رژیم غذایی بلغمی ها / برای غلبه بر بلغم چه بخوریم؟

به گزارش سلامت نیوز به نقل از سایت دکتر کرمانی، در طب سنتی، بلغم یکی از چهار خلط یا مایعات اصلی بدن است که در کنار صفرا، دم (خون) و سودا قرار می‌گیرد. هر کدام از این خلط‌ها دارای ویژگی‌ها و وظایف خاص خود هستند و عدم تعادل آنها می‌تواند منجر به بیماری شود. به همین دلیل است که رژیم غذایی بلغمی ها و تغذیه‌ای که موجب ایجاد تعادل در این اخلاط شود، بسیار اهمیت دارد. در این مقاله در مورد تغذیه‌ی بلغمی‌ها و غذاهای مناسب برای آنها صحبت خواهیم کرد. تا انتها با ما همراه باشید.

بلغم چیست؟

طب سنتی معتقد است که بدن انسان از چهار عنصر (آب ، خاک، هوا و آتش) تشکیل شده و از طریق چهار خلط کنترل می‌شود. این چهار خلط از نظر گرمی، سردی، خشکی و رطوبت با هم متفاوت هستند و ترکیب آنها در بدن، مزاج‌های مختلف را ایجاد می‌کنند. بلغم یکی از این چهار خلط است بقیه‌ی‌ آنها عبارتند از: صفرا، دم و سودا.

بدن انسان از چهار عنصر (آب ، خاک، هوا و آتش) تشکیل شده است.

چگونه عدم تعادل مزاج‌ها موجب بیماری می‌شود؟

اگر میزان و نسبت خلط ها در حالت تعادل باشد، فرد دارای مزاج معتدل است، اما اگر مقدار هر کدام از آن‌ها در مقایسه با مزاج معتدل افزایش پیدا کند، مزاج فرد تغییر می‌کند. برای مثال اگر به دلیل سبک زندگی و نوع تغذیه و مصرف غذاهایی با طبع سرد میزان بلغم موجود در بدن نسبت به مقدار این خلط در بدن فردی که مزاج معتدل دارد بیشتر باشد، فرد دارای مزاج بلغمی خواهد بود.

خلط بلغم طبیعت سرد و تر دارد و تولید بیش از حد آن در بدن می‌تواند جسم و روان را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به بروز بیماری های مختلفی شود.

بلغم طبعی سرد و تر دارد و از ترکیبی از آب، مخاط و مواد زائد تشکیل شده است.

علائم مزاج بلغم چیست؟

مزاج بلغمی با علائمی همراه است. این نشانه‌ها عبارتند از:

  • سفیدی رنگ بدن
  • چاقی شکمی
  • سرد بودن اندام‌های بدن، به خصوص دست‌ها و پاها
  • افزایش آب دهان و جاری شدن آب از دهان هنگام خواب
  • افزایش ترشحات بینی
  • افزایش ادرار
  • کاهش سرعت هضم غذا و ترش کردن
  • خواب‌آلودگی و میل زیاد به خوابیدن
  • احساس سستی و ضعف
  • خستگی زودرس
  • ضعیف شدن حافظه و فراموشی
  • نبض کُند
  • ریزش مو و کاهش رشد آن
  • پا درد و زانو درد
  • قولنج در ناحیه گردن، کمر و شانه
  • تنگی نفس
  • تپش قلب
  • سرفه زیاد همراه با خلط

مزاج بلغمی با علائمی همچون سرفه زیاد همراه با خلط همراه است.

بلغم موجب چه بیماری‌هایی می‌شود؟

مزاج بلغمی در صورتی که به تعادل نرسد، منجر به بروز بیماری‌های زیر می‌شود:

  • برص یا پیسی
  • خار پاشنه
  • ایجاد تورم در مفاصل
  • آب آوردن زانو
  • آرتریت روماتوئید
  • بیماری‌های عفونی همچون سینوزیت
  • بزرگی لوزه‌ها
  • بوی بد دهان
  • رفلاکس معده و نفخ

ضرورت استفاده از رژیم غذایی برای غلبه بر بلغم

رژیم غذایی نامناسب می‌تواند منجر به افزایش بلغم در بدن شود و علائم آن را تشدید کند. به همین دلیل، استفاده از برنامه غذایی برای غلبه بر بلغم می‌تواند برای افراد با این مزاج بسیار مفید باشد.

مصرف مواد غذایی گرم برای دفع بلغم فوق‌العاده است.

فواید استفاده از برنامه غذایی برای غلبه بر بلغم عبارتند از:

  • کاهش علائم بلغم: رژیم غذایی بلغمی ها می‌تواند به کاهش علائمی مانند چاقی، کم‌تحرکی، خواب‌آلودگی، تنبلی، و پوست و موی چرب کمک کند.
  • افزایش تعادل مزاج: این برنامه غذایی می‌تواند به متعادل شدن مزاج افراد بلغمی ‌و بهبود سلامتی کلی آنها کمک کند.
  • پیشگیری از بیماری‌ها: رژیم غذایی مناسب برای غلبه بر بلغم می‌تواند به پیشگیری از بیماری‌هایی که با بلغم مرتبط هستند، مانند سرماخوردگی، تنگی نفس، و مشکلات گوارشی کمک کند.

بهترین رژیم غذایی بلغمی ها چیست؟

در طب سنتی ایرانی، افراد با مزاج بلغمی، دارای طبع سرد و مرطوب هستند. این افراد به طور کلی کم‌انرژی، کم‌تحرک و مستعد چاقی و تجمع بلغم در بدن هستند. برای حفظ سلامتی و تعادل مزاج در این افراد، پیروی از رژیم غذایی بلغمی ها بسیار مهم است.

غذاهای گرم و خشک برای افرادی که مزاج بلغمی دارند، گزینه‌ی مناسبی است. این غذاها عبارتند از:

  • زنجبیل
  • دارچین
  • هل
  • زعفران
  • زیره
  • فلفل
  • سیر
  • موسیر
  • زنیان
  • گردو
  • بادام
  • پسته
  • کشمش
  • انجیر
  • خرما
  • توت خشک
  • گوشت گوسفند
  • گوشت بلدرچین
  • مرغ
  • ماهی
  • کبوتر
  • زرده تخم مرغ
  • نخود
  • عدس
  • لوبیا
  • جو
  • برنج قهوه‌ای
  • نان سبوس‌دار

غذاهای گرم و خشک برای افرادی که مزاج بلغمی دارند، گزینه‌ی مناسبی است.

سبزیجات گرم مانند:

  • هویج
  • شلغم
  • کدو حلوایی
  • کرفس
  • کلم‌پیچ
  • گشنیز
  • شوید
  • نعناع
  • جعفری
  • فلفل دلمه‌ای
  • زیتون
  • روغن زیتون
  • کنجد
  • ارده
  • شیره انگور و عسل (به مقدار کم)

بهترین صبحانه برای بلغمی‌ها

در رژیم غذایی بلغمی ها، بهترین صبحانه‌ها عبارتند از:

ارده، شیره خرما و شیره انگور: این ترکیب، سرشار از آهن، کلسیم و ویتامین‌های گروه B است و می‌تواند به گرم شدن بدن و افزایش انرژی افراد بلغمی ‌کمک کند.
تخم مرغ عسلی: تخم مرغ عسلی، منبع خوبی از پروتئین و ویتامین D است و می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن افراد بلغمی ‌کمک کند.
پنیر با گردو (یا زیره) و شیر گرم شده به مقدار کم با عسل (یا گلاب): این صبحانه، سرشار از کلسیم، پروتئین و آنتی‌اکسیدان است و می‌تواند به تقویت حافظه و تمرکز افراد بلغمی ‌کمک کند.
حریره بادام: حریره بادام، منبع خوبی از فیبر، ویتامین E و منیزیم است و می‌تواند به هضم غذا و آرامش اعصاب افراد بلغمی ‌کمک کند.
نان، پنیر و سبزی: نان و پنیر و سبزی، یک صبحانه ساده و مغذی است که برای افراد با مزاج‌های مختلف مناسب است. برای بلغمی‌ها، بهتر است از نان سبوس‌دار، پنیر کم‌چرب و سبزی‌های گرم مانند تره، شاهی و نعناع استفاده شود.
فرنی: فرنی، یک غذای سنتی ایرانی است که از آرد برنج، شیر و شکر تهیه می‌شود. فرنی طبع گرمی ‌دارد و برای افراد بلغمی ‌مناسب است. برای تهیه فرنی می‌توانید از شیر کم‌چرب یا شیر بادام استفاده کنید و به آن کمی دارچین یا زعفران اضافه کنید.
شله زرد: از آنجا که شله زرد شامل زعفران، شکر و گلاب است، طبع گرمی ‌دارد و برای افراد بلغمی ‌مناسب است.

بهترین نهار یا شام برای بلغمی ها

بلغمی‌ها باید از پروتئین و سبزیجات کافی در رژیم غذایی خود استفاده کنند و از گوشت‌های قرمز، فست فود ها و غذاهایی با طبع سرد پرهیز کنند اما این بدین معنا نیست که این افراد مجبور هستند غذاهایی تکراری و یکنواخت مصرف کنند بلکه اگر رژیم غذایی آن‌ها اصولی باشد، می‌توانند موارد مناسب را در نظر بگیرند و از ادویه‌های گرم استفاده کنند تا تنوع غذایی در رژیم آنها حفظ شود.

بهترین نهار یا شام در رژیم غذایی بلغمی ها عبارتند از:

  • گوشت مرغ (به ویژه مرغ محلی به همراه ادویه‌های گرم)
  • انواع خورش همراه با ادویه‌های گرم
  • انواع خورش که با سبزیجاتی مانند: اسفناج ،شوید، ترخون، جعفری، ریحان، مرزه، نعناع، شنبلیله، تره و کرفس تهیه می‌شوند
  • غذاهایی که به صورت کبابی تهیه می‌شوند
  • انواع آش و سوپ به ویژه آش و سوپی که به همراه ادویه‌های گرم و خشک طعم دار شده باشند؛
  • فسنجان (با مخلوطی از بادام و گردو).

دمنوش‌های مناسب در رژیم غذایی بلغمی ها

یکی از روش‌هایی که برای درمان خانگی بلغم و کمک به لاغری شکم مفید است نوشیدن دمنوش های گیاهی با طبع گرم است که در کنار رژیم غذایی می‌توانند به بالا بردن سوخت و ساز بدن و کاهش وزن کمک کنند. این دمنوش های لاغری عبارتند از:

  • دم نوش بادرنجبویه
  • دم نوش دارچین
  • دم نوش گل گاو زبان
  • دم نوش بهار نارنج
  • دم نوش به لیمو
  • دم نوش به لیمو و آویشن
  • دم نوش بابونه

غذاهای مضر در رژیم غذایی بلغمی ها

غذاهای سرد و مرطوب برای افرادی که مزاج بلغمی دارند، گزینه‌ی مناسبی نیست. این غذاها عبارتند از:

  • ماست
  • دوغ
  • خیار
  • هندوانه
  • طالبی
  • خربزه
  • کدو سبز
  • بادمجان
  • قارچ
  • گوشت گاو
  • غذاهای دریایی
  • سس مایونز
  • سالاد کاهو
  • نوشابه
  • آب یخ
  • چای سرد
  • قهوه
  • بستنی

غذاهای سرد و مرطوب مثل ماست و خیار برای بلغمی ها مناسب نیست.

بلغمی ها چگونه وزن کم کنند؟

در طب سنتی ایرانی، اعتقاد بر این است که افراد بلغمی مزاج دارای طبع سرد و مرطوب هستند. به همین دلیل، بیشتر در معرض تجمع بلغم در بدن، اضافه وزن و چاقی هستند. برای لاغری افراد بلغمی، باید رژیم غذایی و سبک زندگی خود را متناسب با این مزاج تنظیم کنند. علاوه بر این ورزش را در برنامه زندگی خود بگنجانند.

آنچه از مقاله رژیم غذایی بلغمی ها آموختیم:

همانطور که در این مقاله خواندید، مزاج بلغمی، سرد و تر است. به همین دلیل، در رژیم غذایی بلغمی ها باید از غذاهای گرم و خشک استفاده شود تا تعادل مزاج حفظ شود. غذاهای گرم و خشک، دسته‌ای از مواد غذایی هستند که در طب سنتی برای افراد با مزاج بلغمی مفید شناخته می‌شوند. مزاج بلغمی، سرد و تر است و مصرف غذاهای گرم و خشک می‌تواند به تعادل این مزاج کمک کند.

سوالات متداول

۱- علائم افراد بلغمی مزاج چیست؟

افرادی که بلغمی مزاج، طبع سرد و مرطوبی دارند. علائم این مزاج شامل چاقی، سردی بدن، ضعف عضلات، کم‌اشتهایی، خواب‌آلودگی، افسردگی، کندی حافظه و ورم مفاصل است.

۲- هدف از رژیم غذایی بلغمی چیست؟

هدف از رژیم غذایی بلغمی، متعادل کردن مزاج و رفع علائم ناشی از غلبه بلغم در بدن است. این رژیم با گرم و خشک کردن بدن، به هضم غذا، دفع سموم و افزایش انرژی کمک می‌کند.

لطفاامتیاز دهید
دیابت

مصرف داروهای مسکن برای دیابتی‌ها مفید است؟

مصرف داروهای مسکن برای دیابتی‌ها مفید است؟ تحقیقات اخیر درباره تأثیر آسپرین بر کاهش قند خون در دیابت نوع ۲ همچنان در حال بررسی است. برخی مطالعات جدید ممکن است تأثیر محدود آسپرین بر قند خون را تأیید یا رد کنند و نشان دهند که استفاده عمومی از آن به عنوان درمان دیابت نوع ۲ مناسب نیست.
تحقیقات جدید نشان داده است که داروی آسپرین به کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع دوم منجر می‌شود.بر پایه این گزارش‌،‌ در این تحقیقات، محققان دریافتند که تجویز مسکن درد باعث کاهش التهاب همراه با دیابت نوع 2 می‌شود.
به گزارش سلامت نیوز اما این دارو عوارض جانبی ناخواسته‌ای‌ دارد که می‌تواند توانایی‌های بالقوه خود را در درمان دیابت ایجاد کند.
دکتر «استیون شوئلسون»، پروفسور پزشکی در دانشکده «هاروارد» در «بوستون» گفت: این آزمایش یک آزمایش احتمالاً مختص داروهای خیلی قدیمی است که به دلیل قدیمی بودنشان در غرب استفاده می‌شده است که هیچ کار آزمایی بالینی بر روی آن وجود نداشته است.
در این تحقیقات 286 نفر بین 18 و 75 ساله مبتلا به دیابت نوع دوم مورد بررسی قرار گرفتند.
در شروع این تحقیقات سطح قندخون شرکت‌کنندگان بیش از چند ماه بین 7 تا 9.5 درصد بود؛ انجمن دیابت آمریکا به طور کلی سطح زیر 7 درصد را برای بزرگسالان توصیه می‌کند.
محققان اشاره کردند که داوطلبان به طور تصادفی 48 هفته از داروهای مسکن با دوز 3.5 گرم در هر روز یا یک قرص دارونما را تعیین کردند.
بیش از 48 هفته، افرادی که دارو مصرف کرده بودند سطح A1C خون آنها در مقایسه با افرادی که از دارونما استفاده کرده بودند،‌ کمتر شد.
شوئلسون گفت: اغلب افرادی که دچار سندرم متابولیک-گروهی از عوامل خطر (از جمله دیابت نوع 2) برای بیماری‌های قلبی و عروقی – اغلب در برابر التهاب تعداد سلولهای سفید خون طبیعی بالاتری را نشان می‌دهند.
در این مطالعه، افرادی که داروی مسکن مصرف کرده بودند شاهد کاهش تعداد سلول‌های سفید خون بوده‌اند.
این مطلب که مدتها پیش منتشر شده بود در سال 1403 از سوی سلامت نیوز مورد بررسی مجدد قرار گرفت . نتایج زیر حاصل شد :
تحقیقات اخیر در زمینه تأثیر داروی آسپرین بر کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ و همچنین عوارض جانبی آن همچنان در حال بررسی و ارزیابی است. اطلاعات موجود درباره این موضوع شامل یافته‌های قبلی و تحقیقات جدید است که به شرح زیر است:
برخی از مطالعات جدیدتر ممکن است تأثیرات محدودی از آسپرین بر قند خون را تأیید یا رد کنند و ممکن است نشان دهند که استفاده گسترده از آسپرین به عنوان یک درمان برای دیابت نوع 2 مناسب نیست.
مطالعاتی که پیشتر منتشر شده‌اند، از جمله مطالعه‌ای که به تاریخ 2 ژوئیه منتشر شده، نشان داده‌اند که آسپرین، به عنوان یک داروی ضد التهاب، ممکن است تأثیراتی در کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 داشته باشد. این مطالعات نشان داده‌اند که آسپرین می‌تواند التهاب را کاهش دهد که ممکن است به کاهش قند خون کمک کند.
با این حال، آسپرین به‌طور کلی به عنوان یک داروی ضد التهاب و مسکن، عوارض جانبی دارد که ممکن است بر روی توانایی آن در درمان دیابت تأثیر منفی بگذارد. از جمله عوارض جانبی شناخته‌شده آسپرین می‌توان به مشکلات گوارشی، خون‌ریزی و واکنش‌های آلرژیک اشاره کرد.
برای اطلاعات به‌روزتر و مشاوره‌های دقیق‌تر، توصیه می‌شود با پزشک یا متخصص دیابت مشورت کنید. آنها می‌توانند اطلاعاتی درباره جدیدترین تحقیقات و دستورالعمل‌های درمانی را ارائه دهند که بر اساس وضعیت خاص هر بیمار تنظیم شده است.
در مج..

اطلاعات بیشتر
دیابت

دیابت مغز را تا ۴ سال پیرتر می‌کند

دیابت مغز را تا ۴ سال پیرتر می‌کند مطالعه جدید از تأثیرات نگران‌کننده دیابت بر سلامت مغز خبر می‌دهد.
مطالعه‌ای جدید بر اساس اسکن‌های MRI نشان داده است که دیابت می‌تواند مغز را تا چهار سال پیرتر از سن واقعی فرد کند. به گزارش مدیسن نت، محققان سوئدی با تجزیه و تحلیل داده‌های MRI از بیش از ۳۱ هزار فرد در بازه سنی ۴۰ تا ۷۰ سال، به این نتیجه رسیده‌اند که دیابت و پیش دیابت تأثیرات قابل توجهی بر پیری مغز دارند.
«ابیگیل داو»، سرپرست تیم تحقیق از مؤسسه کارولینسکا در استکهلم، هشدار داد که وجود مغزی مسن‌تر از سن تقویمی ممکن است نشان‌دهنده انحراف از روند طبیعی پیری و یک علامت اولیه برای زوال عقل باشد. او افزود: «با این حال، تغییرات مثبت در سبک زندگی می‌تواند به جلوگیری از پیری زودرس مغز کمک کند.»
مطالعه نشان داد که افرادی که به دیابت مبتلا هستند، میانگین سنی مغزشان ۲ تا ۳ سال بزرگ‌تر از افراد بدون دیابت است، و کسانی که دیابت آن‌ها به خوبی کنترل نمی‌شود، مغزشان به طور متوسط چهار سال بزرگ‌تر از همتایان سالم خود است. همچنین، افرادی که از نظر بدنی فعال بوده و از مصرف سیگار و الکل خودداری می‌کنند، کمتر به پیری زودرس مغز دچار می‌شوند.
داو گفت: «شیوع دیابت نوع ۲ در حال افزایش است و امیدواریم این تحقیقات به پیشگیری از اختلالات شناختی و زوال عقل در افرادی که به دیابت و پیش دیابت مبتلا هستند، کمک کند.»

اطلاعات بیشتر
دیابت

چرا انسولین باید به صورت تزریقی مصرف شود؟

چرا انسولین باید به صورت تزریقی مصرف شود؟ انسولین می‌تواند بخش مهمی در روند مدیریت بیماری دیابت باشد اما بیماران ممکن است تمام نکات درباره مصرف موثر این دارو را ندانند. انجمن دیابت آمریکا (ADA) اطلاعات و نکات زیادی در مورد استفاده از انسولین ارائه کرده است.
انسولین، که برای مدیریت قند خون در دیابت ضروری است، به طور معمول به صورت تزریقی مصرف می‌شود، زیرا اگر به صورت قرص مصرف شود، در طول فرآیند هضم تجزیه می‌شود و اثربخشی خود را از دست می‌دهد. به این دلیل، انسولین باید به زیر پوست تزریق شود تا بتواند به درستی به جریان خون وارد شود و عملکرد خود را داشته باشد.
با توجه به نوع و نیاز بیمار، انسولین در انواع مختلفی موجود است:
انسولین سریع‌الاثر: حدود ۱۵ دقیقه پس از تزریق شروع به کار می‌کند، در حدود یک تا دو ساعت به اوج خود می‌رسد و اثر آن بین دو تا چهار ساعت ادامه دارد.
انسولین منظم یا کوتاه‌الاثر: معمولاً در عرض ۳۰ دقیقه پس از تزریق به جریان خون می‌رسد، دو تا سه ساعت بعد به اوج خود می‌رسد و بین سه تا شش ساعت مؤثر است.
انسولین با اثر متوسط: معمولاً دو تا چهار ساعت پس از تزریق شروع به کار می‌کند، چهار تا ۱۲ ساعت بعد به اوج خود می‌رسد و حدود ۱۲ تا ۱۸ ساعت مؤثر است.
انسولین طولانی‌الاثر: چند ساعت پس از تزریق به جریان خون می‌رسد و تأثیر آن می‌تواند تا ۲۴ ساعت ادامه داشته باشد.
انسولین فوق‌العاده طولانی‌الاثر: در حدود شش ساعت شروع به کار می‌کند، به اوج نمی‌رسد و می‌تواند تا ۳۶ ساعت یا بیشتر دوام بیاورد.
در سال ۲۰۱۵، انسولین استنشاقی به نام «Afrezza» در ایالات متحده معرفی شد. این نوع انسولین به سرعت در ابتدای هر وعده غذایی عمل می‌کند و می‌تواند توسط بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۱ یا نوع ۲ استفاده شود. با این حال، باید توجه داشت که انسولین استنشاقی جایگزین انسولین طولانی‌الاثر نمی‌شود.
انسولین‌ها در قدرت‌های مختلف موجود هستند، و رایج‌ترین قدرت مورد استفاده در ایالات متحده U-100 است، به این معنی که دارای ۱۰۰ واحد انسولین در هر میلی‌لیتر مایع است. این تنوع در نوع و قدرت انسولین به بیماران کمک می‌کند تا درمان متناسب با نیازهای فردی خود را دریافت کنند.

اطلاعات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *