به نقل از وات تو اکسپکت، شیرهای گیاهی جایگزین های محبوبی برای شیر گاو معمولی هستند و می توانند گزینه های عالی برای برخی از بزرگسالان، به ویژه کسانی که به عدم تحمل لاکتوز مبتلا هستند، باشند.
اما آیا شیرهای غیر لبنی مانند شیر سویا برای نوزادان و کودکان خردسال نیز مفید هستند؟ در اینجا مواردی است که باید در مورد شیر سویا برای نوزادان بدانید.
شیر سویا چیست؟
شیر سویا از دانه های سویا پخته شده تهیه می شود و حاوی پروتئین سویا، قندهای طبیعی یا افزوده شده و فیبر است. در حالی که محتوای غذایی می تواند از برندی به برند دیگر متفاوت باشد، یک لیوان شیر سویا حاوی 40 کالری، 3 تا 4 گرم پروتئین، 2 گرم چربی و نیم گرم شکر است.
همچنین حاوی مواد معدنی مانند کلسیم، آهن و پتاسیم است.
آیا نوزادان باید شیر سویا بخورند؟
نوزادان زیر 1 سال نباید شیر گاو، شیر سویا یا هر شیر گیاهی دیگری بنوشند و فقط به شیر مادر یا شیر خشک (با کمی آب بعد از شروع مصرف مواد جامد) پایبند باشند.
شیر گاو حاوی پروتئینها و مواد معدنی بسیار زیادی است که معده نوزادان نمیتوانند آنها را کنترل کند و بیشتر شیرهای گیاهی منابع کافی برای بسیاری از مواد مغذی مورد نیاز نوزادان نیستند.
در سنین 1 تا 5 سالگی، پزشکان توصیه می کنند که کودکان عمدتاً شیر گاو و آب بنوشند. با این حال، شیر سویای غنی شده جایگزین قابل قبولی برای شیر گاو است، زیرا از نظر تغذیه ای معادل آن می باشد.
بنابراین اگر کودک شما قبل از ۵ سالگی و بعد از ۱ سالگی شیر سویا مینوشد، مطمئن شوید که شیر سویا غنیشده و شیرین نشده باشد. کودکان 1 تا 2 ساله باید روزانه دو تا سه فنجان شیر کامل بخورند.
اگر فرزند شما مشکل پزشکی دارد (به عنوان مثال، او به لبنیات حساسیت دارد یا به لاکتوز حساس است) یا اگر خانواده شما محصولات حیوانی نمی خورند، شیر سویای غنی شده جایگزین مناسبی برای شیر گاو است.
آیا شیر سویا برای نوزادان مفید است؟
شما نباید به نوزادان زیر 1 سال شیر سویا بدهید. برخلاف شیر سویا، شیر مادر و شیر خشک حاوی تمام مواد مغذی مورد نیاز نوزادان هستند.
پس از 1 سالگی، کودک شما باید به شیر کامل و ساده گاو بچسبد، اما اگر خانواده شما گیاهخوار است یا فرزند شما حساسیت به شیر یا سایر مشکلات پزشکی زمینه ای دارد، شیر سویای غنی شده و بدون شیرینی جایگزین قابل قبولی است.
برای تعیین بهترین نوع شیر سویا برای فرزندتان با پزشک اطفال خود همکاری کنید. نه تنها محتوای تغذیهای شیر سویا میتواند بر اساس برند متفاوت باشد، بلکه کارشناسان خاطر نشان میکنند که بدن ما ممکن است مانند شیرهای لبنی، نتواند مواد مغذی شیرهای گیاهی را جذب کند، بنابراین مطمئن باشید انتخاب مجدد یکی از مواردی است که پزشک شما توصیه می کند.
آیا شیر سویا برای نوزادان بی خطر است؟
نوزادان زیر 6 ماه فقط باید شیر مادر یا شیر خشک بخورند. بعد از اینکه شروع به وارد کردن غذاهای جامد به رژیم غذایی او کردید، او همچنان باید فقط چند جرعه آب بین وعده های غذایی خود مصرف کند (نه شیر گاو یا شیر سویا)
پس از 1 سالگی، شما فقط باید به کودک خود شیر گاو معمولی و بدون طعم یا در صورتی که به شیر حساسیت یا عدم تحمل شیر دارد (یا رژیم گیاهخواری دارد) شیر سویای غنی شده و بدون شیرینی بدهید.
شیر گاو منبع مهمی از پروتئین، کلسیم، پتاسیم و ویتامین های A، D و B12 است. اما شیرهای گیاهی می توانند مقادیر متفاوتی از مواد مغذی داشته باشند و به استثنای برخی از شیرهای سویای غنی شده ، جایگزین ایده آلی برای انواع لبنیات نیستند.
چه زمانی می توانم به نوزادم شیر سویا بدهم؟
اگر کودک شما به شیر حساسیت یا عدم تحمل دارد، یا او را گیاهخوار میکنید، میتوانید از سن 1 سالگی به او شیر سویای غنیشده توصیه شده توسط پزشک اطفال بدهید.
با این حال، اگر کودک شما مشکل پزشکی ندارد، یا اگر خانواده شما محصولات حیوانی می خورند، بهتر است تا زمانی که او بزرگتر شود از مصرف شیرهای گیاهی خودداری کنید. سازمان های پیشرو سلامت کودکان در ایالات متحده به والدین می گویند که شیرهای گیاهی (مانند شیر جو دوسر یا شیر بادام) را جایگزین شیر گاو در کودکان زیر 5 سال نکنند(به استثنای شیر سویای غنی شده)
شیر سویا در مقابل شیر گاو برای نوزادان
به غیر از برخی از شیرهای سویای غنی شده، کارشناسان خاطرنشان می کنند که شیر گاو حاوی مواد مغذی بیشتری نسبت به شیر گیاهی است. به عنوان مثال، 1 فنجان شیر کامل حاوی 149 کالری و حدود 7 تا 8 گرم پروتئین در مقایسه با 105 کالری و 6 گرم پروتئین شیر سویا است.
شیر کامل حاوی چربی و قند بیشتری نیز می باشد. یک فنجان شیر گاو حاوی 8 گرم چربی و 12 گرم قند است. یک فنجان شیر سویا حاوی حدود 3.5 گرم چربی و 9 گرم قند است.
در مورد ویتامین ها و مواد معدنی، 1 فنجان شیر کامل حاوی 276 میلی گرم کلسیم و 322 میلی گرم پتاسیم است، در حالی که همین مقدار شیر سویا حاوی 300 میلی گرم کلسیم و 298 میلی گرم پتاسیم است.
شیر سویا و فیتواستروژن ها
شیر سویا حاوی ترکیباتی به نام فیتواستروژن است که به عنوان استروژن گیاهی یا ایزوفلاون نیز شناخته می شود. در حالی که طی سالها گزارشهایی در مورد احتمال مرتبط بودن فیتواستروژنها با سرطان سینه وجود داشته است، مطالعات دیگر نشان دادهاند که ایزوفلاونها ممکن است در برابر بیماریهایی مانند سرطان سینه، آندومتر و پروستات محافظت کنند.
در مورد گزارشهایی مبنی بر اینکه مقادیر بیش از حد فیتواستروژنها میتواند تأثیر هورمونی روی بچهها داشته باشد، Pediatrics (ژورنال آکادمی اطفال آمریکا) اشاره میکند که هیچ مدرکی مبنی بر اینکه ایزوفلاونهای موجود در سویا تأثیر منفی بر هورمونها یا رشد آنها داشته باشد، وجود ندارد.
اگر نوزادم حساسیت به لبنیات دارد باید به او شیر سویا بدهم؟
اگر کودک شما حساسیت به شیر دارد که تا حدودی نادر است و فقط 2 تا 3 درصد از نوزادان را تحت تاثیر قرار می دهد، یا عدم تحمل لاکتوز (نوعی قند موجود در شیر و محصولات لبنی) دارد، می توانید به کودک خود شیر سویا غنی شده بدهید. اگر او بیش از 1 سال سن داشته باشد.
اما از آنجایی که شیرهای گیاهی مانند شیر سویا می توانند بسته به برند متفاوت باشند، مهم است که با متخصص اطفال یا یک متخصص تغذیه ثبت شده برای انتخاب نوع مناسب برای فرزندتان همکاری کنید.
شیر سویا و کلسیم
در حالی که برخی از شیرهای سویا کمی بیشتر از شیر گاو کلسیم دارند، اما همچنین حاوی ترکیبات طبیعی به نام فیتات هستند که می تواند در توانایی کودک شما برای جذب کلسیم اختلال ایجاد کند. اگر کودک شما به جای شیر گاو شیر سویا مینوشد، از پزشک اطفال خود بپرسید که آیا باید سایر غذاهای غنی از کلسیم مانند اسفناج و غلات غنی شده را به رژیم غذایی او اضافه کنید.
چه زمانی با دکتر تماس بگیرید
آلرژی به شیر در نوزادان نادر است، اما ارزش این را دارد که بدانیم چگونه علائم را تشخیص دهیم. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند ممکن است واکنش آلرژیک به شیر موجود در رژیم غذایی مادرانشان داشته باشند، در حالی که نوزادانی که با شیر خشک تغذیه میشوند به پروتئینهای شیر موجود در خود شیرخشک واکنش نشان میدهند.
برخی از علائم آلرژی به شیر در نوزادان عبارتند از:
- تف کردن مکر
- درد شکم
- استفراغ
- اسهال
- خون در مدفوع
- خس خس سینه
- سرفه و خارش
- آبریزش یا تورم چشم
در حالی که شیر سویای غنی شده می تواند شیر مناسبی را برای درصد کمی از کودکان داشته باشد، توصیه می کند که همه کودکان را تا سن 5 سالگی شیرگاو معمولی بنوشند. نوزادان زیر 1 سال باید فقط شیر مادر یا شیر خشک بنوشند.