آسیب های جدی حذف لبنیات از کالاهای اساسی خانوار

به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری‌آنلاین  قیمت کالاهای اساسی خانوار مثل لبنیات در سال‌های اخیر بارها افزایش پیدا کرده و خیلی از خانواده‌ها را که درآمد کمتر و توانایی مالی پایین‌تری دارند، مجبور کرده که هر بار دور یکی از آنها را خط بکشند. چون از عهده تهیه و مصرف روزانه یا هفتگی آنها برنمی‌آیند.

اما پزشکان و کارشناسان تغذیه تاکید دارند که در شرایط ناگوار اقتصادی هم سعی کنید لبنیات را حذف نکنید یا لااقل همه آنها را یکباره از سر سفره خود خط نزنید. چون خواص و فواید لبنیات و نیز عوارض و آسیب‌های حذف و عدم مصرف آن را نمی‌توان و نباید نادیده گرفت. به گفته کارشناسان همین حالا مصرف لبنیات در ایران در مقایسه با کشورهای دیگر ۳۰ درصد کمتر است و کاهش بیشتر آن می‌تواند به نظام سلامت جامعه آسیب برساند. طبق آمارهای رسمی، در حال حاضر سرانه مصرف لبنیات در ایران به ازای هر فرد حدود ۷۰ کیلوگرم است. در حالی که سرانه مصرف در جهان به ازای هر فرد حدود ۱۶۰ کیلوگرم است!

اولویت‌بندی مصرف فرآورده‌های لبنی

به گفته برخی کارشناسان تغذیه، برای دریافت کلسیم می‌توان سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، اسفناج و کلم‌پیچ را مصرف کرد. یا حبوبات (مثل نخود، عدس، لوبیا) و آجیل‌ها (مثل بادام) هم می‌توانند به عنوان منابع غنی از پروتئین و کلسیم به رژیم غذایی اضافه شوند. اما هیچ ماده غذایی نمی‌تواند جایگزین فرآورده‌های لبنی شوند. درضمن همه این جایگزین ها هم برای بسیاری از خانواده‌ها گران‌فیمت و کالای خوراکی لوکس و غیرضروری محسوب می‌شوند.

زهرا اولادی، کارشناس تغذیه در این زمینه به همشهری‌آنلاین می‌گوید: در شرایط اقتصادی کنونی که حتی جایگزین‌های لبنیات هم گران هستند، باید روی اولویت‌بندی مصرف لبنیات تمرکز کرد تا بتوان با هزینه کمتر، سلامت خانواده را حفظ کرد.

این کارشناس تغذیه می‌گوید: اگر لبنیات کاملاً حذف شود، لازم است رژیم غذایی به شکلی تنظیم شود که منابع کلسیم، پروتئین و ویتامین D از سایر منابع تأمین شوند. خب خیلی از خانواده‌ها چنین امکانی ندارند. اما باید بدانیم که اگر لبنیات را کلا حذف کنیم، در آینده نه چندان دور باید هزینه چندبرابری برای درمان و کنترل بیماری‌هایی مثل پوکی استخوان بپردازیم.

اولادی به جای حذف کل لبنیات از سفره، پیشنهاد می‌دهد که به ترتیب ماست، دوغ و بعد پنیر مصرف شوند. حتی اگر مجبور شویم روزانه مقدار کمتری مصرف کنیم. او می‌گوید: ماست نه تنها کلسیم دارد، بلکه به سلامت دستگاه گوارش و تقویت سیستم ایمنی کمک می‌نند. پس تا حد امکان باید آن را در برنامه غذایی خود نگه داریم. حتی اگر روزانه مقدار کمی مصرف کنیم یا مجبور شویم فقط چند بار در هفته بخوریم.

او تاکید می‌کند که اگر مجبورید انتخاب کنید، ماست و دوغ از مهم‌ترین فرآورده‌ها هستند که باید در رژیم غذایی باقی بمانند. همچنین پنیر در مقدار کم می‌تواند بخشی از نیازهای غذایی ما را تأمین کند. با مصرف مقدار کمی از هر یک از این محصولات می‌توانیم همچنان نیازهای اصلی بدن به کلسیم و پروتئین را تأمین کنیم.

شیر را می‌توان حذف کرد؟

این کارشناس تغذیه در ادامه درباره فواید هر یک از فرآورده‌های لبنیِ ضروری توضیحات کاربردی و مفیدی می‌دهد؛

ماست: ماست، منبع عالی کلسیم و پروتئین است و همچنین حاوی پروبیوتیک‌هایی است که به سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کنند. با توجه به خواص ماست در تقویت ایمنی بدن و بهبود هضم، مصرف حتی مقدار کمی از آن مفید است. نکته این است که ماست کم‌چرب ارزان‌تر است ولی می‌تواند به اندازه ماست‌های پرچرب مفید باشد.

پنیر: پنیر هم منبع خوبی از کلسیم و پروتئین است و می‌توان آن را در وعده‌های کوچک مصرف کرد. پنیر فله‌ای ممکن است گزینه مقرون‌به‌صرفه‌تری برای خانواده‌ها باشد.

دوغ: دوغ ارزان‌تر از سایر لبنیات است و می‌تواند جایگزین مناسبی لااقل برای شیر باشد. درضمن برخلاف تصور خیلی‌ها که گمان می‌کنند دوغ هیچ فایده‌ای ندارد، این محصول به جذب کلسیم و تقویت گوارش کمک می‌کند. موضوع این است که خیلی از خانواده‌ها که توانایی مالی بالایی هم ندارند، نوشابه را روزانه مصرف می‌کنند اما لبنیات را به بهانه این که قیمت بالایی دارد، به راحتی حذف می‌کنند. درحالی‌که این یک اشتباه محض است.

شیر: شیر غنی از ویتامین D و کلسیم است و به رشد استخوان‌ها و حفظ سلامت بدن کمک می‌کند. اگر امکان مصرف روزانه شیر وجود ندارد، بهتر است به جای مصرف روزانه، چند بار در هفته مصرف شود. موضوع این است که مصرف شیر به خصوص برای کودکان توصیه می‌شود اما باید در نظر گرفت که خیلی‌ها هم نمی‌توانند شیر را هضم کنند.

کوتاهی قد کودکان، پوکی استخوان در بزرگسالان

ماست و دوغ از بهترین منابع کلسیم هستند که برای سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها حیاتی‌اند. مصرف منظم این محصولات به پیشگیری از پوکی استخوان و حفظ تراکم استخوانی کمک می‌کند. به‌ویژه در کودکان، زنان باردار و افراد مسن. این را اولادی، کارشناس تغذیه می‌گوید و ادامه می‌دهد: حذف کامل لبنیات، اختلال در رشد کودکان و کوتاهی قد آنها را به دنبال دارد و درمورد بزرگسالان هم منجر به بروز پوکی استخوان و عوارض ناشی از آن و دردهای استخوانی می‌شود.

او درباره فواید ماست و دوغ می‌گوید: ماست و دوغ حاوی پروبیوتیک‌ طبیعی هستند که سلامت روده را تقویت می‌کنند و به هضم بهتر غذاها کمک می‌کنند. پروبیوتیک‌ از مشکلات گوارشی مثل یبوست و اسهال هم پیشگیری می‌کند. پروبیوتیک‌ همچنین می‌تواند عملکرد ایمنی بدن را بهبود دهد.

این کارشناس تغذیه به این موضوع مهم هم اشاره می‌کند که پروبیوتیک موجود در ماست و دوغ می‌تواند به کاهش التهاب‌های داخلی بدن کمک کنند. همچنین مصرف این محصولات می‌تواند در کنترل وزن مؤثر است. چون ماست و دوغ کم‌چرب کالری کمی دارند و در عین حال سیرکننده هستند. درضمن ارزش غذایی ماست به شیر نزدیک است و مشکلی پیش نمی‌آید اگر ماست جایگزین آن شود. چون گذشته از گرانی فرآورده‌ای مثل شیر، خیلی از افراد هستند که گوارش‌شان اصلا تحمل شیر را ندارد. این دسته از افراد الزامی به مصرف شیر ندارند. البته عده‌ای کلا به لبنیات حساسیت دارند و بدن‌شان نمی تواند هیچ نوع فرآورده لبنی را تحمل کند که معمولا به آنها توصیه می‌شود در این شرایط از سایر منابع کلسیم و ویتامین D استفاده کنند. موضوع بحث ما فعلا این افراد نیستند اما منظور این است که اگر هیچ چاره‌ای نباشد، می‌توان فرآورده‌های لبنی را از وعده‌های غذایی حذف کرد. به شرط آنکه جایگزین مناسبی برایشان در نظر گرفته شود. وگرنه آسیب‌های حذف مواد غذاییِ ضروری در آینده اجتناب‌ناپذیر است.

5/5 - (1 امتیاز)
دیابت

سونامی هزینه‌های بسیار بالای دیابت در راه است/ اثبات ارتباط بین فقر و بیماری قند

سونامی هزینه‌های بسیار بالای دیابت در راه است/ اثبات ارتباط بین فقر و بیماری قند رئیس انجمن دیابت گابریک ایران می‌گوید: موضوع دیابت ورای وزارت بهداشت و یک بحث ملی است و دولت باید به طور جدی و با حساسیت بالا باید پیگیر آن باشد وگرنه در آینده با سونامی هزینه‌های مالی بسیار بسیار بالای ناشی از این بیماری مواجه خواهیم شد که توان پرداخت آن را نخواهیم داشت.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا – علیرضا استقامتی در گفت و با خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت ایرنا بر این باور است: هزینه‌ای که برای یک فرد دیابتی می‌شود، ۲ تا ۴ برابر یک فرد غیردیابتی است؛ ما با روند فزاینده ابتلا به دیابتی که داریم، قطعا در آینده‌ای نه چندان دور با مشکلات عدیده‌ای در تامین هزینه‌های درمانی و مراقبت از بیماران دیابتی روبرو می‌شویم. چون درمان‌های دیابت در خیلی از مواقع گران قیمت هستند. ضمن این که هزینه عوارض بیماری دیابت هم به آن اضافه می‌شود.
این متخصص غدد می افزاید: فردی که به دیابت مبتلا می‌شود، ممکن است به مشکلات چشمی، قلبی، کلیوی و اندام‌ها هم دچار شود که این‌ها نیاز به بستری شدن در بخش‌ها، آی سی یو، سی سی یو، لیزر درمانی، دیالیز، پیوند عضو و خدایی ناکرده قطع اندام دارد که هزینه‌های بسیار بالایی برای فرد و نظام سلامت خواهد داشت.
متن گفت و گو با این فوق تخصص غدد و استاد دانشگاه تهران در پی می‌آید:
وضعیت دیابت در دنیا و ایران چگونه است؟ بیماری دیابت یک بیماری بسیار شایع است . در دنیا بیش از ۴۶۰ میلیون نفر فرد مبتلا به دیابت وجود دارد که این بر مبنای آمار اطلس دیابت ۲۰۲۱ میلادی است. اکنون یعنی در سال ۲۰۲۴ میلادی قطعا شیوع دیابت در دنیا بیشتر شده است و شاید از نیم میلیارد نفر نیز عبور کرده باشد.
در کشور ما طبق آخرین بررسی ها که مربوط به حدود ۴ سال پیش است، ۷ میلیون دیابتی داشته‌ایم که احتمالا تعدادشان اکنون بیشتر است. البته این روند در تمام دنیا رو به افزایش است. ما نمی‌توانیم این روند را متوقف کنیم بلکه باید تلاش خود را بکنیم که این روند متوقف شود.
ارتباط دیابت با سبک زندگی چیست؟ این بیماری ارتباط خیلی نزدیکی با شیوه و سبک زندگی دارد. برای مثال افرادی که فعالیت فیزیکی ندارند و چاق‌ترند، بیشتر دیابت می‌گیرند. شما در دنیا می‌بینید که شیوع چاقی رو به افزایش و به تبع آن تعداد دیابتی‌ها نیز رو به فزونی گرفته است. متاسفانه شیوه زندگی ما از شیوه زندگی با فعالیت فیزیکی زیاد به شیوه زندگی با فعالیت فیزیکی کم، تبدیل شده است و اغلب به افرادی کم یا بی تحرک تبدیل شده ایم.
در همه دنیا اثبات شده است در مناطقی که فست فودها وجود دارد ، در مقایسه با مناطقی که رستوران‌های معمولی بیشتر است، شیوع دیابت فزونی دارد
تغذیه‌هایمان همه ناسالم است. غذاهایی که خیلی ساده و ارزان در دسترس هستند، به اسم فست فود در سبد تغذیه ما قرار گرفته اند. این غذاها خیلی سریع آماده می‌شوند و بسیار ساده و ارزان در دسترس ما هستند.
در همه دنیا اثبات شده است که در مناطقی که فست فودها وجود دارد در مقایسه با مناطقی که رستوران‌های معمولی بیشتر است، شیوع دیابت فزونی دارد؛ این یک امر مطالعه و اثبات شده است.
در آمریکا در برخی از محلات، اجازه وجود رستوران‌های فست فود را نمی‌دهند. به این دلیل که فست فودها غذاهای بدی هستند چه از نظر مواد اولیه، چه از نظر روغن. طبیعی است که فست فودی که به قیمت ۲ یا ۳ دلار به شما می‌دهند از نظر کیفیت قابل مقایسه با غذای سالم و خوبی که در رستوران ها در قبال پرداخت ۸۰ دلار ارائه می‌شود، نیست.
تغذی..

اطلاعات بیشتر
دیابت

علائم هشدار دهنده قند خون بالا در چهره شما!

علائم هشدار دهنده قند خون بالا در چهره شما! افزایش قند خون نه تنها سلامت داخلی بدن را تهدید می‌کند، بلکه می‌تواند اثرات مشهودی بر چهره داشته باشد. از خشکی و پوسته‌پوسته شدن پوست تا تورم و عفونت‌های پوستی، این علائم هشداردهنده ممکن است نشان‌دهنده مشکلات جدی در کنترل قند خون باشند و نیاز به توجه فوری دارند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از العالم، به گفته دکتر جان کوین عضو کلینیک‌های کوین، علائم آشکار قند خون بالا می‌تواند در صورت شما ظاهر شود.
کوین گفت: پوست بزرگترین عضو بدن است، بنابراین بدیهی است که به ویژه پوست ناحیه صورت تحت تأثیر سطح بالای قند خون قرار گیرد. همانطور که پوسته پوسته شدن پلک‌ها ممکن است نشان دهنده یک عارضه جدی باشد.
او ادامه داد: زانتلاسما نوعی چربی نرم، زرد و چرب است که در زیر پوست شکل می‌گیرد. اغلب این برجستگی‌ها مانند جوش‌ها به نظر می‌رسند، اما تفاوت آن‌ها با جوش‌های معمولی این است که زرد می‌شوند. علاوه بر صورت، این برآمدگی‌ها می‌توانند در باسن، ران، زانو و آرنج نیز ظاهر شوند.
قند خون بالا (هایپرگلیسمی) می‌تواند علائم ظاهری در چهره افراد ایجاد کند. برخی از این علائم هشداردهنده شامل موارد زیر است:
خشکی و پوسته‌پوسته شدن پوست: کم‌آبی بدن ناشی از قند خون بالا ممکن است منجر به خشکی و پوسته‌پوسته شدن پوست صورت شود. تورم صورت: به دلیل عدم تعادل مایعات در بدن، صورت ممکن است متورم و پف‌کرده به نظر برسد. زخم‌های دیر التیام‌یابنده: زخم‌ها و بریدگی‌های کوچک در صورت ممکن است به کندی بهبود یابند، نشانه‌ای از مشکلات در گردش خون و ترمیم بافت‌ها. جوش و عفونت‌های پوستی: قند خون بالا می‌تواند سبب افزایش عفونت‌های پوستی مانند جوش‌ها، آبسه‌ها یا التهاب‌های پوستی شود. پف زیر چشم‌ها: عدم تعادل قند خون می‌تواند باعث پف‌کردگی در ناحیه زیر چشم‌ها شود، که ممکن است با خستگی و بی‌خوابی مرتبط باشد. این علائم هشداردهنده نشانگر نیاز به بررسی قند خون و مدیریت آن برای جلوگیری از عوارض جدی‌تر هستند.
کوین هشدار داد که برچسب‌های پوستی روی پلک‌ها نیز ممکن است نشان دهنده سطح کنترل نشده قند خون باشد. عفونت‌های پوستی، خارش پوست خشک و ناحیه تیره تری از پوست با احساس مخملی از دیگر علائم هشدار دهنده مربوط به پوست است.

اطلاعات بیشتر
دیابت

میوه های ممنوعه برای کودکان مستعد دیابت

میوه های ممنوعه برای کودکان مستعد دیابت کودکانی که مستعد ابتلا به دیابت نوع ۱ هستند و موز، جو و ماست می‌خورند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
در مطالعه‌ای که در موسسه سلامت و رفاه رژیم غذایی فنلاند انجام شده است گندم نیز به عنوان یک عامل خطر برای شکل خودایمنی دیابت تشخیص داده شد. در سوی مقابل سبزیجاتی مانند بروکلی، کلم و گل‌کلم اثر محافظتی دارند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از یورونیوز، پروفسور سووی ویرتانن، محقق در موسسه سلامت و رفاه رژیم غذایی فنلاند که هدایت این تحقیق را بر عهده داشت، در این باره می‌گوید: «این واقعیت که برخی از میوه‌ها حاوی آفت‌کش‌ها هستند ممکن است توضیح دهد که چرا برخی از آن‌ها باعث افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ می‌شوند، اما برخی دیگر احتمال ابتلا به آن را کم می‌کنند.»
در پژوهش انجام شده ۵ هزار و ۶۷۴ کودک فنلاندی که از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به این بیماری بودند، از بدو تولد تا سن شش سالگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها نشان داد ۹۴ نفر از این کودکان تا سن شش سالگی به دیابت نوع ۱ و ۲۰۶ نفر دیگر نیز به خودایمنی جزایری مبتلا شدند.
محققان ۳۴ گروه غذایی مختلف را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند و دریافتند که هر چه کودکان اغذیه‌هایی مانند موز، جو دوسر یا چاودار (گیاهی از خانواده گندمیان که دانه‌اش برای تهیه آرد و نان استفاده می‌شود) بیشتر مصرف کنند، خطر ابتلا به این بیماری در آن‌ها بیشتر می‌شود.
این یافته ممکن است والدین را گیج کند چرا که به گفته خانم ویرتانن «بسیاری از خوراکی‌هایی که ما پیدا کردیم و با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ و روند بیماری مرتبط هستند، بخشی از یک رژیم غذایی سالم محسوب می‌شوند.»
محققان می‌گویند نظر می‌رسد در سوی مقابل، خوردن توت فرنگی، بلوبری (سیاه‌گیله)، تمشک، انگور فرنگی سیاه و سایر انواع توت‌ها از کودکان در برابر این بیماری محافظت کند. در واقع هرچه این مواد غذایی بیشتر مصرف شوند، خطر ابتلا به دیابت در کودکان پایین‌تر می‌آید.
از آن‌جا که توت‌ها غنی از ترکیبات گیاهی به نام پلی فنول‌ها هستند، تصور می‌شود که می‌توانند التهاب مرتبط با ابتلا به دیابت نوع ۱ را کاهش دهند.
از سوی دیگر، میوه‌ها ممکن است حاوی مواد مضری باشند که در توت‌ها وجود ندارد. به عنوان مثال توت‌ها می‌توانند فاقد آفت‌کش‌هایی باشند که در میوه‌های دیگر یافت می‌شوند.
پژوهشگران با این وجود می‌گویند هنوز زود است که بتوان توصیه‌ای غذایی برای نوزادان یا خردسالان در این خصوص داشت.
دکتر ویرتانن می‌گوید: «تصور می‌شود دیابت نوع ۱ به دلیل ترکیبی از ژنتیک و سایر عواملی که هنوز به طور کامل شناخته نشده‌اند ایجاد می‌شود. اما ما بیشتر از این نمی‌دانیم. هیچ چیزی وجود ندارد که نشان دهد سبک زندگی در این امر نقش دارد.»
نتایج پژوهش تازه قرار است به زودی در نشست سالانه انجمن اروپایی مطالعات دیابت در مادرید ارائه شود.

اطلاعات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *