به نقل از عصر ایران، هل ادویه ای با طعمی تند و کمی شیرین است که برخی افراد آن را با نعناع مقایسه می کنند. گفتنی است که این ادویه از دانه چندین گیاه در خانواده زنجبیلیان به دست می آید. با وجود آن که منشا اولیه آن هند است، امروزه در سراسر جهان در دسترس عموم قرار دارد و در دستور العمل های غذایی مختلف استفاده می شود.
طبق مطالعات معتبر انجام شده، دانه، روغن و عصاره هل دارای خواص دارویی چشمگیر است و همین موضوع سبب شده تا قرن ها در طب سنتی مورد استفاده قرار بگیرد. تمامی نکاتی که در ادامه توضیح داده می شوند، از طریق کتابخانه دیجیتال ساینس دایرکت و مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری آمریکا قابل دسترس هستند:
– خواص آنتی اکسیدانی و دیورتیک آن می توانند فشار خون را کاهش دهند
هل ممکن است برای افرادی که فشار خون بالا دارند مفید باشد. در یک مطالعه، محققان روزانه سه گرم پودر هل را به 20 بزرگسال مبتلا به فشار خون بالا دادند. پس از 12 هفته، سطح فشار خون به طور قابل توجهی به محدوده طبیعی بازگشته بود.
نتایج امیدوار کننده این مطالعه می تواند مربوط به سطوح بالای آنتی اکسیدان ها در هل باشد. در واقع، پروفایل آنتی اکسیدانی شرکت کنندگان تا پایان مطالعه 90 درصد افزایش یافته بود. طی پژوهش های علمی مشخص شده که آنتی اکسیدان ها با کاهش فشار خون مرتبط هستند.
محققان همچنین گمان می کنند که این ادویه به دلیل اثر ادرار آوری که دارد هم فشار خون را کاهش می دهد. به این معنی که می تواند دفع ادرار را برای از بین بردن آبی که در بدن تجمع می یابد؛ به عنوان مثال اطراف قلب، افزایش دهد.
در مجموع عصاره هل باعث افزایش ادرار و کاهش فشار خون در موش های آزمایشگاهی شده است.
– ممکن است حاوی ترکیبات ضد سرطان باشد
ترکیبات موجود در هل ممکن است به مبارزه با سلول های سرطانی کمک کنند. مطالعات روی موش های آزمایشگاهی نشان داده است که پودر هل می تواند فعالیت آنزیم های خاصی را که به مبارزه با سرطان کمک می کنند، افزایش دهد. این ادویه همچنین ممکن است توانایی سلول های کشنده طبیعی برای حمله به تومورها را افزایش دهد.
در یک مطالعه، محققان دو گروه از موش ها را در معرض ترکیبی قرار دادند که منجر به سرطان پوست می شود. به یکی از گروه ها روزانه 500 میلی گرم هل آسیاب شده به ازای هر کیلوگرم وزن بدن داده شد. پس از 12 هفته، تنها 29 درصد از گروهی که هل مصرف کرده بودند، در مقایسه با بیش از 90 درصد از گروه کنترل، به سرطان مبتلا شدند.
تحقیقات روی سلول های سرطانی انسان نیز نتایج مشابهی را نشان داده است. طبق یکی از این پژوهش ها، ترکیب خاصی در هل وجود دارد که از تکثیر سلول های سرطانی دهان در لوله های آزمایش جلوگیری می کند.
– بدن را از ابتلا به بیماری های مزمن در اثر التهاب محافظت می کند
هل سرشار از ترکیباتی است که ممکن است به خوبی با التهاب مبارزه کنند. التهاب زمانی رخ می دهد که بدن در معرض یک عامل خارجی قرار بگیرد. با این حال التهاب حاد در بسیاری از موارد ضروری و مفید است، اما التهاب طولانی مدت می تواند منجر به بروز بیماری های مزمن شود.
آنتی اکسیدان هایی که به وفور در هل یافت می شوند، از سلول ها در برابر آسیب محافظت و از بروز التهاب جلوگیری می کنند. یک مطالعه نشان داده که عصاره هل در دوزهای 50 تا 100 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در مهار حداقل چهار ترکیب التهابی مختلف در موش ها موثر بوده است.
– به بهبود مشکلات گوارشی از جمله انواع زخم ها کمک می کند
هزاران سال است که هل برای کمک به هضم غذا استفاده می شود. این ترکیب اغلب برای تسکین ناراحتی معده، تهوع و استفراغ با سایر ادویه های دارویی مخلوط می شود.
مهمترین خاصیت هل در راستای رفع مشکلات معده، توانایی احتمالی آن در التیام زخم است. در یک پژوهش معتبر، موش ها قبل از قرار گرفتن در معرض دوزهای بالای آسپرین برای القای زخم معده، با عصاره هل و زردچوبه در آب گرم تغذیه شدند. این موش ها در مقایسه با موش هایی که فقط آسپرین دریافت کرده بودند، زخم های محدودتری را نشان دادند.
مطالعه مشابهی روی موش ها نشان داد که عصاره هل به تنهایی می تواند به طور کامل از زخم معده جلوگیری کند یا حداقل اندازه زخم ها را تا 50 درصد کاهش دهد. در واقع، در دوزهای 12.5 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، عصاره هل موثرتر از یک داروی رایج ضد زخم بود.
– بوی بد دهان را درمان و از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند
استفاده از هل برای درمان بوی بد دهان و بهبود سلامت دهان یک درمان قدیمی و سنتی است. حتی در برخی از فرهنگ ها امری معمول است که فرد نفس خود را با خوردن یک غلاف کامل هل بعد از غذا تازه کند.
برخی از شرکت های تولید کننده آدامس نیز از این ادویه در محصولات خود استفاده می کنند. دلیل اینکه هل می تواند طعمی تازه و نعناعی در دهان ایجاد کند، به احتمال زیاد به توانایی آن در مبارزه با باکتری های معمول دهان و دندان باز می گردد.
همچنین مطالعه ای دیگر نشان داده که عصاره هل در مبارزه با پنج باکتری که می توانند باعث ایجاد حفره های دندانی شوند، موثر است. در برخی از لوله های آزمایش، عصاره ها از رشد باکتری تا 2.08 سانتی متر جلوگیری کردند. تحقیقات بیشتر نیز اثبات کرده اند که عصاره هل می تواند تعداد باکتری های موجود در نمونه های بزاق را تا 54 درصد کاهش دهد.