رایحه درمانی ناجی بیماران مبتلا به زوال عقل می‌شود؟

به گزارش سللامت نیوز به نقل از ایسنا از مدیکال‌نت، شرکت‌کنندگان این تحقیق توسط دانشمندان علوم اعصاب دانشگاه کالیفرنیای آمریکا، ۲۲۶ درصد افزایش ظرفیت شناختی را در مقایسه با گروه کنترل به‌دست آوردند. محققان می‌گویند: این یافته پیوند شناخته‌شده بین بویایی و حافظه را به روشی آسان و غیرتهاجمی برای تقویت حافظه و به‌طور بالقوه پیشگیری از زوال عقل تبدیل می‌کند.

این پروژه از طریق مرکز دانشگاه کالیفرنیا برای زیست‌شناسی عصبی یادگیری و حافظه انجام شد و شامل مردان و زنان ۶۰ تا ۸۵ ساله بدون اختلال حافظه بود. به همه آنان یک منتشرکننده و هفت کارتریج داده شد که هر کدام حاوی یک واحد روغن طبیعی و متفاوت از یکدیگر بودند. به افراد در گروه آزمایش، کارتریج‌های با رایحه کامل و به شرکت‌کنندگان گروه کنترل روغن‌ها در مقادیر بسیار کم داده شد. شرکت‌کنندگان هر روز عصر قبل از رفتن به رختخواب، کارتریج متفاوتی را در منتشرکننده خود قرار دادند که به‌مدت دو ساعت در هنگام خواب آنان فعال می‌شد.

افرادی که در گروه آزمایش بودند، ۲۲۶ درصد افزایش عملکرد شناختی را در مقایسه با گروه کنترل نشان دادند، این عملکرد با آزمون فهرست کلمات که به‌طور معمول برای ارزیابی حافظه استفاده می‌شود، اندازه‌گیری شد. تصویربرداری، یکپارچگی بهتری را در مسیر مغز به‌نام فاسیکلوس آنسینات چپ نشان داد. این مسیر که لوب گیجگاهی میانی را به قشر جلوی مغزی که مسئول تصمیم‌گیری است، متصل می‌کند، با افزایش سن استحکام کمتری پیدا می‌کند. شرکت‌کنندگان همچنین گزارش کردند که با این روش خواب راحت‌تری داشتند.

دانشمندان مدت‌هاست که می‌دانند از دست دادن ظرفیت بویایی یا توانایی بویایی می‌تواند پیش‌بینی‌کننده ایجاد نزدیک به ۷۰ بیماری عصبی و روان‌پزشکی باشد. این بیماری‌ها عبارتند از آلزایمر و سایر زوال‌های عقل، پارکینسون، اسکیزوفرنی و اعتیاد به الکل.

شواهدی در مورد ارتباط بین کاهش بویایی به‌دلیل ابتلا به کووید و کاهش شناختی متعاقب آن در حال ظهور است. محققان پیش از این دریافته بودند که قرار دادن افراد مبتلا به زوال عقل متوسط در معرض ۴۰ رایحه مختلف دو بار در روز در یک دوره زمانی، حافظه و مهارت‌های زبانی آنان را تقویت می‌کند، افسردگی را کاهش می‌دهد و ظرفیت بویایی آنان را بهبود می‌بخشد. گروه تحقیقاتی تصمیم گرفت این دانش را به ابزاری آسان و غیرتهاجمی برای مبارزه با زوال عقل تبدیل کند.

مایکل لئون، استاد زیست‌شناسی عصبی و رفتار و یکی از همکاران مرکز زیست‌شناسی عصبی یادگیری و حافظه می‌گوید: واقعیت این است که در سن ۶۰ سالگی، حس بویایی و شناخت شروع به کاهش ناگهانی و سریع می‌کند اما این واقع‌بینانه نیست که فکر کنیم افراد مبتلا به اختلال شناختی می‌توانند روزانه ۸۰ بطری رایحه را باز کرده، بو کنند و ببندند. این حتی برای کسانی که زوال عقل ندارند نیز دشوار خواهد بود.

سینتیا وو، محقق این تحقیق ابراز کرد: به‌همین دلیل ما تعداد رایحه‌ها را تنها به هفت رایحه کاهش دادیم و شرکت‌کنندگان را در معرض فقط یک رایحه در هر بار استفاده قرار دادیم، به‌جای اینکه از رایحه‌های متعدد به‌طور همزمان مانند پروژه‌های تحقیقاتی قبلی استفاده کنیم. با ایجاد این امکان برای افراد در تجربه رایحه‌ها هنگام خواب، ما نیاز به اختصاص زمانی برای این کار را در ساعات بیداری هر روز برطرف کردیم.

محققان می‌گویند: نتایج تحقیق آنان، آنچه دانشمندان در مورد ارتباط بین بویایی و حافظه آموخته‌اند را نشان می‌دهد.

پروفسور مایکل یاسا و جیمز ال. مک‌گاگ در مرکز زیست‌شناسی عصبی یادگیری و حافظه می‌گویند: حس بویایی از این امتیاز ویژه برخوردار است که به‌طور مستقیم به مدارهای حافظه مغز متصل شود. همه حواس دیگر ابتدا از طریق تالاموس هدایت می‌شوند. همه تجربه کرده‌اند که رایحه‌های قوی در برانگیختن خاطرات، حتی از زمان‌های بسیار دور تاثیر داشته است با این حال، برخلاف تغییرات بینایی که با عینک و سمعک برای آسیب شنوایی درمان می‌شود، هیچ مداخله‌ای برای از دست دادن بویایی وجود ندارد.

این گروه در آینده می‌خواهد تأثیر این روش را بر افراد مبتلا به از دست دادن شناخت، بررسی کنند. محققان همچنین امیدوارند این یافته منجر به تحقیقات بیشتر در مورد درمان‌های بویایی برای اختلال حافظه شود. انتظار می‌رود محصولی که بر اساس تحقیق آنان و برای استفاده افراد در خانه طراحی شده است، در پاییز امسال وارد بازار شود.

یافته‌های این تحقیق در مجله Frontiers in Neuroscience منتشر شده است.

لطفاامتیاز دهید
دیابت

سونامی هزینه‌های بسیار بالای دیابت در راه است/ اثبات ارتباط بین فقر و بیماری قند

سونامی هزینه‌های بسیار بالای دیابت در راه است/ اثبات ارتباط بین فقر و بیماری قند رئیس انجمن دیابت گابریک ایران می‌گوید: موضوع دیابت ورای وزارت بهداشت و یک بحث ملی است و دولت باید به طور جدی و با حساسیت بالا باید پیگیر آن باشد وگرنه در آینده با سونامی هزینه‌های مالی بسیار بسیار بالای ناشی از این بیماری مواجه خواهیم شد که توان پرداخت آن را نخواهیم داشت.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا – علیرضا استقامتی در گفت و با خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت ایرنا بر این باور است: هزینه‌ای که برای یک فرد دیابتی می‌شود، ۲ تا ۴ برابر یک فرد غیردیابتی است؛ ما با روند فزاینده ابتلا به دیابتی که داریم، قطعا در آینده‌ای نه چندان دور با مشکلات عدیده‌ای در تامین هزینه‌های درمانی و مراقبت از بیماران دیابتی روبرو می‌شویم. چون درمان‌های دیابت در خیلی از مواقع گران قیمت هستند. ضمن این که هزینه عوارض بیماری دیابت هم به آن اضافه می‌شود.
این متخصص غدد می افزاید: فردی که به دیابت مبتلا می‌شود، ممکن است به مشکلات چشمی، قلبی، کلیوی و اندام‌ها هم دچار شود که این‌ها نیاز به بستری شدن در بخش‌ها، آی سی یو، سی سی یو، لیزر درمانی، دیالیز، پیوند عضو و خدایی ناکرده قطع اندام دارد که هزینه‌های بسیار بالایی برای فرد و نظام سلامت خواهد داشت.
متن گفت و گو با این فوق تخصص غدد و استاد دانشگاه تهران در پی می‌آید:
وضعیت دیابت در دنیا و ایران چگونه است؟ بیماری دیابت یک بیماری بسیار شایع است . در دنیا بیش از ۴۶۰ میلیون نفر فرد مبتلا به دیابت وجود دارد که این بر مبنای آمار اطلس دیابت ۲۰۲۱ میلادی است. اکنون یعنی در سال ۲۰۲۴ میلادی قطعا شیوع دیابت در دنیا بیشتر شده است و شاید از نیم میلیارد نفر نیز عبور کرده باشد.
در کشور ما طبق آخرین بررسی ها که مربوط به حدود ۴ سال پیش است، ۷ میلیون دیابتی داشته‌ایم که احتمالا تعدادشان اکنون بیشتر است. البته این روند در تمام دنیا رو به افزایش است. ما نمی‌توانیم این روند را متوقف کنیم بلکه باید تلاش خود را بکنیم که این روند متوقف شود.
ارتباط دیابت با سبک زندگی چیست؟ این بیماری ارتباط خیلی نزدیکی با شیوه و سبک زندگی دارد. برای مثال افرادی که فعالیت فیزیکی ندارند و چاق‌ترند، بیشتر دیابت می‌گیرند. شما در دنیا می‌بینید که شیوع چاقی رو به افزایش و به تبع آن تعداد دیابتی‌ها نیز رو به فزونی گرفته است. متاسفانه شیوه زندگی ما از شیوه زندگی با فعالیت فیزیکی زیاد به شیوه زندگی با فعالیت فیزیکی کم، تبدیل شده است و اغلب به افرادی کم یا بی تحرک تبدیل شده ایم.
در همه دنیا اثبات شده است در مناطقی که فست فودها وجود دارد ، در مقایسه با مناطقی که رستوران‌های معمولی بیشتر است، شیوع دیابت فزونی دارد
تغذیه‌هایمان همه ناسالم است. غذاهایی که خیلی ساده و ارزان در دسترس هستند، به اسم فست فود در سبد تغذیه ما قرار گرفته اند. این غذاها خیلی سریع آماده می‌شوند و بسیار ساده و ارزان در دسترس ما هستند.
در همه دنیا اثبات شده است که در مناطقی که فست فودها وجود دارد در مقایسه با مناطقی که رستوران‌های معمولی بیشتر است، شیوع دیابت فزونی دارد؛ این یک امر مطالعه و اثبات شده است.
در آمریکا در برخی از محلات، اجازه وجود رستوران‌های فست فود را نمی‌دهند. به این دلیل که فست فودها غذاهای بدی هستند چه از نظر مواد اولیه، چه از نظر روغن. طبیعی است که فست فودی که به قیمت ۲ یا ۳ دلار به شما می‌دهند از نظر کیفیت قابل مقایسه با غذای سالم و خوبی که در رستوران ها در قبال پرداخت ۸۰ دلار ارائه می‌شود، نیست.
تغذی..

اطلاعات بیشتر
دیابت

علائم هشدار دهنده قند خون بالا در چهره شما!

علائم هشدار دهنده قند خون بالا در چهره شما! افزایش قند خون نه تنها سلامت داخلی بدن را تهدید می‌کند، بلکه می‌تواند اثرات مشهودی بر چهره داشته باشد. از خشکی و پوسته‌پوسته شدن پوست تا تورم و عفونت‌های پوستی، این علائم هشداردهنده ممکن است نشان‌دهنده مشکلات جدی در کنترل قند خون باشند و نیاز به توجه فوری دارند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از العالم، به گفته دکتر جان کوین عضو کلینیک‌های کوین، علائم آشکار قند خون بالا می‌تواند در صورت شما ظاهر شود.
کوین گفت: پوست بزرگترین عضو بدن است، بنابراین بدیهی است که به ویژه پوست ناحیه صورت تحت تأثیر سطح بالای قند خون قرار گیرد. همانطور که پوسته پوسته شدن پلک‌ها ممکن است نشان دهنده یک عارضه جدی باشد.
او ادامه داد: زانتلاسما نوعی چربی نرم، زرد و چرب است که در زیر پوست شکل می‌گیرد. اغلب این برجستگی‌ها مانند جوش‌ها به نظر می‌رسند، اما تفاوت آن‌ها با جوش‌های معمولی این است که زرد می‌شوند. علاوه بر صورت، این برآمدگی‌ها می‌توانند در باسن، ران، زانو و آرنج نیز ظاهر شوند.
قند خون بالا (هایپرگلیسمی) می‌تواند علائم ظاهری در چهره افراد ایجاد کند. برخی از این علائم هشداردهنده شامل موارد زیر است:
خشکی و پوسته‌پوسته شدن پوست: کم‌آبی بدن ناشی از قند خون بالا ممکن است منجر به خشکی و پوسته‌پوسته شدن پوست صورت شود. تورم صورت: به دلیل عدم تعادل مایعات در بدن، صورت ممکن است متورم و پف‌کرده به نظر برسد. زخم‌های دیر التیام‌یابنده: زخم‌ها و بریدگی‌های کوچک در صورت ممکن است به کندی بهبود یابند، نشانه‌ای از مشکلات در گردش خون و ترمیم بافت‌ها. جوش و عفونت‌های پوستی: قند خون بالا می‌تواند سبب افزایش عفونت‌های پوستی مانند جوش‌ها، آبسه‌ها یا التهاب‌های پوستی شود. پف زیر چشم‌ها: عدم تعادل قند خون می‌تواند باعث پف‌کردگی در ناحیه زیر چشم‌ها شود، که ممکن است با خستگی و بی‌خوابی مرتبط باشد. این علائم هشداردهنده نشانگر نیاز به بررسی قند خون و مدیریت آن برای جلوگیری از عوارض جدی‌تر هستند.
کوین هشدار داد که برچسب‌های پوستی روی پلک‌ها نیز ممکن است نشان دهنده سطح کنترل نشده قند خون باشد. عفونت‌های پوستی، خارش پوست خشک و ناحیه تیره تری از پوست با احساس مخملی از دیگر علائم هشدار دهنده مربوط به پوست است.

اطلاعات بیشتر
دیابت

میوه های ممنوعه برای کودکان مستعد دیابت

میوه های ممنوعه برای کودکان مستعد دیابت کودکانی که مستعد ابتلا به دیابت نوع ۱ هستند و موز، جو و ماست می‌خورند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
در مطالعه‌ای که در موسسه سلامت و رفاه رژیم غذایی فنلاند انجام شده است گندم نیز به عنوان یک عامل خطر برای شکل خودایمنی دیابت تشخیص داده شد. در سوی مقابل سبزیجاتی مانند بروکلی، کلم و گل‌کلم اثر محافظتی دارند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از یورونیوز، پروفسور سووی ویرتانن، محقق در موسسه سلامت و رفاه رژیم غذایی فنلاند که هدایت این تحقیق را بر عهده داشت، در این باره می‌گوید: «این واقعیت که برخی از میوه‌ها حاوی آفت‌کش‌ها هستند ممکن است توضیح دهد که چرا برخی از آن‌ها باعث افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ می‌شوند، اما برخی دیگر احتمال ابتلا به آن را کم می‌کنند.»
در پژوهش انجام شده ۵ هزار و ۶۷۴ کودک فنلاندی که از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به این بیماری بودند، از بدو تولد تا سن شش سالگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها نشان داد ۹۴ نفر از این کودکان تا سن شش سالگی به دیابت نوع ۱ و ۲۰۶ نفر دیگر نیز به خودایمنی جزایری مبتلا شدند.
محققان ۳۴ گروه غذایی مختلف را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند و دریافتند که هر چه کودکان اغذیه‌هایی مانند موز، جو دوسر یا چاودار (گیاهی از خانواده گندمیان که دانه‌اش برای تهیه آرد و نان استفاده می‌شود) بیشتر مصرف کنند، خطر ابتلا به این بیماری در آن‌ها بیشتر می‌شود.
این یافته ممکن است والدین را گیج کند چرا که به گفته خانم ویرتانن «بسیاری از خوراکی‌هایی که ما پیدا کردیم و با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ و روند بیماری مرتبط هستند، بخشی از یک رژیم غذایی سالم محسوب می‌شوند.»
محققان می‌گویند نظر می‌رسد در سوی مقابل، خوردن توت فرنگی، بلوبری (سیاه‌گیله)، تمشک، انگور فرنگی سیاه و سایر انواع توت‌ها از کودکان در برابر این بیماری محافظت کند. در واقع هرچه این مواد غذایی بیشتر مصرف شوند، خطر ابتلا به دیابت در کودکان پایین‌تر می‌آید.
از آن‌جا که توت‌ها غنی از ترکیبات گیاهی به نام پلی فنول‌ها هستند، تصور می‌شود که می‌توانند التهاب مرتبط با ابتلا به دیابت نوع ۱ را کاهش دهند.
از سوی دیگر، میوه‌ها ممکن است حاوی مواد مضری باشند که در توت‌ها وجود ندارد. به عنوان مثال توت‌ها می‌توانند فاقد آفت‌کش‌هایی باشند که در میوه‌های دیگر یافت می‌شوند.
پژوهشگران با این وجود می‌گویند هنوز زود است که بتوان توصیه‌ای غذایی برای نوزادان یا خردسالان در این خصوص داشت.
دکتر ویرتانن می‌گوید: «تصور می‌شود دیابت نوع ۱ به دلیل ترکیبی از ژنتیک و سایر عواملی که هنوز به طور کامل شناخته نشده‌اند ایجاد می‌شود. اما ما بیشتر از این نمی‌دانیم. هیچ چیزی وجود ندارد که نشان دهد سبک زندگی در این امر نقش دارد.»
نتایج پژوهش تازه قرار است به زودی در نشست سالانه انجمن اروپایی مطالعات دیابت در مادرید ارائه شود.

اطلاعات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *