قند خون بالا در چهره شما! افزایش قند خون نه تنها سلامت داخلی بدن را تهدید می‌کند، بلکه می‌تواند اثرات مشهودی بر چهره داشته باشد. از خشکی و پوسته‌پوسته شدن پوست تا تورم و عفونت‌های پوستی، این علائم هشداردهنده ممکن است نشان‌دهنده مشکلات جدی در کنترل قند خون باشند و نیاز به توجه فوری دارند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از العالم، به گفته دکتر جان کوین عضو کلینیک‌های کوین، علائم آشکار قند خون بالا می‌تواند در صورت شما ظاهر شود.
کوین گفت: پوست بزرگترین عضو بدن است، بنابراین بدیهی است که به ویژه پوست ناحیه صورت تحت تأثیر سطح بالای قند خون قرار گیرد. همانطور که پوسته پوسته شدن پلک‌ها ممکن است نشان دهنده یک عارضه جدی باشد.
او ادامه داد: زانتلاسما نوعی چربی نرم، زرد و چرب است که در زیر پوست شکل می‌گیرد. اغلب این برجستگی‌ها مانند جوش‌ها به نظر می‌رسند، اما تفاوت آن‌ها با جوش‌های معمولی این است که زرد می‌شوند. علاوه بر صورت، این برآمدگی‌ها می‌توانند در باسن، ران، زانو و آرنج نیز ظاهر شوند.
قند خون بالا (هایپرگلیسمی) می‌تواند علائم ظاهری در چهره افراد ایجاد کند. برخی از این علائم هشداردهنده شامل موارد زیر است:
خشکی و پوسته‌پوسته شدن پوست: کم‌آبی بدن ناشی از قند خون بالا ممکن است منجر به خشکی و پوسته‌پوسته شدن پوست صورت شود. تورم صورت: به دلیل عدم تعادل مایعات در بدن، صورت ممکن است متورم و پف‌کرده به نظر برسد. زخم‌های دیر التیام‌یابنده: زخم‌ها و بریدگی‌های کوچک در صورت ممکن است به کندی بهبود یابند، نشانه‌ای از مشکلات در گردش خون و ترمیم بافت‌ها. جوش و عفونت‌های پوستی: قند خون بالا می‌تواند سبب افزایش عفونت‌های پوستی مانند جوش‌ها، آبسه‌ها یا التهاب‌های پوستی شود. پف زیر چشم‌ها: عدم تعادل قند خون می‌تواند باعث پف‌کردگی در ناحیه زیر چشم‌ها شود، که ممکن است با خستگی و بی‌خوابی مرتبط باشد. این علائم هشداردهنده نشانگر نیاز به بررسی قند خون و مدیریت آن برای جلوگیری از عوارض جدی‌تر هستند.
کوین هشدار داد که برچسب‌های پوستی روی پلک‌ها نیز ممکن است نشان دهنده سطح کنترل نشده قند خون باشد. عفونت‌های پوستی، خارش پوست خشک و ناحیه تیره تری از پوست با احساس مخملی از دیگر علائم هشدار دهنده مربوط به پوست است.

اطلاعات بیشتر
دیابت

میوه های ممنوعه برای کودکان مستعد دیابت

میوه های ممنوعه برای کودکان مستعد دیابت کودکانی که مستعد ابتلا به دیابت نوع ۱ هستند و موز، جو و ماست می‌خورند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
در مطالعه‌ای که در موسسه سلامت و رفاه رژیم غذایی فنلاند انجام شده است گندم نیز به عنوان یک عامل خطر برای شکل خودایمنی دیابت تشخیص داده شد. در سوی مقابل سبزیجاتی مانند بروکلی، کلم و گل‌کلم اثر محافظتی دارند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از یورونیوز، پروفسور سووی ویرتانن، محقق در موسسه سلامت و رفاه رژیم غذایی فنلاند که هدایت این تحقیق را بر عهده داشت، در این باره می‌گوید: «این واقعیت که برخی از میوه‌ها حاوی آفت‌کش‌ها هستند ممکن است توضیح دهد که چرا برخی از آن‌ها باعث افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ می‌شوند، اما برخی دیگر احتمال ابتلا به آن را کم می‌کنند.»
در پژوهش انجام شده ۵ هزار و ۶۷۴ کودک فنلاندی که از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به این بیماری بودند، از بدو تولد تا سن شش سالگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها نشان داد ۹۴ نفر از این کودکان تا سن شش سالگی به دیابت نوع ۱ و ۲۰۶ نفر دیگر نیز به خودایمنی جزایری مبتلا شدند.
محققان ۳۴ گروه غذایی مختلف را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند و دریافتند که هر چه کودکان اغذیه‌هایی مانند موز، جو دوسر یا چاودار (گیاهی از خانواده گندمیان که دانه‌اش برای تهیه آرد و نان استفاده می‌شود) بیشتر مصرف کنند، خطر ابتلا به این بیماری در آن‌ها بیشتر می‌شود.
این یافته ممکن است والدین را گیج کند چرا که به گفته خانم ویرتانن «بسیاری از خوراکی‌هایی که ما پیدا کردیم و با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ و روند بیماری مرتبط هستند، بخشی از یک رژیم غذایی سالم محسوب می‌شوند.»
محققان می‌گویند نظر می‌رسد در سوی مقابل، خوردن توت فرنگی، بلوبری (سیاه‌گیله)، تمشک، انگور فرنگی سیاه و سایر انواع توت‌ها از کودکان در برابر این بیماری محافظت کند. در واقع هرچه این مواد غذایی بیشتر مصرف شوند، خطر ابتلا به دیابت در کودکان پایین‌تر می‌آید.
از آن‌جا که توت‌ها غنی از ترکیبات گیاهی به نام پلی فنول‌ها هستند، تصور می‌شود که می‌توانند التهاب مرتبط با ابتلا به دیابت نوع ۱ را کاهش دهند.
از سوی دیگر، میوه‌ها ممکن است حاوی مواد مضری باشند که در توت‌ها وجود ندارد. به عنوان مثال توت‌ها می‌توانند فاقد آفت‌کش‌هایی باشند که در میوه‌های دیگر یافت می‌شوند.
پژوهشگران با این وجود می‌گویند هنوز زود است که بتوان توصیه‌ای غذایی برای نوزادان یا خردسالان در این خصوص داشت.
دکتر ویرتانن می‌گوید: «تصور می‌شود دیابت نوع ۱ به دلیل ترکیبی از ژنتیک و سایر عواملی که هنوز به طور کامل شناخته نشده‌اند ایجاد می‌شود. اما ما بیشتر از این نمی‌دانیم. هیچ چیزی وجود ندارد که نشان دهد سبک زندگی در این امر نقش دارد.»
نتایج پژوهش تازه قرار است به زودی در نشست سالانه انجمن اروپایی مطالعات دیابت در مادرید ارائه شود.

اطلاعات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *