کاهش ۱۰برابری مرگ مادران باردار طی ۴۰ سال گذشته/آمار بالای «سزارین» در کشور

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، دکتر محمد رئیس‌زاده – رییس کل سازمان نظام پزشکی در افتتاحیه اولین کنگره چالش‌های بالینی زایمان گفت: یکی از مهم‌ترین شاخص‌های بهداشتی درمانی کشورها و نشان دهنده وضعیت اجتماعی کشورها شاخص مرگ و میر مادر باردار است. در حال حاضرکشور ما جز سه کشور پیشرو در سرعت کاهش این عدد است؛ به طوری که در طی ۴۰ سال گذشته کاهش ۱۰ برابری در میزان مرگ و میر مادر باردار را شاهد بودیم و از عدد بالای ۲۰۰ مرگ در ۱۰۰هزار تولد به ۲۰ رسیدیم؛ این در حالی است که برنامه‌ریزی‌های جهانی در این خصوص با شکست روبرو شد و هدف‌گذاری کاهش این عدد به ۷۰ تا سال ۲۰۱۶ محقق نشد و الان برای رسیدن به عدد ۷۰ تا سال ۲۰۳۰ برنامه‌ریزی کرده‌اند.

وی افزود: کشور ما در حال حاضر به کمتر از یک سوم آرزوی جهانی در سال ۲۰۳۰ رسیده است؛ این در حالیست که در بعضی از کشورهای پیشرفته صنعتی این آمار در طی چند سال اخیر رشد داشته است. در کشور آمریکا علیرغم هزینه‌های سنگین بهداشتی درمانی بر اساس مطالعاتی که خودشان اعلام کرده‌اند این عدد کاهش پیدا نکرده است که آن را ناشی از عدم دسترسی همه مردم به بیمه همگانی و نیز تبعیض نژادی در جامعه آمریکا دانسته‌اند؛ به طوری که آمار مرگ و میر مادر باردار در بین سیاه پوستان سه برابر این آمار در میان سفیدپوستان می‌باشد.

رئیس‌زاده افزود: بنابراین وضعیت این شاخص در کشور ما که نشان دهنده تلاش برنامه‌ریزان حوزه بهداشت و درمان کشور، حمایت مسئولین ارشد نظام جمهوری اسلامی و زحمات علمی و عملی جامعه متخصصین زنان زایمان و جامعه مامایی کشور است که جای بسی شکرگزاری و افتخار دارد. همین یک شاخص کافی است که مسئولین کشور بیش از پیش قدر جامعه پزشکی را بدانند زیرساخت‌ها و الزامات تداوم این مسیر افتخارآمیز را فراهم کنند.

بنابر اعلام روابط عمومی سازمان نظام پزشکی، وی در ادامه افزود: جامعه پزشکی برای تداوم این مسیر به چیزی بیشتر از اجرای قانون و اجرایی شدن اسناد بالادستی از جمله سیاست‌های کلی سلامت نیاز ندارد و ما امیدواریم در راستای اجرای این سیاست‌ها که در آن ذکر شده است سهم سلامت از تولید ناخالص ملی باید از میانگین کشورهای منطقه بالاتر باشد، محقق شود.

رئیس‌زاده در ادامه سخنانش گفت: جامعه پزشکی آرزومند است در همه شاخص‌ها به همین نسبت و بهتر از آن برای مردم کشور افتخارآفرینی داشته باشد و سلامتی و شادابی و نشاط را به جامعه ارزانی بدارد اما این نیازمند آن است که خود جامعه پزشکی جامعه‌ای با نشاط، شاداب و امیدوار باشد که لازمه آن این است که مسئولین بزرگوار بر اساس قانون حق و حقوق جامعه پزشکی را به جا بیاورند.

تقویت دانش پزشکی و مهارت‌های روز متخصصین زنان و زایمان در امر زایمان ایمن و تقویت تعهد حرفه‌ای و اخلاق پزشکی، هم افزایی جامعه متخصصین زنان زایمان با جامعه مامایی و سایر رشته‌های تخصصی از دیگر تاکیدات رئیس کل سازمان در این کنگره بود.

رئیس‌زاده با اشاره به اینکه زایمان فیزیولوژیک و طبیعی در همه جای دنیا و در همه محافل علمی مورد تاکید می‌باشد، انتخاب مطمئن‌ترین روش و ایمن‌ترین روش زایمان را برای سلامت مادر و جنین مهم دانست.

رییس‌زاده در پایان سخنرانی خود بر لزوم رعایت شان و کرامت جامعه پزشکی تاکید.

آمار «سزارین» در ایران بالاست

بنابر اعلام روابط عمومی برگزاری اولین کنگره چالش‌های بالینی زایمان، در ادامه نیز دکتر سودابه کاظمی – رئیس انجمن زنان و زایمان با بیان اینکه بحث بارداری و زایمان یک بحث فیزیولوژیک است، گفت:‌ اما گاهی اوقات همین پروسه فیزیولوژی چنان مشکل‌دار می‌شود که برای هندلینگ آن و اینکه مادر و جنین و نوزاد نجات پیدا کنند نیاز به دانش و مهارت بالا و مدیریت قوی این پدیده است. زایمان به صورت یک کار تیمی است اما در راس این تیم متخصص زنان است که مدیریت این پروسه را برعهده دارد. اهمیت آن هم در حدی است که همه ساله کنگره بین‌المللی برث برگزار می شود که آخرین بار در ایتالیا و شهر میلان برگزار شد. ما محتوای آن کنگره را خریداری کردیم و احساس نیاز کردیم که شبیه آن را در کشور داشته باشیم تا به صورت اختصاصی در مورد زایمان کار کنیم.

وی اضافه کرد: علت اینکه این نیاز احساس شد اول اینکه آمار سزارین در کشور ما بالاست و نسبت به نرم جهانی جزء چند کشور صدر جدول هستیم. این چالش فقط مختص کشور ما نیست و در کل دنیا به این سمت حرکت شده است. علت اینکه به عنوان یک مشکل مطرح می شود و جزء یکی از شاخص های بین المللی است که در کشورها رصد می شود، این است که تمام مدارک نشان می دهد که در یک شرایط زایمان ایمن عوارض مادری جنینی و خروجی مادری برای زایمان طبیعی کمتر از سزارین است و باید تلاش شود که این تمایل گسترده‌ای که به سمت سزارین در بین خانم‌ها ایجاد شده را به نحوی مدیریت کنند و گرایش به زایمان طبیعی را افزایش دهند.

وی با بیان اینکه همه کشورها به دنبال این هدف هستند که تمایل به زایمان طبیعی ایمن را گسترش دهند و خیلی از کشورها موفق نبودند، تصریح کرد: ایران یکی از آن کشورهاست و مجموعه اقداماتی که در ایران انجام شده موفقیت آمیز نبوده است. کشورهای اسکاندیناوی موفق بودند و تلاش ما این است که آنالیز کنیم و طبق مدارک علمی بررسی کنیم که کشورهای موفق چه الگوهایی داشته‌اند.

کاظمی افزود: مساله دوم بحث جمعیت است که یک چالش عمده کشور است و مساله‌ای ملی و فراجناحی و فراگروهی است و همه ما به عنوان کسی که در ایران زندگی می‌کنیم باید این دغدغه را داشته باشیم. ما از یک چاله جمعیتی باید عبور کنیم و فرصت زیادی نداریم. همه ما تکلیف داریم و ما به عنوان متخصصین زنان که خود را متولی سلامت مادران می‌دانیم این رسالت را باید داشته باشیم. هر اقدامی که در راستای افزایش سلامت مادران انجام دهیم به بحث فرزندآوری کمک می کند. زایمان یک کار تیمی است و همکاران زیادی از گروه های مختلف درخواست داشتند که در این کنگره حضور داشته باشند که به دلیل محدودیت جا نتوانستیم در خدمت آنها باشیم. انجمن برنامه دارد با توجه به اینکه سلامت مادر و جنین و نوزاد در گرو افزایش دانش و مهارت همه اعضای تیم است، برنامه داریم که ادامه دهیم.

وی در پایان تاکید کرد: کار کردن سخت است که البته وقتی انگیزه باشد به چشم نمی آید. یک مقدار حواشی انرژی ها را کم می کند و آنچه به ما انرژی می دهد این است که در یک فضای همدلی و همبستگی همه اعضای خانواده بزرگ متخصصین زنان و زایمان در راه تعالی سلامت مادر و جنین تلاش کنیم. من از همه شما همکاران عزیزم بسیار تشکر می کنم و قصد دارم از طرف هیات مدیره انجمن زنان نهایت تقدیر و تشکر خود را از شما همکاران عزیزم داشته باشم.

رشته زنان جزء رشته‌های مادر است

در ادامه، دکتر نفیسه ثقفی – دبیر علمی اولین کنگره تخصصی چالش‌های بالینی زایمان با بیان اینکه این کنگره ها برگزار نمی شود مگر با همکاری همه متخصصان زنان و زایمان، گفت: رشته زنان جزء رشته های اصلی و مادر در کل رشته پزشکی است. اهمیت ویژه این رشته قسمت مامایی است. به این دلیل که اولا یک خانم حامله در عین حاملگی وابستگی به تمام حرف پزشکی دارد و ممکن است سایر بیماری ها را هم داشته باشد. هیچ رشته ای در پزشکی به اندازه مامایی وابستگی به سایر رشته ها ندارد. اهمیت دوم این است که ما درمانگر دو موجود مادر و جنین هستیم که هیچ رشته پزشکی این گونه نیست.

ثقفی تصریح کرد: در قسمت مامایی مهمترین و حیاتی‌ترین قسمت، ساعات پایانی ۹ ماه انتظار است که به زایمان ختم می شود. پروسه زایمان مهمترین و حیاتی‌ترین مساله است. به خاطر تولد یک انسان و اینکه هر زنی که وارد این مرحله می‌شود، زندگی او ناپایدار خواهد شد. ما حاملگی کم خطر و پرخطر داریم. اگر یک خانم در دوران حاملگی به درستی مورد رسیدگی قرار گیرد و شرح حال از او گرفته شود، مشخص می‌شود که چه بیماری‌هایی دارد و به درستی مدیریت می شود. اما زمانی که وارد فاز زایمان می‌شود، ما زایمان کم خطر نداریم.

وی ادامه داد: اگر یک خانم در طول دوران بارداری به درستی نگهداری نشده باشد، وقتی وارد فاز زایمان می‌شود مثل بمب ساعتی می ماند که ممکن است هر یک از بیماری ها را داشته باشد و کسی باخبر نباشد. اتفاق بعدی اتفاقات پیش بینی نشده در زمان زایمان است. ممکن است در این پروسه اتفاقاتی بیفتد که از روند طبیعی خارج شود و اینجاست که مهارت و علم تخصصی متخصصین زنان می‌تواند نجاتبخش جان مادر و جنین و نوزاد شود و اگر درست مدیریت نشود مسائل زیادی ایجاد می‌شود.

ثقفی خاطرنشان کرد: ما اینجا جمع شدیم که سطح مهارتی خود را اعتلا دهیم که منجر به این اتفاقات نشود. همه رشته های وابسته شاخه هایی از رشته های مادر هستند. همه ما اول متخصص زنان و زایمان هستیم و بسته به علاقه خود در یک رشته فلوشیپی مطالعه و کار می‌کنیم اما همگی شاخه های تنه ارزشمند رشته زنان و زایمان هستیم.

وی با بیان اینکه کدام رشته پزشکی است که دائما آنلاین باشد و تک جنسیتی باشد، گفت: متخصصان زنان در سراسر کشور با کمترین امکانات بزرگترین کارها را می‌کنند. کاری که شما انجام می دهید مقدس است.

لطفاامتیاز دهید
دیابت

یافته محققان هلندی: شب زنده‌داری با افزایش خطر دیابت نوع ۲ مرتبط است

یافته محققان هلندی: شب زنده‌داری با افزایش خطر دیابت نوع ۲ مرتبط است محققان هلندی دریافتند که افرادی که شب‌ها دیر به رختخواب می‌روند، تقریباً ۵۰ درصد بیشتر از کسانی که زودتر می‌خوابند، در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از مدیسن نت، این مطالعه نشان می‌دهد که افزایش خطر دیابت نوع ۲ در شب زنده‌دارها حتی پس از در نظر گرفتن عوامل سبک زندگی ناسالم مانند رژیم غذایی نامناسب، کم‌تحرکی، مصرف الکل، سیگار کشیدن و خواب ناکافی همچنان وجود دارد.
جرون ون درولد، محقق ارشد از مرکز پزشکی دانشگاه لیدن در هلند، توضیح داد: «یکی از دلایل ممکن این است که ریتم شبانه‌روزی بدن در افرادی که دیر به رختخواب می‌روند، با برنامه‌های کاری و اجتماعی جامعه هماهنگ نیست. این ناهماهنگی می‌تواند به اختلالات متابولیک و در نهایت دیابت نوع ۲ منجر شود.»
در این مطالعه، محققان داده‌های سلامتی بیش از ۵۰۰۰ نفر که در تحقیق در حال انجامی درباره تأثیر چربی بدن بر بیماری‌ها شرکت کرده بودند، مورد بررسی قرار دادند. این داده‌ها شامل زمان‌های خواب و بیداری معمول هر فرد و عوامل سبک زندگی مرتبط با خطر دیابت بود.
ون درولد افزود: «مطالعات قبلی نشان داده‌اند که افراد با کرونوتیپ دیرهنگام، که دیر به رختخواب می‌روند و دیرتر بیدار می‌شوند، بیشتر به سبک زندگی ناسالم تمایل دارند. این افراد بیشتر در معرض سیگار کشیدن یا داشتن رژیم غذایی ناسالم هستند که خطر ابتلا به چاقی و اختلالات متابولیک از جمله دیابت نوع ۲ را افزایش می‌دهد.»
در طول حدود شش سال پیگیری، ۲۲۵ نفر از شرکت‌کنندگان به دیابت نوع ۲ مبتلا شدند. نتایج نشان داد که شب زنده‌دارها ۴۶ درصد بیشتر از دیگران در معرض دیابت نوع ۲ هستند.
محققان تأکید کردند که خطر ابتلا به دیابت در افرادی که سحرخیز هستند یا الگوهای خواب متوسط دارند، افزایش نمی‌یابد. همچنین، شب زنده‌دارها دارای شاخص توده بدنی بالاتر، دور کمر بزرگ‌تر و چربی پنهان‌تر در بدن هستند. به عنوان مثال، آن‌ها ۱۴ درصد چربی کبد بیشتری نسبت به افرادی با الگوهای خواب متوسط دارند.
ون درولد گفت: «افرادی که کرونوتیپ دیرهنگام دارند، به دلیل چربی بدن بالاتر و چربی احشایی بیشتر، در معرض خطر بیشتری برای دیابت نوع ۲ هستند. گام بعدی بررسی این است که آیا تغییر در زمان‌بندی عادات سبک زندگی این افراد می‌تواند بهبود سلامت متابولیک آن‌ها را به همراه داشته باشد یا خیر.»

اطلاعات بیشتر
دیابت

خطر بالای ابتلا به آسم در مبتلایان به دیابت نوع ۲

خطر بالای ابتلا به آسم در مبتلایان به دیابت نوع ۲ مطالعات جدید نشان می‌دهد که افراد مبتلا به دیابت نوع ۲، نزدیک به دو برابر بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به آسم هستند. همچنین، آسمی‌ها نیز به میزان قابل توجهی در خطر دیابت نوع ۲ قرار دارند.
به گزارش هلث دی نیوز، تحقیقات جدید حاکی از آن است که افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ نسبت به افراد عادی، ۸۳ درصد بیشتر در معرض ابتلا به آسم قرار دارند. این پژوهش همچنین نشان می‌دهد که افراد مبتلا به آسم نیز با افزایش ۲۸ درصدی احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ مواجه هستند.
دکتر “نام نگوین”، محقق ارشد از دانشگاه پزشکی تایپه در تایوان، تأکید می‌کند که این ارتباط دوسویه بین دیابت نوع ۲ و آسم، اهمیت آگاهی بیشتر در میان بیماران و ارائه‌دهندگان خدمات بهداشتی را نشان می‌دهد.
این یافته‌ها بر اساس تجزیه و تحلیل داده‌های ۱۷ میلیون نفر از ۱۴ مطالعه پیشین به‌دست آمده است. نکته جالب این است که هرچه شدت آسم بیشتر باشد، احتمال بروز دیابت نوع ۲ نیز افزایش می‌یابد. نگوین افزود که مطالعات آینده باید به بررسی ارتباطات احتمالی بین این دو بیماری بپردازد و راهبردهای پیشگیرانه را برای کاهش خطر دیابت نوع ۲ در افراد مبتلا به آسم پیشنهاد کند.
او همچنین به اهمیت مدیریت دقیق استفاده از کورتیکواستروئیدها اشاره کرد که می‌تواند نه تنها باعث افزایش موقت قند خون شود، بلکه خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را نیز افزایش دهد.

اطلاعات بیشتر
دیابت

راهکارهایی طلایی برای تغذیه سالم دیابتی ها

راهکارهایی طلایی برای تغذیه سالم دیابتی ها تکنیک های ساده زیر به شما کمک می کند که قند خون خود را کنترل کنید و سالم تر زندگی کنید.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از وب ام دی، اگر دیابت دارید بهتر است که غذاهای مناسب را برای کنترل دیابت خود انتخاب کنید و سعی کنید به جای بیرون غذا خوردن در خانه آشپزی کنید. وقتی خودتان غذا درست می کنید، پیگیری آنچه می خورید آسان تر می شود.
نکات زیر را قبل از آشپزی کردن در نظر بگیرید:
1. کلی فکر کنید از برنج قهوه ای و ماکارونی سبوس دار استفاده کنید. به دنبال آرد و نان 100% گندم کامل و سایر غلات کامل مانند جو باشید.
انتخاب را ساده نگه دارید. به عنوان مثال، اگر وقتتان کم است، یک بسته برنج قهوه ای منجمد از قبل پخته شده را در مایکروویو گرم کنید.
2. فیبر بیشتر مصرف کنید حداقل 8 گرم فیبر در هر وعده غذایی را هدف قرار دهید، به خصوص زمانی که غذاهای غنی از کربوهیدرات می خورید. اینکار به مدیریت قند خون، حفظ احساس سیری و برای سلامت قلب شما کمک می کند. این تکنیک بسیار مهم است زیرا دیابت احتمال بیماری قلبی را بیشتر می کند و اگر فیبر بیشتری مصرف کنید می توانید از آن پیشگیری کنید.
سعی کنید موارد زیر را امتحان کنید:
نخود فرنگی لوبیا جو دوسر جو میوه هایی مانند سیب، گلابی، توت و مرکبات سبزیجاتی مانند سیب زمینی شیرین، کلم بروکسل، کلم بروکلی، هویج و چغندر 3. برخی از کربوهیدرات ها را با چربی خوب جایگزین کنید چربی های تک غیراشباع مانند آجیل، آووکادو، روغن زیتون و روغن کانولا می توانند به کاهش قند خون شما کمک کنند. فقط از مصرف وعده های زیاد خودداری کنید تا کالری زیادی دریافت نکنید.
آجیل و آووکادو را به سالاد و خوراکی های مختلف اضافه کنید. به دنبال سس های سالاد، مارینادها و سس های تهیه شده با روغن کانولا یا زیتون باشید. می توانید با این دو روغن هم غذای خود را به خوبی بپزید.
4. غذاهایی بخورید که قند خون را افزایش نمی دهند گزینه های خوبی که به احتمال زیاد باعث افزایش سطح قند خون شما نمی شوند عبارتند از: گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، آووکادو، سالاد سبزیجات، تخم مرغ و پنیر. این موارد را به بشقاب خود اضافه کنید تا به تعادل غذاهایی که کربوهیدرات می خورید کمک کنید.
5. چربی اشباع کمتری مصرف کنید غذاهایی با چربی اشباع کمتر انتخاب کنید. برای مثال بهتر است از سس خامه ای صرف نظر کنید و به دنبال تکه های گوشتی بدون چربی، لبنیات بدون چربی یا کم چرب و منابع گیاهی پروتئین مانند لوبیا، عدس یا آجیل باشید.
6. به اندازه وعده غذایی پایبند باشید آیا دستور غذای شما بیان می کند که کالری، کربوهیدرات، فیبر و چربی موجود در غذای شما چقدر است؟ این اطلاعات مفید است. پس تنها کاری که باید انجام دهید این است که به اندازه وعده پیشنهادی پایبند باشید.
7. به چربی گیاهی فکر کنید روغن کانولا یا روغن زیتون را به مواد اولیه خود برای پخت و آماده سازی غذا تبدیل کنید. هر دو غنی از چربی تک غیراشباع هستند. روغن کانولا همچنین دارای اسیدهای چرب امگا 3 برای سلامت قلب است.
8. سالاد آماده داشته باشید یک سالاد بزرگ اسفناج یا سالاد کاهوی رومی پر از سبزیجات را در یک ظرف در بسته بدون سس نگهداری کنید. می‌توانید آن را همراه با شام یا به عنوان میان‌وعده برای چند روز آینده میل کنید.
9. دسر میوه ای آماده کنید با چند تکه چاقو می توانید چند تکه میوه را به یک سالاد میوه زیبا تبدیل کنید. روی آن آب لیمو بریزید. ویتامین C موجود در آب لیمو از قهوه ای شدن میوه ها جلوگیری می کند.
10. نوشیدنی سالم انتخ..

اطلاعات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *